Robot och människa i perfekt harmoni

Hur ska människor och robotar samspela i framtiden? Den frågan är en av utgångspunkterna i en ny dansföreställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där ABB:s industrirobot IRB 6620 har en av huvudrollerna.

Dansaren Fredrik ”Benke” Rydman vandrar sakta runt den stora industriroboten som står mitt på scenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Roboten roterar och vrider varsamt sin långa arm i mjuka rörelser mot ”Benke”. Musiken blir plötsligt mer dramatiskt och de stora skärmarna i bakgrunden skapar en känsla av digitalt regn när de båda aktörerna på scenen – en robot och en människa – börjar genomföra en gemensam, perfekt synkroniserad dans.

Vi befinner oss på slutrepetitionerna av den nya dansföreställning som bygger på Igor Stravinskijs klassiska dansdrama Våroffer men där första akten bjuder på ny musik och robotdans. Pjäsen spelas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm under hösten 2018. Fredrik ”Benke” Rydman, som tidigare bland annat gjort en hyllad uppsättning av Svansjön och grundat den framgångsrika dansgruppen Bounce, förklarar sin vision inför den nya uppsättningen:

– Våroffer handlar mycket om naturens kretslopp, hur allt lever och dör. När vi nu befinner oss precis i början av något nytt, där robotar och artificiell intelligens blir en allt mer naturlig del av våra liv, tyckte jag att det vore spännande att behandla frågan om samspel mellan människa och robot. Hur ska vi leva med dem i framtiden?

Följer utvecklingen på nära håll

Under hösten 2017 växte ett samarbete fram med ABB, där det redan fanns tankar och ambitioner som gick hand i hand med ”Benke” Rydmans ambitioner.

– Det där samspelet är något som vi tycker är jätteintressant, och det är en utveckling som vi följer på nära håll genom våra lösningar för industrin, säger Joakim Rosenqvist, chef för Robots & Applications på ABB Sverige.

Inom industrin handlar det om att skapa en bättre arbetsmiljö och att öppna nya möjligheter. På ett övergripande plan är utgångspunkten att människor och robotar är bra på olika saker, och det gäller att dra nytta av de olika förmågorna, säger Joakim Rosenqvist.

– En utmaning för oss har varit att kunna garantera säkerheten, eftersom det här är en helt annan miljö än där den kraftfulla roboten normalt brukar användas i. Men där kunde vi utnyttja vår effektiva säkerhetslösning SafeMove2, som begränsar robotens rörelser och hastighet när en människa är i närheten. En teknik som redan används i många industrimiljöer.

Danspartner med perfekt precision

För ”Benke” Rydman har den nya danspartnern inneburit både möjligheter och utmaningar.

– Under repetitioner och föreställningar blir vanliga dansare till slut trötta och gör misstag, men här har jag en outtröttlig partner som har en perfekt precision hela tiden. Det är en klar fördel, men samtidigt ska en dansföreställning alltid bjuda på något ”levande” och skicka en form av mänsklig energi ut till publiken. Det här är något jag har jobbat mycket med i programmeringen, säger han.

Programmeringen, som har skett i samarbete med ABB och Robotdalen, har varit en oväntat tidskrävande process konstaterar ”Benke” Rydman.

– Trots att vi arbetade intensivt kunde vi bara få ihop ungefär 30 sekunders programmering per dag. Så det har krävt många arbetsdagar för att få ihop de 40 minuter som roboten rör på sig under föreställningen, säger han.

Robotik befruktas av konsten

Efter alla dessa timmar av programmering och repetitioner är Benke mycket nöjd med slutresultatet.

– Det är verkligen kul att kunna bjuda på publiken på något som jag är säker på att de inte har sett på riktigt tidigare. Och för egen del har det varit väldigt givande att ta mig an de nya utmaningarna. När vi väl hittade lösningar som funkade blev det något alldeles speciellt tack vare att det senaste inom robotiken kunde befruktas av min konstnärliga infallsvinkel.

En annan överraskning för honom, utöver den omfattande programmeringen, var att han utvecklade en form av relation till roboten IRB 6620 under repetitionerna.

– Det låter kanske lite märkligt, men i de där stunderna när jag känner att samspelet med roboten sitter perfekt så väcks någon känsla av närhet. Jag har nog blivit lite av kompis med roboten under arbetet.

Nu ser han fram emot att jobba vidare med sin nya ”kompis”.

– Jag har fått massor med nya idéer om vad som skulle kunna skapas med hjälp av inslag med robotar i dansuppsättningar. Det här kan bli något av ett nytt steg för mig, så jag hoppas att inte ABB har hunnit bli trötta på mig – jag vill gärna göra något mer som bygger på det här samspelet framöver, säger ”Benke” Rydman och skrattar glatt.

Fredrik ”Benke” Rydman dansar med en industrirobot från ABB.

Fakta – IRB 6620

ABB:s industrirobot IRB 6620 är en av de robotmodeller som ABB har utvecklat i samarbete med stora fordonstillverkare och används vanligtvis inom tillverkningsindustrin för bland annat punktsvets och materialhantering.

Fakta – Våroffer

Våroffer spelas på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, 7 sept - 30 nov 2018.

Det är en föreställning i två akter med såväl nykomponerad musik som Stravinskijs originalverk från 1913. Den är skapad av dansaren Fredrik ”Benke” Rydman som själv står på scenen i duett med en industrirobot samt tillsammans med 20 streetdansare och 5 000 liter vatten. Akt 1 är producerad i samarbete med ABB.

Text: Peter Wiklund

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp