ABB driver den första e-skytteln till World Economic Forums årsmöte 2019 i Davos

Det är den tiden på året. Ledare och tänkare inom alla samhällssektorer gör resan upp i bergen till Davos i Schweiz och World Economic Forums (WEF) årliga konferens, som äger rum 22-25 januari.

I år är något annorlunda. Delegaterna kan på egen hand uppleva fördelarna med elektrisk transport med en hållbar skytteltaxi som drivs av ABB. Den är den första e-skytteltjänsten från Zürichs flygplats till Davos, nästan två timmars körning genom de schweiziska alperna. Skytteln körs också i Davos.

En av de fem arbetsprinciperna för WEF:s årsmöte 2019 är att global tillväxt måste vara inkluderande och hållbar. E-mobilitet är svaret på båda dessa krav. ABB gör den visionen levande för WEF-delegaterna, och lägger till ett nytt kapitel i sin över 130-åriga historia som banbrytande teknikledare. ABB använder nya digitala tekniker inom hela transportsektorn för att göra e-mobilitet till verklighet på vägen, på räls och till sjöss.

50 stycken Audi e-tron, den tyska biltillverkarens första helelektriska bil, får ström från 15 stycken högeffektsladdare och 16 stycken DC-snabbladdare från ABB. Laddarna drivs av IONITY, ett samriskbolag med ledande OEM-företag som bygger upp ett nätverk av servicestationer för elfordon över hela Europa, och finns i både Davos, Kemptthal och motorvägsrastplatsen i Heidiland. De används för att ladda upp fordonen på väg mellan Davos och flygplatsen.

Åtta ABB-snabbladdare installerades i Davos i början av förra årets World Economic Forum. Initiativet står i samklang med huvudtemat för årets konferens, som fokuserar på konceptet Globalisering 4.0 – en ny iteration av globalt samarbete och handel som allt mer fokuserar på ”sharing and caring” i stället för på bara produktion och konsumtion. E-skytteln visar vilken inverkan e-mobilitet kan ha på framtidens transportsystem och hur man kan göra städer rena och smarta.

I dag har ABB en växande installerad bas världen över på ca 8 500 ABB DC-laddare, inklusive 1 200 DC-högeffektsladdare, upp till 350 kW, som säljs i 70 länder, fler laddare än någon annan tillverkare. ABB:s Terra HP-laddare ger ett elfordon upp till 200 km extra räckvidd på bara 8 minuter och är idealisk för användning på motorvägsrastplatser och bensinstationer.

ABB:s ledarskap inom e-mobilitet visas också av deras partnerskap med Formel E, världens första helt elektriska FIA-racingserie. ABB FIA Formula E Championship-serien ger en plattform för att testa elektrifierings- och digitaliseringstekniker för e-mobilitet i det eldprov som tävlingsracing innebär. Tillsammans har ABB och Formel E en idealisk position för att tänja på gränserna för e-mobilitet. En andra generationens ABB FIA Formel E-bil finns utställd i Davos under WEF-mötet.

Förutom laddningstekniker för elbilar innehåller ABB:s produktportfölj även laddning av bussar och lastbilar, samt lösningar för att elektrifiera fartyg, järnvägar och linbanor. Fortune Magazine rankade nyligen ABB som nr 8 på listan över företag som ”förändrar världen” för de framsteg företaget gjort inom e-mobilitet och laddning av elfordon.

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp