Så kommer vi att jobba ihop med robotar och maskiner

Nej, robotarna kommer inte att ta alla våra jobb. Men däremot kommer vi att jobba närmare robotarna i framtiden. Smarta samarbeten mellan människa och maskin är nyckeln till framgång.

center

Det har under de senaste åren pågått en diskussion om robotarnas framtid och hur den kommer att se ut. En framtid där vissa ser artificiell intelligens som ett hot mot civilisationen, medan andra ser en ljus framtid. Studien ”The Future of Work” av konsultfirman McKinsey visar att robotar inte kommer att göra oss arbetslösa, snarare tvärtom. Studien visar också att 200 000 jobb har försvunnit fram till år 2030, men att automatisering och AI-teknik kommer att bidra till att 300 000 nya skapas. Förutsättningen för detta är, enligt studien, att politiker samarbetar med näringslivet för att främja transformationen till nya typer av jobb.

En forskare som ser möjligheterna med utvecklingen är Johan Hagelbäck, lektor i datavetenskap på Linnéuniversitetet, med AI och maskininlärning som specialområde. Han anser att det finns vissa utmaningar med robotiseringen men tror att nyckeln för att skapa nya arbetstillfällen ligger i att börja övergången till ett alltmer robotiserat samhälle i tid. En annan framgångsfaktor handlar om att se hur vi kan samarbeta smart med våra maskiner. Genom att se till vad robotar gör och vad människor gör bra kan vi komplettera varandra på bästa sätt.

Roboten en uthållig specialist

Robotar har i dag ersatt många av de tunga och repetitiva uppgifterna i tillverkningsindustrin, uppgifter som tidigare slet på medarbetare. Dessutom behöver människan inte längre utföra farliga uppgifter, som att hantera kemikalier, på egen hand. Arbetet har i stället övergått till att övervaka och styra robotens arbete.

"En robot är mycket bättre på att utföra monotona arbetsuppgifter. Den är programmerad att utföra samma uppgift på exakt samma sätt, gång på gång. Roboten är uthållig, tröttnar inte, och behöver inte ta lunchrast. Dess precisionsarbete är en människa inte i närheten."

Människan överlägsen generalist

Något som Johan Hagelbäck inte ser att roboten inom en nära framtid kommer att kunna anamma är människans abstrakta tänkande. Vi vet inte ens själva hur vårt sätt att tänka fungerar, hur skulle vi då kunna applicera det på artificiell intelligens? frågar han sig.

"Än så länge har vi inte kunnat konstruera en AI som kan dra nya slutsatser från tidigare kunskap. Artificiell intelligens kan inte förstå samband. Ett exempel är Google Translate som utför översättningar relativt väl, men som inte förstår nyanserna i språket och har svårt att konstruera meningar. Samarbetet mellan robot och människa kommer att fortsätta utvecklas och blomstra i framtiden. Automatiseringen ersätter inte människan, utan gör henne bättre", menar Johan Hagelbäck.

"Vi har i dag varningssystem i bilar när föraren somnar vid ratten, eller kirurger som utför komplicerade operationer med hjälp av robotar. I bokföringsprogram har vi automatisk funktionalitet, men det är människan som tar de yttersta besluten."

Kombinationen av robotens plikttrogenhet och precision och människans förmåga till abstrakt tänkande och kreativitet leder oss in i framtiden. Robotarna är här för att stanna – och är ett måste i industrin för att inte halka efter.

"Vi kan inte låta bli att hänga med i utvecklingen. Jag har en känsla av att vi kan öka produktionskapaciteten i takt med robotiseringen och ekonomiskt klara av att behålla tillverkningen i Sverige", säger Johan Hagelbäck.

Johan Hagelbäck
Johan Hagelbäck
center

 Fakta

Här kommer robot och människa att jobba ihop

Samarbetet mellan människa och maskin kommer att påverka en mängd branscher i framtiden. Här är tre exempel på områden som redan nu befinner sig i förändring.

  • Vård och omsorg. Robotar kan ta över tunga lyft och monotona fysiska arbetsuppgifter. Den mänskliga personalen får tid och ork att ge vård, omsorg och mänsklig kontakt. 
  • Detaljrik tillverkning. Vid tillverkning och montering av små komponenter krävs ibland människans finmotorik och anpassningsförmåga. Genom att jobba tillsammans med samarbetande robotar som till exempel ABB:s YuMi kan produktiviteten öka och skapa en bättre arbetsmiljö för människan.
  • Logistik och transport. Att packa, lyfta och köra saker utifrån förutbestämda rutiner är uppgifter perfekt lämpade för robotar. Människan övervakar arbetet och tar kontrollen när rutinerna behöver brytas eller när mänsklig kontakt är viktig. 
YuMi
YuMi
center

Text: Christoffer Hiding
Foto: Karwan Ghafouri

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp