Устойчив туризъм с технологиите на АББ

Иновативните технологии на АББ помагат на хората да изследват света по природосъобразни начини

Броят на международните туристи се очаква да достигне зашеметяващите 1,8 милиарда души през 2030 г. Това представлява скок от около 29% от 2018 г., според Световната организация по туризъм - специализираната агенция на ООН, отговаряща за насърчаването на отговорен, устойчив и универсално достъпен туризъм.

АББ е лидер в разработването на устойчиви технологии. Ето кратък поглед върху някои от постиженията на АББ в сферата на устойчивостта в туристическия сектор:

АББ е глобален лидер в областта на зарядните решения за електрически превозни средства, с над 11 000 постояннотокови бързи зарядни устройства, продадени в 76 държави по цял свят. Например IONITY, които целят да изградят зарядна мрежа от приблизително 400 бързи зарядни станции в 24 европейски държави, избраха АББ за свой основен технологичен партньор. Заедно компаниите се стремят да превърнат устойчивите пътувания в Европа в реалност - с усъвършенстваните високомощни зарядни станции на АББ, способни да заредят 200 км пробег само за осем минути.

АББ предлага също и своите бързи зарядни станции Terra HP в САЩ. Зарядните устройства на АББ се използват от EVgo като част от най-голямата бърза зарядна мрежа в страната и Electrify America, проект, който планира да внедри стотици зарядни станции в и около 17 големи градове, както и по протежението на множество национални магистрални коридори в САЩ.

Зарядните станции на АББ за Electrify America
Зарядните станции на АББ за Electrify America

Иновативните технологии на АББ за устойчив морски транспорт се използват по цял свят. В един от най-емблематичните си електрически морски проекти, АББ задвижва футуристичен хибриден ферибот на Норвежките фиорди. Фериботът превозва до 400 туристи между Flåm и Gudvangen по фиорда Nærøyfjord в западна Норвегия, което представлява разстояние от около 32 км. Щом пристигне в най-живописната част на фиорда, фериботът превключва на захранване от батерия, позволявайки на туристите да се насладят на природата в почти пълна тишина при скорост от около 8 възела (прибл. 15 км/ч). Фиордът е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, тъй като в голяма степен си остава непокътнат от човешкото развитие, а фериботът е проектиран с мисъл за заобикалящата среда.

Футуристичен хибриден ферибот на норвежките фиорди
Футуристичен хибриден ферибот на норвежките фиорди

През септември посетителите на легендарния Ниагарски водопад ще се насладят на една от най-големите забележителности на САЩ без вредни емисии. Двата нови пътнически кораба на туроператора “Maid of the Mist” ще бъдат захранвани изцяло от пакети батерии с висок капацитет, което ги превръща в първите изцяло електрически плавателни съдове, построявани някога в САЩ. Тези кораби превозват приблизително 1,6 милиона гости годишно до подножието на Ниагарския водопад.

Двата нови плавателни съда на Maid of the Mist
Двата нови плавателни съда на Maid of the Mist

В допълнение към това, АББ вече осигурява захранване за два плавателни съда, управлявани от ForSea, които ще използват захранване на батерии, за да покриват 4-километровата ивица между Хелзингьор, Дания, и Хелзингборг, Швеция. Двата плавателни съда - Tycho Brahe и Aurora - станаха най-големите в света електрически фериботи без вредни емисии, и обслужват високо интензивен маршрут, превозващ над 7,4 милиона пътници и 1,9 милиона превозни средства годишно. Батерийното продуктово решение ще намали значително вредните емисии в целия флот. 

Друг ключов аспект от реализирането на устойчив туризъм е осигуряването на възможност за ефективни икономии на енергия. Задвижванията и високоефективните двигатели на АББ помагат за намаляване на енергийното потребление на хотел InterContinental Madrid с 40%. Потреблението на енергия е намаляло с 445,000 kWh на година - достатъчно количество да се сварят 2 милиона чайника с вода.

АББ подпомага запазването на енергията и при най-вълнуващата в Европа екстремна атракция тип “влакче на ужасите” в увеселителния парк Лисеберг в Гьотеборг, Швеция. Въртележката Loke Gyro Swing - гигантско пътешествие тип “махало”, в което се достигат изумителни скорости от до 100км/час, се управлява от регенеративно задвижване на АББ. Задвижването използва спирачната енергия докато въртележката забавя ход и спира, за да генерира електричество, което се подава обратно към мрежата. Всеки цикъл на въртене прихваща 1.4 киловатчаса, или достатъчно енергия, за да се захрани един голям климатик за час.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp