ABB mobilna transformatorska stanica za brže reagovanje

Podrška Evropske unije Elektroprivredi Srbije

Beograd, 25. april 2019.

Elektroprivredi Srbije (EPS) danas je svečano predata na upotrebu najveća mobilna transformatorska stanica naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i težine 70 tona, koja je montirana na vozilu dužine 20 metara. Ona predstavlja donaciju Evropske unije (EU) i omogućiće brzo reagovanje u slučaju prirodnih nepogoda. U redovnom režimu ova transformatorska stanica raspoređena u Beogradu biće korišćena kao zamenski kapacitet tokom rekonstrukcije postojećih transformatorskih stanica. EPS je od EU dobio i tri manje transformatorske stanice od po 35 kV, koje će biti raspoređene u distributivnim područjima Kraljeva, Niša i Kragujevca.

Po rečima Milorada Grčića, v.d. direktora EPS-a, donacija mobilnih transformatorskih stanica predstavlja krunu višegodišnje saradnje sa Evropskom unijom koja je intenzivirana 2014. godine, kada su poplave zadesile Srbiju i dodao da je pomoć veoma važna, jer sa ovakvim transformatorskim stanicama može se mnogo lakše i efikasnije raditi rekonstrukcija bilo koje transformatorske stanice te snage, a da potrošači to i ne osete.

„Ova donacija ne pokazuje sebe samo kroz finansijsku vrednost, već je to kruna saradnje koja je intenzivirana 2014. godine, kada su velike poplave zadesile Srbiju. Najpre smo se bavili sanacijama, a sada smo na nivou da se bavimo prevencijama, što je najvažnije“, poručio je Milorad Grčić prilikom primopredaje transformatorske stanice, u društvu predstavnika EU u Republici Srbiji.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava 2014. godine.

„Evropska unija je odmah pritekla u pomoć kada su se dogodile strašne poplave i ovo je nastavak tog čina prijateljstva. Ovakva mašina koja je najnovija reč tehnologije, omogućiće Srbiji da odmah može da reaguje u hitnim slučajevima“, rekao je Sem Fabrici, ambasador Evropske unije u Srbiji, zahvalivši se svim učesnicima u ovom projektu.

Najveća mobilna transformatorska stanica proizvedena je u fabrici kompanije ABB u Italiji.

„Realizacija donacije doprineće dugoročnom poboljšanju tehničkih performansi distributivne srednjenaponske mreže, pouzdanijem snabdevanju građana i privrede električnom energijom, kao i boljoj reakciji u vanrednim situacijama i neočekivanim i ekstremnim vremenskim uslovima”, izjavio je Aleksandar Ćosić, direktor kompanije ABB u Srbiji.

U realizaciji projekta uključeno je više ABB kompanija: ABB Italija, kao glavni izvođač i konstruktor mobilne transformatorske stanice, proizvođač visokonaponskog rasklopnog postrojenja i energetskog transformatora 20MVA, zatim ABB Nemačka kao proizvođač srednjenaponskog razvodnog postrojenja i ABB Finska kao proizvođač opreme relejne zaštite i sistema upravljanja za kompletnu transformatorsku stanicu.

Kontakt za medije:
ABB d.o.o.