Digital projektledare med en fot i framtiden

Framtiden är digital. Men för Elin Löfvendahl är även nutiden det. Möt en modern projektledare med stort intresse för hur tekniken påverkar oss och våra arbeten.

De som jobbar med ny teknik får inte fastna i gamla hjulspår. Elin Löfvendahl anställdes på ABB för att komma med nytänk i digitala projekt.

– Jag får vara med där det händer, jobba med den senaste tekniken och lär mig saker varje dag. Jag har ett roligt jobb, säger Elin.

Sedan ett knappt år tillbaka jobbar hon som projektledare på ABB Industrial Automations enhet Collaborative Operations i Västerås. Härifrån hyrs hon in som agil projektledare i digitala projekt. Hon arbetar flexibelt, använder moderna tekniska hjälpmedel, jobbar med korta sprintar och värdesätter kundens perspektiv.

  • ”Den tekniska utvecklingen går så fort! Ju mer digitalt samhället blir, desto viktigare blir det att ha någon form av teknikkunskap”, säger Elin Löfvendahl.
  • Telefonmöten kräver inga kontor. Det digitala arbetssättet passar Elin Löfvendahl, som gärna kopplar av i naturen, antingen på hästryggen eller springande i skogen.

– Den största utmaningen med förändringsledning är att det i princip inte går att göra alla nöjda. Därför är det viktigt att alla får göra sin röst hörd och berätta hur de tycker och tänker. Man kan inte bara köra över någon, då tappar man allt förtroende, säger Elin.

Många digitala gruvprojekt

Flera av de projekt Elin jobbar i är inom mining (gruvor). I Samverkansprojektet SIMS, Sustainable Intelligent Mining Systems handlar det om att tillsammans med Boliden ta fram en algoritm för att bättre schemaläggning av maskiner och personer i gruvor. Hon arbetar också i SUM, Sustainable Underground Mining, den stora satsningen på framtidens gruva som görs i samverkan med LKAB, Combitech, Volvo och Epiroc. Dessutom jobbar Elin en hel del med ABB:s Collaborative Operations Center, där hon är med och tar fram nya digitala tjänster.

– Jag är involverad i många projekt, men de flesta är rätt självgående så det är inte tungrott. Det är en avvägning jag får göra: hur många bollar kan jag ha i luften? Jag gillar ju när det händer mycket och jag får lära mig nytt.

Intresset för teknik har Elin med sig sedan barnsben.

– Jag har testat och utvärderat saker så länge jag kommer ihåg. Och jag fortsätter med det, för det händer ju så mycket häftigt, säger Elin.

– Men det är jätteutmaning att det finns så få tjejer i industrin och i IT-företag. Jag har hela tiden haft det här intresset, men de som inte har haft det, hur ska man få dem att hitta hit? Företag som ABB måste bli bättre på att fronta kvinnliga förebilder. Kvinnor som syns och hörs är jätteviktigt!

Viktigt att vara nyfiken

Själv drar Elin sitt strå till den stacken när hon med jämna mellanrum syns och hörs i föreläsningssammanhang. Ett av hennes stora intressen är just att prata om teknikutveckling och framtidens arbetsplats. På konferensen Inkludera mera, som arrangeras i Västerås i oktober, ska hon föreläsa om hur den snabba teknikutvecklingen slår mot kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

– För 15 år sedan twittrade och instagrammade vi inte, vi dejtade inte med appar och streamade inte film och serier. Inte heller handlade vi matkassar, åkte Uber eller bokade Airbnb. Vi kan inte ens föreställa oss vad som kommer 15 år framåt; vilka beteenden i vardagen som kommer att förändras och hur vår livsstil kommer att bli. Det är otroligt häftigt det vi får vara med om!

Men att framtiden är förknippad med så mycket osäkerhet påverkar också vår hälsa. Hur hittar man motivationen till att plugga till yrken som inte ens finns idag? Hur lever man sitt liv när det inte kan planeras?

– Så länge man är nyfiken, vågar testa och utvärdera så är man rätt bra rustad. Det kan man ta med sig framåt i livet, säger Elin.

Styr sin egen tid

Elin lever som hon lär – nyfiket och testande. Vad framtiden för med sig i jobbväg vet hon inte, men här och nu så trivs hon bra på ABB. Det digitala, såväl i form av leveranser från projekten hon jobbar i och som arbetssätt, passar henne bra. Att hon är rätt ensam i sin roll är inte något problem.

– Det är såklart skönt med kollegor. Men nu väljer jag i stället själv när jag vill vara social. Jag sitter mest på ABB:s svenska huvudkontor Ottar och här har jag ett gäng att fika och äta lunch med, men det är inte dem som jag jobbar med. Mitt team träffar jag på andra sätt.

När Elin ska träffa dem hon jobbar med så blir det oftast via Skype. Hennes chef finns i Umeå och hennes team på Ängsgärdet i Västerås och i Sundsvall. I SIMS-projektet finns kunden i Boliden, produktägaren i Schweiz och projektgruppen i Tyskland och Serbien.

– För mig funkar det här jättebra. Det är rätt skönt att själv kunna styra över dagarna, var jag ska vara och hur jag ska lägga upp dem. Jag ser inga riktiga hinder med det här sättet att jobba, säger Elin Löfvendahl.

Text: Lena Bergman Foto: Jonas Bilberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp