АББ сътрудничи с HPE за намаляване на енергийното потребление на суперкомпютрите

АББ сътрудничи със своя глобален стратегически партньор Hewlett Packard Enterprise (HPE) по съвместно разработена технология, която значително намалява енергийната консумация на суперкомпютрите с висока производителност, като в същото време увеличава тяхната изчислителна способност и надеждност.

Отговорите на някои от най-наболелите предизвикателства пред обществото са заровени в огромни количества данни. Най-големите изследователски центрове на света използват суперкомпютри, за да намерят отговори на някои от най-сложните въпроси, като моделиране на пандемии, прецизна медицина, климатични промени и квантова механика.

Суперкомпютрите Cray на HPE използват специално решение от АББ за захранване с постоянен ток (DC)1 с високо напрежение, което прави възможно намаляването на употребата на мед 14 пъти. Друго предимство на постоянния ток с високо напрежение по отношение на околната среда и ефикасността е голямото намаляване на загубите: до 95 процента. Едно свързано решение също така позволява на захранването да увеличава и намалява подаването на мощност спрямо натоварването на компютъра, с което постига пикова ефективност по време на леки натоварвания, както и когато системата е напълно натоварена.  

„АББ и HPE прокарват пътя към устойчиви високоефективни центрове за данни, които могат да помогнат на човечеството в търсенето на отговори на екзистенциални проблеми като прогнозиране на пандемии, борба с климатичните промени и откриване на нови лекарства “, казва Петер Раадсен, ръководител на продуктовите линии в АББ.

„Трябва да можем да правим повече изчисления с по-малко ресурси и енергия”, каза главният директор за устойчивостта на HPE Кристофър Уелис. „В HPE сме поели ангажимент да увеличим скоростта си по пътя към кръговата икономика и част от това са иновационните технологии, които преодоляват ограниченията на енергията и ресурсите.“

Наблюдението в реално време на топлинните и мощностните аспекти на суперкомпютрите добавя още една полза. Сървърите на HPE предлагат вградени мощностни и термични монитори на критични компоненти, като изходните данни се агрегират и отчитат чрез HPE Integrated Lights Out (iLO), патентован дистанционен софтуер за управление на сървъри, който позволява безпроблемно и сигурно конфигуриране, наблюдение и актуализиране на сървърите на HPE. iLO позволява на потребителите да следят използването на оборудването, консумацията на енергия и отделянето на топлина чрез инструменти като например HPE OneView, HPE InfoSight, ABB Ability ™ Data Center Automation или решения за управление на инфраструктурата на информационни центрове (DCIM) на трети страни и да предприемат действия за оптимизиране на операциите.

При комбиниране с ABB Ability™ Data Center Automation, решението на АББ за локални и хибридни облачни среди, HPE и АББ могат да автоматизират корелацията между работното натоварване и динамиката на процесора с охлаждането на центровете за данни, което води до намаляване на потреблението на енергия с до 30 процента.

HPE и АББ са глобални стратегически партньори от ноември 2017 г. Техните отношения комбинират най-доброто от дигиталните предложения на АББ с водещите решения за свързаност, сигурни периферни изчисления и хибридни информационни технологии (ИТ), както и нови модели „всичко като услуга“.

1. Компютрите Cray използват захранване с +/− 190-волта напрежение

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. С над 130-годишна история на иновации, АББ има четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от дигиталната платформа ABB Ability™. Бизнесът „Енергийни мрежи“ на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020 г. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 144 000 служители.  www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp