Ju äldre ett lands befolkning är desto mer kommer det att behöva avancerade robotlösningar med en högre nivå av artificiell intelligens.
Denna demografiska och teknologiska utgångspunkt var temat för en konferens i Tokyo i mitten av mars. Där träffades fem Nobelpristagare och andra ledande forskare för att diskutera den centrala roll som teknisk innovation spelar i ett åldrande samhälle. I industrialiserade nationer är maskinautomation och robotik vanligt förekommande i länder med en hög och växande andel av befolkningen som 65 år eller äldre.
Detta inkluderar Japan. Därför var Tokyo en lämplig inramning för Nobel Prize Dialogue 2019 med titeln "The Age to come" som hölls på Pacifico Yokohama National Conference Center. Och temat var väl lämpat för ABB, en ledare inom banbrytande teknik inom digital industri, inklusive industriell automation och robotik och en internationell partner till Nobel Medias dialogserie.
Konferensen sammanförde fem Nobelpristagare och internationellt ledande forskare och beslutsfattare för att diskutera utmaningarna i de åldrande samhällena, samt hur ny teknik kan stödja en bättre framtid med en ökad andel seniorer. Nobelpristagaren Tim Hunt, som fick Nobelpriset i medicin 2001, deltog i panelen "ny teknik och politik för ett åldrande samhälle".
Det är vanligt att vi tror att robotar ersätter människor. I verkligheten upplever åldrande samhällen att industriell automatisering blir mer nödvändigt på arbetsplatsen, eftersom det finns färre yngre personer som arbetar i produktion och andra fysiskt krävande arbeten. Genom att utföra några av de tyngsta uppgifterna kan maskiner, som ABB tar fram, låta de anställda arbeta längre om de så önskar.
I samhället ökar andelen seniorer jämfört med de yngre som kan ta hand om dem och hjälpa dem med dagliga aktiviteter. Detta skapar allt större behov av robotar som tryggt och säkert kan interagera med människor - robotar som ABB:s YuMi®, världens första kollaborativa robot med två armar (så kallade CoBot). Tekniken visar ABB:s engagemang för att lösa några av de största globala utmaningarna, förändra vårt sätt att driva samhället, producera varor och tjänster, och hur vi arbetar, lever och flyttar.
Vårt sätt att arbeta och leva förändras av automation och robotik som förlänger mänsklig muskel-och hjärnkraft på ett sätt som var otänkbart för bara några år sedan. Industrirobotar, som tidigare var inom stängsel för att utföra farliga, krävande uppgifter såsom svetsning av fordonskomponenter, har kan nu arbeta tillsammans med människor på alla typer av komplexa uppgifter. YuMi® kan lära sig mänskliga färdigheter som att bli en Barista, utföra korttrick som en trollkarl eller dirigera en symfoniorkester.
Det finns ett växande behov av kollaborativa robotar. Enligt The Economist kommer det för första gången i år vara fler människor över 65 än under 5 år i världen. Tillsammans med Japan har tre andra länder en tvåsiffrig procentsats över 65 år; Sydkorea, Tyskland och Singapore och redan nu det högsta antalet robotar per anställd. Det var den största upptäckten i Automation Readiness Index (ARI), en global ranking av robotik och artificiell intelligens som ABB skapade i samarbete med The Economist förra året.
I Japan där 40 procent av befolkningen snart är 65 år eller äldre kommer behovet av ytterligare tekniska lösningar att öka när nationen blir äldre. Det kommer också att finnas ett behov av fortsatta framsteg inom artificiell intelligens och maskininlärning, inklusive förmågan att kontrollera och ansluta dessa genom ABB Ability™, företagets innovativa, digitala lösningar och tjänster, som förverkligar produktiviteten och de prestandaförbättringar som digitaliseringen ger.
"Framtidens åldrande är ett kritiskt fokusområde i Japan, där en stor demografisk förskjutning pågår", säger Axel Kuhr, landschef för ABB i Japan, som deltog i Nobel Prize Dialogue i Tokyo. "Detta är centralt för vårt företags arbete med att tänka om och förändra hur vi arbetar och hur vi lever i ett framväxande globalt moget samhälle.”
ABB är i färd med att forma sin verksamhet som en ledare i digitala industrier för att stödja sina kunder i en tid av oöverträffad teknisk förändring och digitalisering. ABB, som internationell partner för Nobel Media, hjälper till att sprida kunskap om Nobelpriset till miljontals människor runt om i världen genom inspirerande evenemang, digitala medier och specialutställningar och aktiviteter relaterade till arvet från Alfred Nobel och resultaten av nobelpristagarna. Nästa globala Nobel Prize Dialogue är i Madrid, 22-24 maj.