FAT på distans minskar kostnader och förenklar våra kunders liv

ABB:s nya sätt att genomföra fabrikacceptanstest (FAT) på distans är smart och hållbart. Istället för långa flygningar kunde våra kunder bekvämt på hemmaplan i Sverige aktivt delta i FAT:en i Kina.

center

ABB har infört ett alternativt tillvägagångssätt för att utföra FAT (Factory Acceptance Test), FAT på distans. Tidigare har FAT varit en aktivitet som måste ske på plats i fabriken, men med hjälp av avancerad informationsteknik kan detta nu ske även på distans. Ett smart och hållbart alternativ som förenklar och minskar kostnader.

I samhället Bäckefors i Dalsland har Linjemontage i uppdrag att bygga om en av Vattenfalls transformatorstationer till en modern vädersäkrad inomhusstation med kapacitet att hantera ökad andel vindkraftsel. Tre nya mellanspänningsställverk från ABB:s UniGear-familj kommer att installeras i stationen.

”Som vanligt ska både vi och vår kund Vattenfall, genom en FAT, kontrollera att varje ställverk uppfyller vår specifikation innan det lämnar fabriken”, säger Jesper Höglund, projektledare på Linjemontage.

För kundanpassade produkter och system genomförs alltid en FAT innan leverans sker från leverantörens fabrik. Under ett besök i fabriken får kunden kontrollera att de beställda produkterna är tillverkade enligt specifikationen och övervaka de tester som krävs för produkterna. Vanliga FAT förknippas ofta med en viss kostnad, eftersom deltagarna behöver resa till fabriken där produkten tillverkas. Det kan också handla om att ordna med visum, vilket ofta är en dyr och besvärlig process.

Flexibilitet som sparar tid och pengar

I november 2017 genomfördes en FAT på distans för UniGear ZS3.2 ställverket som ska levereras till den nya transformatorstationen.  Fem representanter från Linjemontage och Vattenfall, liksom ABB:s projektledare, satt tillsammans på ABB:s kontor i Västerås, för att delta på en FAT som äger rum 830 mil bort på ABB:s fabrik i Xiamen, Kina. Tack vare högupplöst videokonferens med kameror, realtidskommunikation och fildelning, var det avsevärda geografiska avståndet nästan bortglömt.

“Vi som kund uppskattade möjligheten att utföra FAT på distans i detta fall. Det är en metod med stora fördelar. Fem personer behövde inte resa till fabriken i Kina, vilket sparade oss väldigt mycket tid och arrangemang", säger Jesper Höglund som ser stor potential med FAT på distans.

”För att FAT på distans ska fungera optimalt krävs en bra uppkoppling samt ett väl strukturerat program som omfattar varje steg som ska gås igenom.”

“Här har vi ett helt gäng som annars hade fått flyga till Kina. Tack vare en FAT på distans, sparade vi ett antal resdagar och kostnader och reducerade klimatpåverkan betydligt", säger Tomas Laznicka, ABB:s projektledare för Bäckforsprojektet.

Fakta

Hur går det till?

FAT på distans baseras på en internetmolntjänst där man med datorer, telefoner och pekskärmar genomför FAT med hjälp av högupplöst video, realtidskommunikation och fildelning. Det finns flera kameror inkopplade, så fokus kan flyttas till olika komponenter, med hjälp av in- och utzoomning eller genom att byta kameravyer. Med hjälp av den här applikationen kan data enkelt övervakas och lagras, vilket gör det enkelt att spåra poster, och det finns också en chattfunktion utöver röstkommunikationen.

center

Foto Jonas Bilberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp