Natur och industriutveckling tog André till ABB i Kiruna

Natur och industriutveckling tog André till ABB i Kiruna

Industriutvecklingen i Norrland går snabbt. Om du vill vara där det händer och samtidigt få balansen mellan fritid och arbete är norra Sverige svårslaget, något som André Söderholm, automationsingenjör, kände när han och familjen gjorde flytten till Kiruna.

“Jag kan gå ut i elljusspåret bakom huset och 15 minuter senare står jag inför stora myrar. Jag önskar att fler kunde uppleva det.”

För André Söderholm har flytten från Östersund till Kiruna visat sig vara helt rätt beslut. Flyttlasset gick under sommaren 2022, samtidigt som André påbörjade sin anställning som automationsingenjör hos ABB.

”Jag studerade till automationsingenjör på mittuniversitetet i Sundsvall. När det började närma sig examensarbete tittade jag efter möjligheter i närområdet, men när det inte fanns något passande började vi fundera på vart vi skulle kunna tänka oss att flytta”, säger André. ”Vi hade läst om de olika industriprojekten som pågick norrut, och närheten till häftig natur gjorde att jag började söka aktivt efter examensarbete i Kiruna.”

Efter en tids fundering landade sökandet i examensarbete hos ABB där André utvecklade en applikation för bearbetning av data från Control Builder, ett program för utformning och konfiguration av ABB:s distribuerade styrsystem (DCS) ABB Ability™ System 800xA.

”Ingenjörsdelen av examensarbetet bestod av en applikation som visualiserade data från Control Builder vid utveckling av styrkod. Applikationen kan användas som verktyg att öka effektiviteten inom ABB och därmed öka konkurrensfördelarna och stärka kundnyttan”, säger André.

  • André Söderholm arbetar som automationsingenjör på ABB i Kiruna. Han kommer ursprungligen från Sundsvall och har en bakgrund som franchisetagare och fotograf.
  • ”Efter gymnasiet flyttade jag runt en hel del. Jag jobbade i Örebro, Nyköping och Stockholm. Men både jag och min sambo saknade Norrland. Här i Kiruna är det så häftigt att man kan ta på sig kängorna och gå rakt ut från huset och uppleva den fina naturen. Dessutom finns ju flera av Sveriges mäktigaste bergsmassiv några mil från Kiruna, det är ett privilegium. Jag tror att väldigt många skulle må bra och uppskatta att ha tillgång till den typen av närhet till naturen, även om man inte har det intresset idag”, säger André Södeholm.

En del av industriomställningen

När examensarbetet var genomfört fick André anställning hos ABB och sen gick det snabbt.

”Vi var redan inställda på att flytta till Kiruna, och så fort anställningen var klar började vi kolla på hus och flyttade utan att gå på visning. Idag jobbar jag med att programmera lösningar på automationsfunktioner. Rollen är spännande och utmanande med mycket problemlösning. Det passar mig bra.”

”En stor del av det som lockade mig till Norrbotten var att få vara en del av omställningen till koldioxidfri ståltillverkning. Det är väldigt värdefullt att kunna vara där våra kunder är. Närheten till dem är viktig för att snabbt kunna få en bra bild av deras utmaningar. Slutmålet är att kunden ska få en robust, driftsäker och effektiv lösning för sin verksamhet.”

Naturen var en stor faktor i beslutet att flytta norrut, och en annan var de karriärmöjligheter som erbjuds i kombination med den pågående industriutvecklingen. I norra Sverige jobbar ABB bland annat med flera stora kunder som Boliden, LKAB och SCA för att ta fram integrerade lösningar som kan förbättra aspekter som produktivitet, hållbarhet och säkerhet för att driva den gröna industriomställningen.

”ABB är ett intressant teknikbolag med stora karriärmöjligheter. Dessutom jobbar vi inom väldigt intressanta områden, från elektrifiering av gruvindustrin till automation och energieffektivisering. Sen är Kiruna som stad i ett väldigt spännande skede där hela staden flyttas och moderniseras med en helt ny stadskärna.”

Faktaruta André Söderholm

  • Titel: Automationsingenjör på ABB
  • Ålder: 38 år
  • Utbildning: Automationsingenjörsprogrammet på Mittuniversitetet
  • Bor: Kiruna
  • Fritidsintressen: Vandring, längsskidor och utförsåkning

Om ABB i Kiruna

På ABB:s kontor i Kiruna finns idag expertis inom styr- och drivsystem, motorer och generatorer och gruvspel. Vi betjänar flera stora industrier i områden som gruvdrift, energi och smältverksindustrier, men också kunder i andra länder via digitala lösningar.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp