Flexibelt och kostnadseffektivt med kollaborativa robotar hos Husqvarna

För Husqvarna är automation en viktig nyckel till konkurrenskraftig produktion. Tack vare kollaborativa robotlösningar har företagets motorsågstillverkning ökat flexibiliteten och blivit mer kostnadseffektiv.

Med fokus på hög prestanda, användarvänlighet och säkerhet har Husqvarna i över 60 år tillverkat motorsågar för skogsarbete, jordbruk och trädgårdsskötsel. Att hela tiden utveckla produktionsmetoderna är ett måste för att företaget ska vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden. 2018 var det därför hög tid att uppgradera momentet där motorsågens startapparat monteras. Det var inte flexibelt, hade lång cykeltid och det blev rätt ofta fel.

”Vi kom ganska snabbt in på en flexibel kollaborativ lösning som vi kan köra relativt snabbt, och där vi har möjlighet att utöka eller byta uppgifter i framtiden”, säger Jimmie Sollén, teknisk chef på Husqvarna.

YuMi lyft i produktionen

Efter att ha analyserat alternativa lösningar så föll Husqvarnas val på YuMi®, en kollaborativ robot från ABB. Efter installation och igångkörning arbetar nu roboten sida vid sida med operatörerna i monteringsbanan, där den plockar skruvar och med hjälp av skruvdragare monterar startapparaten på motorsågen.

”Det här är en mycket mer tillförlitlig lösning än den vi hade tidigare. Roboten utför ett ganska tråkigt moment som en operatör kanske inte är så villig att göra, och det är dessutom ganska enkelt för våra teamledare ute på banan att återställa om det skulle bli några problem. Tack vare YuMi får vi en mycket mer flexibel produktion”, säger Jimmie Sollén.

Installationen av YuMi har resulterat i högre repeterbarhet och färre avvikelser i monteringsbanan. 98 procent av startapparaterna blir helt korrekt monterade. Dessutom har roboten förbättrat operatörernas arbetsmiljö, eftersom den reducerar ergonomiproblem till följd av repetitivt skruvande.

”Den största fördelen med att använda en cobot är att den minskar mycket av det monotona arbetet för operatörerna. Vi vill ta bort så mycket manuell skruvning som möjligt för dem, för det är en tråkig arbetsuppgift som inte tillför någon kundnytta. Att lägga skruvningen på YuMi är ett av de bästa beslut vi fattat", säger John Håård, produktionstekniker på monteringsbanan, Husqvarna.
  • Foto: Bo Lundvang.
  • Foto: Bo Lundvang.
  • Foto: Bo Lundvang.
  • Foto: Bo Lundvang.
  • Jimmie Sollén, teknisk chef på Husqvarna. Foto: Bo Lundvang.

Industrirobot blev kollaborativ

Med YuMi i drift fortsatte Husqvarna undersöka möjligheterna till förbättringar i produktionen av motorsågar. Det resulterade i att man under fjolåret installerade ytterligare en kollaborativ lösning på samma monteringsbana; en industrirobot IRB 1600 från ABB som med hjälp av programvaran SafeMove och scanners kan arbeta nära operatörerna och delvis utan stängsel. ABB-roboten skruvar fast motorsågens handtagssystem, samtidigt som den sätter dit en kedjefångare.

”När vi började titta på vår andra kollaborativa lösning såg vi att vi med den här ABB-roboten och traditionellt förbättringsarbete kunde minska vår kostnad per producerad produkt och därmed öka vår konkurrenskraft ytterligare”, säger Jimmie Sollén.

Fler robotlösningar i framtiden

Idag producerar Husqvarnas operatörer med hjälp av de kollaborativa robotlösningarna från ABB över 400 motorsågar per skift. YuMi har blivit en i gänget på monteringsbanan, och för att ytterligare öka flexibilitet och kostnadseffektivitet i framtiden kommer Husqvarna att fortsätta investera i sofistikerade robotlösningar.

”Vi letar löpande efter nya sätt att automatisera och har väldigt ambitiösa planer för fler kollaborativa lösningar, antingen med rena cobots eller med kollaborativa applikationer. På så sätt kommer vår fabrik att bli ännu mer konkurrenskraftig”, säger Jimmie Sollén.

”I vår framtida investeringsresa ser vi verkligen ABB som en strategisk partner. Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete: Vi får den support vi behöver från ABB, och vi får den i rätt tid.”

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp