Potpisan ugovor o nabavci hardvera i softvera za sistem upravljanja kvalitetom uglja na površinskom kopu "Tamnava - Zapadno polje“

Oktobar 2015 - Kompanija ABB i Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije“ (EPS) potpisali su 29. oktobra 2015. godine ugovor o nabavci hardvera i softvera za sistem upravljanja kvalitetom uglja na površinskom kopu "Tamnava - Zapadno polje“. Ugovor vredan 4,88 miliona evra, potpisali su u Rudarskom basenu "Kolubara“, ogranku EPS-a,  Aleksandar Obradović, direktor EPS-a i predstavnici kompanije ABB Frank Kschamer, direktor za rudarske sisteme i Tomas Gratzke, direktor prodaje.

- Ulaganjem u projekte poput ovog EPS dokazuje da je efikasna i odgovorna kompanija. Brinemo o zaštiti životne sredine, sopstvenim resursima, povećavamo efikasnost našeg sistema i time doprinosimo unapređenju poslovanja EPS-a - rekao je Aleksandar Obradović, direktor "Elektroprivrede Srbije".

Ugovor je deo projekta "Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja“ koji se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW) od 65 miliona evra. Pored KfW banke, projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 miliona evra, bespovratna pomoć Vlade Nemačke iznosi 9 miliona evra, dok 27 miliona evra obezbeđuje EPS.

Frank Kschamer, direktor za rudarske sisteme u kompaniji ABB, izjavio je da će u projektu učestvovati inženjeri iz Nemačke i Srbije i da će realizacija ovog projekta doprineti unapređenju rada kako bi kop "Tamnava - Zapadno polje“ postao jedan od najmodernijih.

Korist od uvođenja sistema za upravljanje kvalitetom uglja, na ugljenokopu koji je pretrpeo najveću štetu u prošlogodišnjim poplavama, videće se kroz smanjenje gubitaka u otkopavanju uglja i veću iskorišćenost ležišta, ujednačen kvalitet uglja i smanjenje emisije štetnih gasova iz elektrana.

Foto: EPS