АББ изгражда най-високо усъвършенстваната фабрика в света в Шанхай

Знаковата инвестиция ще комбинира свързани дигитални технологии, свръхмодерна колаборативна роботика и революционни изследвания в областта на изкуствения интелект, за да създаде най-усъвършенстваната, автоматизирана и гъвкава Фабрика на бъдещето.

  • Инвестиция на стойност 150 милиона щатски долара ще затвърди позиция номер 1 на АББ в най-големия пазар на роботика в света
  • Разширен локален център за научно-изследователска и развойна дейност ще ускорява дигиталните иновации и напредъка в областта на изкуствения интелект
  • Иновативният дизайн на фабриката оптимизира максимално оползотворяването на всеки метър от производството
  • Продължение на 2.4-те милиарда щатски долара, които АББ е инвестирала от 1992 година досега в Китай – вече втория по големина пазар на компанията

АББ, компанията-лидер в иновативните дигитални технологии, днес обяви нова голяма инвестиция на стойност 150 милиона щатски долара в Шанхай, Китай, с която ще бъде изградена най-високо усъвършенстваната, автоматизирана и гъвкава фабрика за роботика – свръхмодерен център, където роботи произвеждат роботи. Новият производствен център Kangqiao, намиращ се в близост до обширния кампус на АББ по роботика в Китай, ще съчетава свързаните дигитални технологии на компанията, в това число продуктови решения от ABB Ability™, със свръхмодерна колаборативна роботика и иновативни изследвания в областта на изкуствения интелект, за да създаде най-високо усъвършенстваната и екологично устойчива „фабрика на бъдещето”. Очаква се тя да заработи до края на 2020 г.

Днешното обявление бе важен момент за АББ като производител на роботика номер 1 в Китай, както и критично важна инвестиция в глобалния растеж за компанията в най-големия пазар за роботика в света. През 2017 година един от всеки три робота, продадени в света, е отишъл в Китай, където са били закупени общо около 138 000 броя. Днес АББ разполага с приблизително 5 000 служители в Китай, а в предприятията за роботика на компанията работят над 2 000 инженери, технологични експерти и оперативни лидери в 20 локации в цялата страна. АББ е инвестирала над 2.4 милиарда щатски долара в Китай от 1992 година насам, с общо над 18 000 служители.

АББ и общинските власти на Шанхай подписаха днес и всеобхватно споразумение за стратегическо сътрудничество, фокусирано върху подпомагането на промишлеността, енергетиката, транспорта и инфраструктурата в региона, както и подпомагане на производствената инициатива „Произведено в Шанхай”. Споразумението бе подписано от кмета на Шанхай Инг Йонг и изпълнителния директор на АББ Улрих Шписхофер.

“Ангажиментът на Китай да трансформира производството си е като светлина от факла за останалата част на света”, заяви Шписхофер. „Стратегическият прием на страната на най-новите технологии за изкуствен интелект, усъвършенствана роботика и базирани на облак изчисления представляват практически наръчник за всяка държава, която иска да има конкурентна производствена база в световен мащаб. Шанхай се е превърнал в жизненоважен център за лидерство в модерните технологии – за АББ и за света. С нетърпение очакваме да работим с кмета на Шанхай Инг Йонг, други общностни лидери и нашите клиенти в процеса на стартиране на това огромно разширяване на солидното присъствие на АББ в Китай, което е продължение на поетия от нас път към превръщането ни във водещия производител на роботика в Китай, започнал дейност в Шанхай преди повече от две десетилетия.”

В челните редици с дигитална фабрика на бъдещето – персонализирани решения и по-добра производителност

Новата фабрика в Шанхай ще разполага с редица решения за машинно учене, дигитални и колаборативни решения, с които тя ще бъде най-усъвършенстваната, автоматизирана и гъвкава фабрика в сектора на роботиката, а локалният център за научно-изследователска и развойна дейност ще помага за ускоряването на иновациите в областта на изкуствения интелект. Чрез нов глобален подход, който АББ обяви по-рано тази година, фабриката ще може драстично да повиши както обхвата (видовете роботи), така и дълбочината (вариантите на всеки вид) на роботите, които могат да бъдат произвеждани в нея, позволявайки по-голяма и по-бърза персонализация за срещане на нуждите на клиентите.

АББ ще има възможността и да комбинира разширения си набор от решения в областта на роботиката с почти безграничен брой персонализирани решения. „Концепцията зад тази фабрика е същият съвет, който даваме на клиентите си всеки ден: да инвестират в автоматизирани решения, които предоставят гъвкавостта и адаптивността, необходими за растеж в която и посока да поеме пазарът”, сподели Сами Атия, президент на дивизия „Роботика и задвижвания” на АББ. „АББ е горда да подпомага своите клиенти в Китай и по цял свят с решения, които се възползват максимално от най-новите технологии при посрещането на предизвикателствата на масовата персонализация, по-бързите цикли и непрекъснатите промени, които вече са новото „нормално” – дори в нашите собствени заводи.”

Фабриката в Шанхай ще предоставя интуитивно персонализирани табла с цел ръководството, инженерите, операторите и експертите по поддръжката да вземат най-добрите решения. Това включва събиране и анализ на информация чрез Свързаните услуги от ABB Ability™ относно здравето и производителността на роботите на АББ във фабриката, с цел да се гарантира ранно идентифициране на потенциални аномалии. В допълнение към избягването на скъпоструващи прекъсвания на работата, ABB Ability™ предлага усъвършенствани дигитални решения, които могат да подобрят производителността, надеждността и енергийното потребление, както и да предоставят достъп до най-добрите платформи в света, като например предприемаческия облак Microsoft Azure, който представлява първата обществена облачна услуга, действаща в Китай.

Иновативен дизайн, който подобрява оползотворяването на производствените пространства

Новата фабрика ще има иновативен, гъвкав план на етажите, базиран на взаимосвързани острови на автоматизация, вместо фиксирани монтажни линии. В цялата фабрика ще се използват решенията на АББ за автоматизация на логистиката, в това число насочвани превозни средства, които могат самостоятелно да следват роботите докато те се придвижват из производствения цех, осигурявайки им части от локализирани станции. Това ще даде възможност на производството да се адаптира и мащабира ефективно към промени в пазара на роботи в Китай без допълнителни разширявания на капацитета.

Пер Вегард Нерсет, управител на бизнес направление „Роботика” на АББ, сподели: „Налице е голямо преместване от това да се гледа на размера на завода и инвестициите в капиталови разходи като начин да се посрещне бъдещото търсене. Концепцията зад нашата нова фабрика е да се постигне най-интелигентното и най-гъвкаво оползотворяване на всеки един метър от производството. Това става чрез съчетаването на гъвкави автоматизирани решения и огромните способности на нашите хора.”

За да подпомогне придвижването към масова персонализация в производството и за да гарантира най-високи нива на производителност и гъвкавост, новата шанхайска фабрика ще се възползва широко от софтуера SafeMove2 на АББ, който позволява хора и роботи да работят безопасно на близко разстояние едни от други. В допълнение, роботите YuMi на АББ ще позволяват тясно сътрудничество по множество от задачите по сглобяване на малки части, необходими за произвеждането на един робот на АББ.

АББ навлезе рано на пазара на роботика в Китай и е първият световен доставчик на роботи в страната, разполагащ с цялата верига на стойността, в това число научно-изследователска и развойна дейност, производство, системна интеграция и обслужване. Чрез тясно сътрудничество с клиенти, АББ помогна да бъдат внедрени много нововъведения за местното производство, включително: първата автомобилна преса, първите линии за заваряване и боядисване; първата линия за сглобяване на мобилни телефони; и първата автоматизирана линия-преса за бяла техника.

“2018 година отбелязва 40-тата годишнина от политиката на реформи и „отваряне“ на Китай”, сподели д-р Чунян Гу, председател на АББ Китай и президент за регион AMEA. “АББ пристигна рано в Китай и тук вече имаме изцяло локализирана верига на стойността, поддържана от забележителното икономическо и социално развитие на Китай. В качеството си на пазарен лидер в сектора на роботиката на Китай, ние се радваме да надграждаме този успех и да продължим своя устрем в инвестициите.

Новата фабрика в Шанхай – заедно със своя обширен локален център за научно-изследователска и развойна дейност – ще се превърне в ключова част от глобалната система за доставка на продукти от роботиката, заедно с наскоро обновената фабрика на компанията във Вастерас, Швеция, и нейната фабрика в Обърн Хилс, щата Мичиган, където АББ си остава единственият световен доставчик на роботи с производствен отпечатък в САЩ.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители.  www.abb.com

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp