Novi pametan i bezbedan način za monitoring elektromotornih pogona u zonama opasnosti od eksplozije

Uz pomoć ABB Ability™ Smart Senzora nove generacije, korisnici će od sada biti u prilici da daljinski i u realnom vremenu nadgledaju ispravnost elektromotornih pogona koji su instalirani u zonama rizika od eksplozije.

Kompanija ABB predstavlja svoje Smart  Senzore za rotacione mašine predviđene za rad u zonama  opasnosti  od  eksplozije. Nova generacija Smart Sensor uređaja, pored unapređene analitike, novih funkcionalnih i komunikacionih mogućnosti, donosi i širu oblast područja primene, koja sada obuhvata i elektromotorne pogone locirane u zonama opasnosti od eksplozije. Sada i korisnici  hemijske, naftne i industrije gasa mogu imati koristi od ekonomski isplativih rešenja za nadzor elektromotornih pogona primenljivih u različitim aplikacijama.

Bežični pametni senzori vrše nadzor ključnih parametara stanja čime obezbeđuju detaljan uvid u performanse i ispravnost opreme poput motora i pumpi. Omogućeno je bezbedno daljinsko nadgledanje opreme koja je instalirana u teško dostupnim ili opasnim zonama. Kombinacija nadzora i analize podataka smanjuje period zastoja, produžava radni vek opreme i omogućava da korisnici sada mogu  unapred da planiraju svoje aktivnosti na održavanju.

„Naša nova generacija pametnih senzora koja obezbeđuje podatke visokog kvaliteta omogućiće primenu ABB napredne analitike i u zonama opasnosti od eksplozije”, rekao je Teijo Karna, Globalni menadžer za razvoj proizvoda, ABB  Ability™ Smart Senzor, „Novi pametni senzori su još osetljiviji, što korisnicima omogućava da problem otkriju ranije. Takođe, obezbeđuju i dodatne mogućnosti za nadzor, veći komunikacioni domet i zavidno vreme trajanja baterije.”

Ovaj sensor podrazumeva period trajanja baterije koji je tri puta duži od većine rešenja koje nudi konkurencija. Uređaj je u klasi zaštite IP66/67 i može se u svega par minuta  postaviti direktno na opremu pomoću lako montirajućeg  nosača. Senzor komunicira sa pametnim telefonima, tabletima, PC i industrijskim gateway uređajima koristeći energetski  malo  zahtevne  Bluetooth ili  WirelessHART  tehnologije.

Novi dizajn antene je doveo do povećanja dometa za tri do četiri puta, što znači da je sada moguća pouzdana komunikacija na udaljenosti od nekoliko stotina metara (vazdušnom linijom).

Dodatno, ključno unapređenje podrazumeva uvećanu osetljivost senzora na male promene parametara stanja opreme, uključujući i rano upozorenje o oštećenju ležajeva. U cilju generisanja mnogo šireg opsega podataka, ova opcija uparena je sa vrhunski integrisanom elektronikom koja sadrži napredne algoritme, bazirane na obimnom iskustvu kompanije ABB u oblasti elektromotora. Na taj način se  korisnicima, kao i timovima koji se bave održavanjem, pružaju detaljne informacije kojima se predviđaju potencijalni kvarovi, što zauzvrat omogućava korektivne mere pre nego  što do samog kvara dođe.

Smart Senzor je trenutno u završnoj fazi sertifikacije za rad u opasnim zonama – ATEX, IECEx i NEC. Ostali sertifikati će uslediti tokom godine.

Kontaktirajte nas:
ABB d.o.o.