Madeleine samlar på sig värdefull erfarenhet under sommaren hos Control Products

För Madeleine Trinh utgör sommarjobbet på ABB något mer än extra pengar till studentkassan. Hon ser det även som en möjlighet att skaffa sig värdefull erfarenhet inom sin framtida yrkesbransch.

Madeleine Trinh studerar till högskoleingenjör med inriktning industriell design och produktutveckling. I höst påbörjar hon utbildningens sista år och ser därför sitt sommarjobb på ABB som en utmärkt möjlighet för att samla på sig värdefull erfarenhet innan det är dags att ge sig ut i arbetslivet.

”Jag tar examen nästa år och vill därför pröva på hur det är att vara i en produktion för att inte bara komma direkt från skolbänken utan någon praktisk erfarenhet. Förra sommaren jobbade jag hos ett företag inom stålindustrin och dessförinnan jobbade jag på Willys. Men eftersom det inte direkt ligger i linje med vad jag vill göra efter examen ville jag jobba med något som låg närmare det jag faktiskt vill göra i framtiden”, säger Madeleine.

”Att montera delar av en produkt är lite som att följa ett recept”, säger Madeleine.
”Att montera delar av en produkt är lite som att följa ett recept”, säger Madeleine.

Madeleines sommar spenderas på Control Products som hör till affärsenheten Electrification Products. Där får Madeleine jobba med montering av mjukstartare, en produkt som hjälper till att driva motorer effektivt.

”Min befattning är montör och jag hjälper till med skapandet av mjukstartare. Det är kul eftersom jag inte hade någon koll alls på de här grejerna innan jag började jobba här – då visste jag inte ens vad en mjukstartare var för något!”

”Men jag känner att jag utvecklas i takt med att jag lär mig mer. Ju mer man lär sig desto mer har man att säga till om. Väldigt ofta nämner de att vi sommarjobbare kommer in med ”nya ögon” och gärna får dela med oss av våra åsikter. Jag tycker det är superbra att man får vara med och påverka, även fast man ”bara” är anställd som sommarjobbare”, säger Madeleine.

Överträffade förväntningar

Att få pröva sina vingar inom ett helt nytt område kan både vara spännande och lite pirrigt – man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig. För Madeleines del har det varit en positiv överraskning, såväl sett till arbetsmiljö som medarbetare.

”Det är kul att få se något nytt och att jag får lära mig hur det går till ute i produktionen. Om jag jämför med mitt tidigare sommarjobb hos ett företag inom stålindustrin känns allting så mycket fräschare och modernare hos ABB. Jag blev också överraskad då det var betydligt fler tjejer och kvinnor här än vad jag räknande med, många har dessutom hög befattning. Det är också rätt mycket blandade åldrar och kulturer på jobbet, vilket jag inte upplevt så mycket tidigare.”

”Det är nog inte just det här som jag vill jobba med sen, men det är nyttigt för mig att se hur det går till. Dessutom är det kul att jobba på en produktionslina, jag har trevliga medarbetare och arbetet flyter på bra”, säger Madeleine.

Genom att jobba på en produktionslina får man visa upp flera värdefulla egenskaper. Bland annat behöver man vara effektiv och bra på att samarbeta, speciellt eftersom det är viktigt att samtliga på linan håller samma tempo.

”I början fick jag kämpa med att få in takten. Den är förutbestämd utifrån hur många apparater som tillverkas per timme och som ny och osäker tog tillverkningen längre tid, men nu går det bättre! Här pratar de mycket utifrån Lean, att man ska ta bort onödiga moment för att effektivisera processen. Det som är bra är att när man kan ett moment så sitter det eftersom mycket i produktionen är förbestämt, det är lite som att följa ett recept”, säger Madeleine.

Som blivande ingenjör är valmöjligheterna många, och ibland kan det till och med vara svårt att komma fram till vilken roll man vill ha i framtiden. Madeleine befinner sig i den sitsen, men har ändå många tankar kring vad hon vill ägna sin tid åt.

”Jag har inte hittat ett specifikt namn för min drömtjänst än, men jag ser nog mig jobba med människor och projektutveckling. Drömmen är att jobba inom ett företag med stora utvecklingsmöjligheter så att man enklare kan testa på olika tjänster. Gärna ett internationellt företag så att man kan få chansen resa runt lite också!”

Med en dryg månads sommarjobb, och ett års studier, kvar, finns det gott om tid för Madeleine att fortsätta fundera – och förhoppningsvis har sommarjobbet på ABB gett ytterligare inspiration inför framtidens karriärval.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp