Datakraften för att förändra industriell excellence

Dela sidan

Juli 2020
Rajesh Ramachandran

Chief Digital Officer
Industrial Automation, ABB

Industri 4.0 handlar om företag som omformar hela sin digitala värdekedja genom kraften i analys och AI för att utnyttja och låsa upp det inneboende värdet av deras data.

Med dessa tekniker finns alla ingredienser för att göra digitaliseringen till en succé, men det kräver en mycket innovativ strategi för att utnyttja data. Det kräver engagemang, fokuserad ansträngning, och en lika engagerad partner. En partner som är bekant med både teknik och industri; och djupt förankrad i att kombinera de två för verklig påverkan.

Löftet om digitalisering och industri 4.0

Begreppet autonoma tillverkningsanläggningar har varit en mänsklig dröm i många år nu. Science fiction idoliserade det tills så sent som tre decennier tillbaka. Under de senaste fem åren har koncept snabbt växt fram inom själv rapporterande, självutförande utrustning som eggat fantasin bland företagsledningar och fabriksoperatörer världen över.

Industri 4.0 drivs av automatisering. Denna uppfattning är inte felaktig. Smarta sensorer och Internet of Things (IoT) har varit bland de mest synliga tecknen för denna nya våg av industriell transformation.

Men automatiseringen i sig är inte drivmedlet. Det har funnits länge. Hos ABB har vi varit i framkant inom automationsinnovation i över ett sekel. Den verkliga förändringen är automatiseringens omfattning i dag. Och ännu större är tillgången till data. Hur vi fångar den, lagrar den, kontextualiserar den, analyserar den; och hur vi skapar insikter från data spridda över funktioner och över system - oavsett om det är IT, OT, ET, eller någon annan källa.

Vägen till industri 4.0

Industri 4.0 representerar kraften i mänsklig fantasi och de framsteg vi har gjort inom teknisk innovation.

Eftersom vi har bevittnat progressiva nivåer av automatisering genom industrins historia, är det senaste vattendelaren när vi flyttade från högnivå datorisering och nätverk till att i allt högre grad använda data för övervakning, rapportering och analys. Det här ögonblicket definierar skillnaden mellan Industri 3.0 och Industri 4.0.

För att lyckas i dag är Industri 4.0 principer och tekniker nyckeln. Hur vi använder artificiell intelligens och maskininlärning; och hur vi verkligen maximerar kraften i analysen är den verkliga hemligheten till att förankras helt och hållet i industri 4.0.

AI, ML, dataanalys - allt gjort med branschdomänexpertis - framgångsfaktorer för industri 4.0.

Vad hindrar denna omvandling

Behovet av att förstå den transformativa effekten av Industri 4.0-teknologier och hur man snabbt implementerar dem.

Merparten av data i företagssystem används inte för analys.

På ABB:s affärsområde Industrial Automation har vi ständigt varit i samtal med branschen, kunder, analytiker, våra egna marknads- och leveransteam. Trenderna är tydliga. Om du bara ser till de tre stora trenderna i ovanstående grafik kan du förstå orsak och effekt. Trots det faktum att digital transformation i genomsnitt ger upp till 40 % produktivitetsökning när den implementeras, används inte 73 % av all data i företagen för analys.

Varför är också uppenbart - över 80% av implementeringsinsatserna spenderas vanligtvis på leverantören för lösningar för att förstå branschprocesser och datakällor, samt utforma metoder för att samla data. Detta innefattar komplex förändringshantering. Och innebär fördröjd RoI - vilket alltid leder till beslut att distribuera bara punktlösningar som aldrig kan matcha effekterna av företagsomvandling..

Vad är svaret

Till att börja med - förstå att det som verkligen gör skillnaden är ordet "industriell" - "industriell analys" snarare än bara "analys", "industriell AI" snarare än bara "AI" och "Industrial IoT" istället för bara "IoT".

Om inte tekniken är djupt integrerad i operativa processer, kommer vägen till Industry 4.0 att förbli långsam. ABB Industrial Automations digitala målsättning är att säkerställa att vi använder all vår expertis och kunskap om branschspecifika metoder för att skapa något verkligt relevant när det förvandlas.

När det gäller att välja en lösning är det en bra start att använda vägen med minsta motstånd - lösningar baserade på en öppen arkitektur som enkelt kan ansluta till befintliga system och minimera behovet av omedelbar förändringshantering; så att övergången till digitalisering blir välplanerad. När man väljer lösning och tillvägagångssätt är det också klokt att räkna in skalbarhet, om en företagslösning inte implementeras - lösningar som är expanderbara och så småningom säkerställer fullständig täckning över tid.

För att vinna på digital transformation som är helt anpassad till företagets behov och verksamhetsmiljö, kultur, hjälper det att välja en lösning som har byggts på djup branschförståelse. Detta leder till snabbare införande och snabbare ROI. Det hjälper också om lösningen är modulär och därför kan företaget välja från en uppsättning moduler, med en stark plattform i grunden, för att få en passande kombination.

Andra aspekter att tänka på bör vara täckning - det bredaste utbudet av funktioner från ingångskälla och påverkansperspektiv; och säkerhet, dataskydd.
 

   

Planeringen av digitala transformationsvägar och valet av rätt lösning gör hela skillnaden. Välj lösningar som återspeglar effektiv förändringshantering, maximerat resultat, djup domänförståelse, utbyggbarhet och säkerhet.


Om författaren

Rajesh Ramachandran är Chief Digital Officer, ABB Industrial Automation och Chef för koncernens ABB Ability ™ -plattform. I denna roll leder Rajesh den digitala visionen, strategin, plattformsteknik, tankeledning och genomförande av ABB: s digitala portfölj och affärsutveckling för att flytta upp i kundens värdekedja - och därigenom tillgodose behoven hos digitalisering och Industri 4.0 för att få enormt värde till kunder.

Med över 28 års erfarenhet av teknik, produkt, företag, branschdomän och organisatoriskt ledarskap har Rajesh byggt och transformerat multinationella organisationer i världsklass, COE och FoU-centra. Hans internationella ledarerfarenhet över hela Indien, USA, Europa, Mellanöstern och Asien och Stilla havet inkluderar perioder med ledande multinationella företag, där han har strategiserat, innoverat och levererat framgångsrika programvaruprodukter och industririka tekniklösningar. Han har varit mycket framgångsrik med att omvandla företag till IP & plattformsledda icke-linjära lönsamma tillväxtorganisationer. Rajeshs främsta styrka ligger i att leda byggandet av framgångsrika och prisbelönta plattformar, produkter och lösningar med en hybrid produktstrategimodell som utnyttjar det bästa av affärsdriven teknikinnovation och teknikdriven affärsinnovation.

Läs mer

  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss
Select region / language