Sommarjobbet fick Elin att blomstra

Nya vänner, spännande teknik och en internationell arbetsmiljö var sommarjobbets bästa egenskaper enligt Elin Westin Råneby. ”Tidigare hade jag en bild av att det var en väldigt strikt och hård arbetsmiljö inom de stora företagen, men så upplever jag det inte alls hos ABB. Här är alla väldigt trevliga och nära.”

Elin Westin Råneby läser sista terminen på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi med inriktning energiteknik vid Mäldalens Högskola
Elin Westin Råneby läser sista terminen på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi med inriktning energiteknik vid Mäldalens Högskola

När Elin jobbade på ABB:s division Industrial Automations service- och supportcenter under sommaren 2018 hade hon utmanande uppgifter och många kontaktytor. Hon hade en supporterade roll där hon utifrån olika databaser samlade in information för att skapa en helhetsbild över kunders framtida behov. Sammanställningarna användes sedan av kollegor i Sverige så väl som i Tyskland och England. Under sommaren fick Elin ta ett stort eget ansvar men höjdpunk var framförallt kollegorna och den härliga gemenskapen som hon blev en del av.

”Om man är intresserad av ett företaget är ett sommarjobb ett jättebra sätt att skapa sig en bättre uppfattning. Det är så bra att komma ut i arbetslivet och se hur världen verkligen ser ut. Jag fick till exempel en helt annan bild av ABB när jag jobbade där, än när jag stod utanför och tittade in.”

”På ABB pratar man mycket om hållbarhet, men det var först när jag började jobba där som jag förstod att det handlar om så mycket mer än bara produkter och miljö. Hållbarhet handlar inte bara om det vi visar utåt mot marknaden, utan också om det vi gör individuellt. Att vi ger respons till varandra och ser till att alla utvecklas, det var här som jag kände att jag verkligen blomstrade ut.”

Första kontakten med ABB

Elin hade en lite annorlunda första kontakt med ABB. Mitt under en studieperiod i Hong Kong skickade hon i all hast iväg en ansökan till Sustainable Talent Program (STP), ett program framtaget av ABB som ger kvinnliga ingenjörsstudenter möjligheten att få en unik inblick i ABB:s verksamhet.

”Det var en spontan ansökan! Jag hade fått ett mail från en av mina lärare vid Mälardalens Högskola med tips om STP. När jag läste mailet såg jag att deadlinen var dag där på så jag slängde ihop ett CV och hoppades på det bästa, och det gick ju vägen“ säger Elin och ler.

”Vi hade tre träffar under första halvan av 2018 där vi fick lära oss vad ABB gör och står för. Vi fick bland annat besöka olika ABB-enheter, delta i karriärsamtal och vara med i spännande workshops. Det märks att jämställdhet ett hett ämne och att man vill få in fler kvinnor i ingenjörsyrket och på höga poster” säger Elin.

”Det var spännande att få komma hit och träffa kvinnor som jobbar inom ABB. Det var häftigt att se deras pondus. Jag är så nöjd att jag sökte, verkligen!” För Elin blev nätverket hon skapade under STP en perfekt ingång till sommarjobbet på ABB.

En ljus framtid

Idag läser Elin sin sista terminen på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi med inriktning energiteknik vid Mäldalens Högskola i Västerås (MDH). Hon har även ett fortsatt intresse för jämställdhetsfrågor inom teknikbranschen och har varit aktiv i nätverket Athena vid MDH, där hon jobbat för att stärka och förena de kvinnliga ingenjörsstudenterna på skolan. Till våren 2019 tar Elin examen och framtiden ser ljus ut.

”Det ska bli riktigt kul att komma ut i arbetslivet och få använda den kunskap jag samlat på mig under studietiden. Det finns många spännande roller och möjligheterna känns oändliga”, säger Elin med ett stort leende.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp