Кабели, компоненти и космически изследвания

АББ осигурява кабелни връзки Ty-Rap™ за марсохода Perseverance за мисията на НАСА Mars 2020.

Mарсоходът на НАСА Perseverance започна да изследва новия си дом след кацането си на 18 февруари 2021 г. Tой работи с най-модерната технология в света, като същевременно е оборудван с кабелни връзки Ty-Rap™ от АББ – същите връзки, които са широко използвани и на Земята.

Използвани в сгради, метро, най-дълбоките океани и в космоса, кабелните връзки Ty-Rap на АББ са проектирани да издържат изискванията на космическите полети и да устоят на корозия и радиация в най-екстремни среди. НАСА интегрира същите кабелни връзки Ty-Rap, които имат комерсиално приложение по целия свят, за да закрепят каналите и компоненти на марсохода и да застопорят изследователското и лабораторното оборудване.

Марсоходът на НАСА Perseverance е оборудван с кабелни връзки Ty-Rap™ от АББ
Марсоходът на НАСА Perseverance е оборудван с кабелни връзки Ty-Rap™ от АББ

„Обикновените кабелни връзки са практично решение за използване в дома, за да се организира всичко - от вътрешни кабели до външни светлини, а високоефективните кабелни връзки Ty-Rap свързват и подсигуряват проводниците и оборудването на марсохода,“ каза Матиас Хайлман, президент на дивизия „Инсталационни продукти“ на АББ. „В продължение на близо 50 години кабелните връзки Ty-Rap са се справяли в най-интензивните условия на Земята и са защитавали компоненти от силни удари и радикални температурни промени в предишни космически експедиции.“

Дивизията на АББ, известна днес като „Инсталационни продукти“, предоставя продукти на космическата програма от 1973 г., а кабелните връзки Ty-Rap се използват непрекъснато на все още активния марсоход на НАСА Curiosity и преди това са били използвани на марсоходите-близнаци Spirit и Opportunity. Първоначално патентовани през 1958 г., стандартните кабелни връзки Ty-Rap стават известни със своето заключващо устройство Grip of Steel™ (стоманен захват) за бизнеса и домакинството. Оттогава са произведени близо 30 милиарда кабелни връзки Ty-Rap - положени една след друга, биха стигнали до Луната и обратно повече от дузина пъти.

Мисията Mars 2020 Perseverance е част от Програмата за изследване на Марс на НАСА, дългосрочно усилие за роботизирано изследване на Червената планета. Мисията има високоприоритетни научни цели за изследване на Марс, включително ключови въпроси за потенциала за живот там.

АББ има дългогодишни отношения с НАСА, започнали преди повече от 30 години с принос на оптични сензори в подкрепа на експериментите на космическата совалка. През ноември 2020 г. компанията обяви договор с Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, според който ключова технология на АББ и нейния партньор Nüvü Camēras ще полети на борда на космическия телескоп през 2025 г., за да улови първите изображения от космоса на планети извън нашата слънчева система. АББ също е ключов доставчик на американската метеорологична сателитна серия JPSS по договор с НАСА. Тези метеорологични спътници са критичен хардуер за космическите мисии на САЩ.

Част от бизнес направление „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, дивизия „Инсталационни продукти“ на АББ, преди известна като „Thomas & Betts“, е глобален лидер в дизайна, производството и маркетинга на продукти, използвани за управление на свързването, защитата и разпределението на електрическата енергия в индустриални, строителни и битови приложения. С над 200 000 продукта от над 38 първокласни търговски марки, решенията на „Инсталационни продукти“ на АББ могат да бъдат открити навсякъде, където се използва електричество.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp