ABB tar hem stor order på 400kV-kabel från Svenska Kraftnät

Beställningen på 400kV-markkabel för sträckan Skanstull - Örby innebär att ABB tar ytterligare en stor kabelorder till projektet Stockholms Ström.

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har tagit hem den hittills största ordern på 400kV-markkabel i Sverige. Det är Svenska Kraftnät som är beställare och högspänningskabeln ska installeras i en ny kabeltunnel mellan Skanstull och Örby, den så kallade Årstatunneln. Beställningen, som har ett ordervärde på cirka 55 miljoner kronor, innebär att ABB tar ännu en stor kabelorder till projektet Stockholms Ström.

"Vi är mycket stolta över den här beställningen som dessutom sätter ett nytt längdrekord för markkabel i Sverige på den här spänningsnivån. Sträckan mellan Skanstull och Örby är cirka 3,5 kilometer men förbindelsen består av nio parallella kablar i tre förband och den sammanlagda längden kabel är hela 34 kilometer", säger Hans Holmström, chef för ABB:s kabelverksamhet globalt och enhetschef för kabelfabriken i Karlskrona.

Stockholms Ström innehåller ett femtiotal olika delprojekt och syftet är att förstärka och förnya elnätet i hela Stockholmregionen genom att bland annat ersätta luftledningar med nedgrävda kablar. Totalt handlar det om cirka 15 mil luftledningar som ska rivas vilket också innebär att värdefull mark kan frigöras för bostäder.

"Våra leveranser sker i två omgångar under 2011, i januari och i maj. Den högspänningskabel som ska levereras är dessutom speciellt anpassad för tunnelinstallation och förstärkt ur brandsäkerhetssynpunkt. I vårt åtagande ingår även skarvar och kabelavslut samt provning av kabeln på plats med ett mobilt provningsaggregat", säger Hans Holmström.

Kabelförbindelsen, som tas i bruk under hösten 2011, kommer under ett inledningsskede att drivas med en spänning på 220kV för att senare spänningshöjas till 400kV.

I juli 2009 tog ABB hem en beställning från Svenska Kraftnät på totalt 40 kilometer sjökabel för förstärkning av kraftförbindelserna mellan Nacka och Gustavsberg.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 117 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Power Systems
Hans Holmström, global chef för ABB:s kabelverksamhet
Tel: 0455-55 601
hans.a.holmstrom@se.abb.com
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, Presschef
Tel: 021- 32 32 32
press@se.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp