Brasilianskt vattenverk sänker energikostnaderna med 25 procent med hjälp av motorer, frekvensomriktare och digitala lösningar från ABB

Brasilianskt vattenverk sänker energikostnaderna med 25 procent med hjälp av motorer, frekvensomriktare och digitala lösningar från ABB

Saneago, ett stort vatten- och avloppsföretag i Brasilien, använder ABB:s smarta frekvensomriktare, motorer och sensorer för att förbättra energieffektiviteten och samtidigt öka tillförlitligheten i fyra viktiga pumpstationer.

Saneago, vattenverket i den brasilianska delstaten Goiás, har installerat en ABB Ability™ Digital Powertrain-lösning för att förbättra energieffektiviteten och tillförlitligheten i fyra viktiga pumpstationer. Installationen av smarta frekvensomriktare för variabelt varvtal (VSD) och högeffektiva motorer har möjliggjort en 25-procentig minskning av kostnaden för att pumpa vatten från flera källor. Fjärrstyrningsbaserad övervakning säkerställer dessutom en pålitlig tillförsel av dricksvatten för mer än 5,7 miljoner människor och tusentals industrier och jordbruk.

Projektet började med en energiundersökning som visade möjligheten att spara mer än 6 000 MWh per år för Saneago - värt cirka 700 000 USD. ABB levererade denna besparingslösning genom sin kanalpartner i Brasilien, BEU Engenharia, som installerade 15 högeffektiva motorer och 15 ACQ580 frekvensomriktare för vatten och avlopp för att styra vattenpumparnas varvtal.

ABB Ability™ digitala lösningar ökar drifttiden genom att ge värdefull insyn i utrustningens skick så att underhåll kan planeras innan problem uppstår.
ABB Ability™ digitala lösningar ökar drifttiden genom att ge värdefull insyn i utrustningens skick så att underhåll kan planeras innan problem uppstår.

För att hjälpa Saneago att förbättra den totala tillförlitligheten och flexibiliteten i verksamheten installerade ABB smarta sensorer på pumparna och motorerna och NETA-21 fjärrövervakningsverktyg på omriktarna. Smarta sensorer och NETA-21 är en del av ABB Ability Digital Powertrain-erbjudande som möjliggör fjärrövervakning av frekvensomriktare, motorer, pumpar och lager.

Osmar Qualhato Junior, energiledningschef på Saneago, säger: "En av våra största driftskostnader är energin för att pumpa vatten. Med installationen av ABB:s Digital Powertrain har vi nått vårt mål att kraftigt öka energieffektiviteten. Fjärrövervakningen ger oss också kraftfulla nya funktioner för att få en djupare insikt och en bättre överblick över all vår vattenutrustning, dygnet runt. Vi kan nu agera i god tid innan något fel inträffar."

"Att kombinera ABB:s högeffektiva produkter med våra digitala lösningar är den perfekta lösningen för vattenindustrin", säger Rodrigo Teixeira, segmentschef för vatten och avlopp, ABB Motion Brasilien. "Förutom energibesparingarna kan vattenverk sänka underhållskostnaderna och förbättra tillförlitligheten."

De smarta sensorerna har redan hjälpt till att upptäcka ett fall av för hög motorvibration som då kunde avhjälpas i ett tidigt skede, vilket gjorde att stora skador kunde undvikas och mycket tid, pengar och problem kunde sparas.

För mer information: https://new.abb.com/motors-generators/segments/water

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Motion håller världen igång – och sparar energi varje dag. Vi uppfinner och tänjer på teknikgränserna för att möjliggöra en framtid med låga koldioxidutsläpp för kunder, industrier och samhälle. Med våra digitalt uppkopplingsbara frekvensomriktare, motorer och tjänster uppnår våra kunder och partners bättre prestanda, säkerhet och tillförlitlighet. Vi erbjuder en kombination av domänkunnande och teknik för att kunna leverera den optimala lösningen för frekvensomriktare och motorer för ett brett spektrum av tillämpningar inom alla industrisegment. Genom vår globala närvaro står vi alltid redo att betjäna våra kunder. Vår djupgående expertis med över 130 år inom området elektriska drivlinelösningar lär vi oss och blir bättre varje dag.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 30 juni 2021, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp