Med ett långt yrkesliv bakom sig och pensioneringen runt hörnet har K-G Ramström fått vara med om två robotrevolutioner. En av lärdomarna han dragit är att detaljerade framtidsprognoser är meningslösa – läget måste stämmas av många gånger längs vägen.
Idag jobbar han som vd för Prevas, ett it-teknikföretag som är utvecklingspartner till bolag och industrier inom många olika branscher. De hjälper både små och stora företag att göra såväl produkter som fabriker smartare, vilket exempelvis kan resultera i allt från uppkopplade EKG-mätare till automationslösningar med kollaborativa robotar.
"Vi hjälper kunderna att ta till vara digitaliseringsmöjligheterna. Vi förstår mycket kring tekniken och kan hjälpa dem att få processerna att bli effektivare och produkterna mer konkurrenskraftiga. Ibland är vi en partner i utvecklingsarbetet för mindre företag, men för större företag som ABB är vi ett kompetenskomplement."
Den första grundläggande idén har företagen ofta själva och sedan hjälper Prevas till att konkretisera och realisera den. Det är ett slags växelverkan, där konceptet växer fram.
"I den här nya världen så lägger man inte bara en beställning på en produkt och säger 'varsågod och gör det här'. Vi jobbar till exempel med 'proof of concept', där man laborerar med en idé och får input längs vägen. Det är ett lite mer agilt arbetssätt."
Meningslöst med detaljerade framtidsprognoser
I fem år har K-G Ramström arbetat på Prevas och han tycker att det har hänt enormt mycket inom digitaliseringsområdet under denna period, när han tittar i backspegeln. Men att våga sig på en prognos om hur utvecklingen kommer att ske de närmaste åren tycker han är lite bortkastad tid.
"Jag brukar säga att man kan ha en känsla om vart det bär hän, men detaljerade framtidsprognoser tror jag är meningslösa. Man måste vara förändringsbenägen, ha antennerna ute och fånga saker hela tiden. Vissa saker är mer beständiga: målet eller syftet för ett företag kan ligga kvar. Men exakt hur man löser det, det ändras efter hand."
Något han betonar för den som vill hänga med i utvecklingen är en känsla för vad som händer i samhället i stort.
"Tekniken kan inte gå sin egen väg, jag tycker att den måste tjäna mänskligheten. Som ingenjör är det lätt att bara se det som är bra, du blir absorberad. Du kan få vara så när du är ung, men det är viktigt att det finns en organisation som tänker utifrån en helhetssyn, där man inkluderar flera kompetenser."
Ett liv fyllt av teknik
K-G Ramström har hållit på med teknik och robotik i hela sitt yrkesliv, det har gått som en röd tråd.
"Jag tror att det är nödvändigt att använda teknikens framsteg till att skapa välstånd för många, och göra det på ett hållbart sätt."
Nu har han mindre än ett år kvar i vd-rollen och pensionsåldern närmar sig. Men att helt sluta kan han nog inte, speciellt inte nu när det händer så mycket.
"Har man jobbat i 40 år med det här så går det inte att sluta tvärt. Jag är en nyfiken och lärande person så jag vill fortsätta i liten skala, som rådgivare eller i en styrelse."
Fakta
K-G Ramström
Titel: Vd för Prevas
Ålder: 64 år
Bor: Västerås
Gör på fritiden: Går på Friskis & Svettis, promenerar i skogen och plockar svamp, åker långfärdsskridskor och läser böcker
Text: Sofia Larsson
Bild: Samuel Unéus