ABB:s tillväxthub SynerLeap prisas för sitt arbete med svenska startups

Under Ignite Sweden Day på torsdagskvällen den 16 november på Münchenbryggeriet i Stockholm mottog ABB:s tillväxthub SynerLeap priset ”Ignite Sweden Startup Engagement” för att ha genomfört mest matchmaking med startups under 2017.

ABB är det storföretag som jobbat allra mest med matchmaking med startups av de 37 storföretag som deltagit i Ignite Sweden under 2017, vilket därför uppmärksammades med en utmärkelse som nu delas ut för första gången.

Motiveringen lyder:

Som ett steg i sin växande roll i startup-communityn och sin satsning på att hitta modeller som möjliggör samarbete med startups har denna industriella ledare under året träffat hela 68 startups genom Ignite Sweden. Genom att involvera ett flertal olika affärsområden i aktiviteterna, har ABB:s tillväxthub SynerLeap underlättat för startups att bygga ut sina nätverk inom en global organisation; en nyckel för att kunna identifiera konkreta affärsmöjligheter.

"Projektet är fantastiskt arrangerat av Ignite Sweden med Stina Lantz i spetsen. Det har varit ett privilegium att med ett team bestående av tio ABB-kollegor från olika enheter och roller gemensamt med SynerLeap ha genomfört matchmaking med högintressanta startups. Här bygger vi Sveriges framtid tillsammans, det kommer att märkas", säger en stolt Peter Löfgren, vd för SynerLeap.

"Det är mycket glädjande att SynerLeap har blivit en viktig del av ABB där vi öppnar upp för snabbväxande startups med värdeerbjudanden för industrin. Vi ser redan resultat i form av mer värdeskapande samarbeten och snabbare innovationstakt. Tack till Peter och teamet på SynerLeap som drivit utvecklingen på ett mycket bra sätt, tillsammans med våra affärsenheter, kunder och partners", säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

ABB har fler delar som jobbar med startups, en är via ABB Technology Ventures (ATV), som gör strategiska investeringar och har ett aktivt samarbete med SynerLeap. ATV tittar på 2 000 uppstartsidéer varje år och har sedan 2010 investerat över 175 miljoner dollar i företag av strategisk relevans för ABB. Tillsammans med SynerLeap säkerställer ATV att startups på alla stadier har en tydlig startpunkt i ABB och arbetar proaktivt för att maximera sin framgång.

"SynerLeap har involverat resurser från flera olika affärsområden i att träffa startups genom Ignite Sweden i år. Det är en viktig del av projektet. Tidiga startups behöver feedback på tänkt affärsmodell från områdesexperter, medan senare startups behöver hitta rätt personer som kan förstå möjligheter och öppna dörrar till pilotprojekt. ABB:s engagemang i detta är oerhört uppskattat både från oss som driver projektet, men framför allt från de startups som deltagit", berättar Stina Lantz, projektledare Ignite Sweden.

Ignite Sweden är ett projekt som syftar till att skapa fler kommersiella samarbeten mellan stora företag och små innovativa startups. Projektet startades vid årsskiftet 2016/17 och har under året matchat 37 storbolag med över 140 tech startups från hela Sverige i över 600 behovsbaserade möten. En viktig del av projektet är även att förstå och skapa arenor för erfarenhetsutbyte kring utmaningar i samarbetet mellan stora företag och startups. Bakom Ignite Sweden står inkubatorerna STING JavaScript:replaceUrl( 'https://lead.se/', '_self')">LEADoch startup-huben THINGS. Projektet är nationellt, drivs i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks och är finansierat av Vinnova.

SynerLeap, (www.SynerLeap.com), är en tillväxthub startad av ABB september 2016. Den ger ABB tillgång till innovativ teknik och tillväxtdrivna entreprenörer samtidigt som startup-företagen i SynerLeap får chans att ta del av ABB:s nätverk, laboratorier och kunskap. Det skapar ett ekosystem där små teknikföretag kan växa och vidga sig på en global marknad inom tre områden: industriautomation, robotik och energi. Idag finns det 19 företag i SynerLeap.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 136 000 anställda. www.abb.com

För mer information kontakta:

ABB Sverige
Christine Gunnarsson, presschef
Tel. 021- 32 32 32
press@se.abb.comLänkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp