Održano prvo takmičenje ABB Robo Challenge u Beogradu

Kompanija ABB Srbija bila je generalni pokrovitelj prvog takmičenja u robotici pod nazivom "ABB Robo Challenge 2018 — Dodirni budućnost" u okviru devetog po redu seminara Brand New Engineers — Od integrala do inženjera, koji organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. 


Takmičenje je održano u sklopu velikog događaja European robotics week (ERW) koji se priređuje u oblasti robotike širom Evrope, a podršku mu takođe daje ABB kao jedan od glavnih sponzora. ABB Robo Challenge takmičenje se sastojalo iz dva kola. Prvo kolo je održano 24. i 25. novembra 2018., a prijavilo se 12 ekipa sa 3 ili 4 člana. Takmičarski izazov, koji je trajao neprekidno 24h, podrazumevao je rad na računaru u vidu optimizacije rešenja za upravljanje robotom u simulacionom okruženju softvera ABB RobotStudio.

Profesori Elektrotehničkog fakulteta su prijavljene timove kroz dvočasovnu obuku uveli u samo okruženje i rad u njemu, jer predznanje iz robotike nije bilo potrebno. U drugom kolu, nakon sedam dana, dve najbolje plasirane ekipe prema proceni stručne komisije imale su priliku da u roku od 5 sati svoju ideju implementiraju na pravom ABB industrijskom robotu, u laboratoriji katedre za robotiku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Početkom decembra, održano je svečano zatvaranje celog događaja Brand New Engineers u Skupštini grada Beograda. Milan Jevremović, rukovodilac segmenta Industrija u kompaniji ABB Srbija, dodelio je nagradu prvoplasiranom timu „Mali signali“ (Marija Strejić, Vukašin Stanojević, Aleksa Luković i Ivan Jevtić).

Nagrada podrazumeva studijsko putovanje u ABB-ov Regionalni centar za robotske aplikacije mašinske obrade i opsluživanja u Italiji. Putovanje je planirano za maj 2019. godine kada će pobednici imati priliku da obiđu Centar koji se prostire na površini od preko 2000 metara kvadratnih, upoznaju iz prve ruke nove tehnologije i trendove vezano za sektor robotike, vide rad robotskih demo ćelija u okviru laboratorije pri samom Centru, kao i da se detaljnije upoznaju sa radom trening centra za obuku kako zaposlenih u ABB-u, tako i naših korisnika i kupaca.

Kontaktirajte nas:
ABB d.o.o.
Irena Tomić
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd, Srbija
Tel: 011/3094 305
irena.tomic@rs.abb.com
www.abb.rs 

Select region / language