Primena novih tehnologija - ABB serija RELION uređaja

Decembar 2013 - Kompanija ABB predstavila je familiju uređaja tipa Relion stručnjacima iz elektroprenosnog preduzeća EMS i elektrodistributivnih kompanija iz praktično svih delova Srbije.

U skladu sa potpisanim ugovorom sa javnim preduzećem „Elektromreža Srbije“ (EMS) kompanija ABB je organizovala specijalističku obuku stručnjaka za relejnu zaštitu. Cilj ove obuke je bio da se stručnjaci za relejnu zaštitu iz EMS i elektrodistributivnih preduzeća detaljnije upoznaju sa aktuelnim ABB portfolijom uređaja za zaštitu visokonaponskih i srednjenaponskih objekata.

Obuku je održavo naš renomirani stručnjak za relejnu zaštitu dr Zoran Gajić, menadžer za proizvode zaštite i upravljanja u ABB u Vasteras, Švedska.  Obuka je održana u prostorijama EMS i bila bila izuzetno posećena, te joj je tako prisustvovalo preko 50 učesnika iz različitih pogona kompanije EMS, kao i predstavnici iz Elektrovojvodine, EDB, PD Jugoistok, Elektrosrbije, Elektroistok Projektovanje, IED i ELNOS BL. Prisutnima su nakon završene obuke uručeni prigodni pokloni i sertifikati o prisustvu.

Obuka je bila organizovana u pet jednodnevnih sesija sa sledećim temama: distantna zaštita REL670/650, podužna diferencijalna zaštita RED670, zaštita transformatora RET670/650, zaštita sabirnica REB670 i REB500, upravljanje poljem REC670/650 i WAMS - RES670 PSGuard. Poseban fokus je pri tome bio na uređajima serije 650 koja je svojom funkcionalnošću, tehničkim karakteristikama, kvalitetom i cenom prevashodno namenjena naponskom nivou 110kV. Moderni proizvodi nasledili su filozofiju rada i algoritme od prethodnih dokazanih generacija ABB-ovih uređaja. Prednosti serije RELION 650 se ogledaju u povećanoj bezbednosti osoblja, smanjenom broju kvarova na opremi i minimalnom vremenu ispada elektroenergetske mreže, što je rezultat našeg dugogodišnjeg iskustva uključenog u najsavremenija tehnološka rešenja.

Neke od karakteristika RELION serije 650 su:

• Isporuka prekonfigurisanih uređaja za sve vrste aplikacija
  • Jednostavna modifikacija prekonfigurisanih uređaja za specifične potrebe korisnika
  • Integracija zaštitnih i kontrolnih funkcija u jednom uređaju
  • Visoka pouzdanost implementacije – dva komunikaciona porta koja podržavaju PRP protokol
  • Besplatan softver za konfiguraciju i podešavanje releja – PCM600
  • Univerzalni  softverski podesivi strujni ulazi 1A/5A
  • Prirodni (“native”) standard IEC61850  (uključujući i slanje analognih GOOSE poruka)
  • Veliki grafički displej za prikaz jednopolne šeme
  • Mogućnost istovremene kontrole do 30 aparata iz samo jednog uređaja
  • Mogućnost konfiguracije do 20 analognih, 48 binarnih ulaza i 45 binarnih izlaza

ABB-ova mreža eksperata pruža visokokvalitetnu podršku klijentima kroz obuke za uređaje, analizu mreže, konfiguraciju aplikacija, simulaciju rada mreža i sistemski inženjering.

Za više informacija, pogledajte naš sajt: www.abb.com/relion