Sara Mazurs jobb är att bygga sådant vi ännu inte vet att vi vill ha. Som forskningschef på Ericsson ansvarar hon för att telekomjätten hela tiden ligger steget före. Just nu vill hon digitalisera industrin med 5G, internet of things, molnlösningar och maskinintelligens.
Det kallas för Ericssons campus, men kvarteren i Kista där telekomföretaget hyser 9 300 anställda är snarare en liten stad. Huvudkontoret är en futuristisk byggnad i vitt och glas, och där sitter bland annat Ericsson Research, där ungefär 650 personer arbetar med att se in i framtiden – och att skapa den.
Sara Mazur är forskningschef sedan 2012.
"Jag har världens roligaste jobb", slår hon fast i självklar ton, som om det borde vara uppenbart för alla.
Hon älskar stimulansen i att jobba med hundratals drivna, intelligenta människor från hela världen, berättar hon. Att få lära sig nytt varje dag, att utmanas att hela tiden få ut det bästa av alla medarbetare och bryta ny mark. Men det finns också en stark tjusning i att sakerna Ericsson Research sysslar med skapar enorma värden. För slutanvändare, för hela industrier och för Ericsson.
"Så länge jag kan komma ihåg har jag varit intresserad av hur saker och ting fungerar. Och så har jag alltid haft lätt för matematik. Så när jag var elva år bestämde jag mig för att jag skulle läsa på teknisk högskola", berättar Sara Mazur vid ett runt bord i ett ljust, högmodernt konferensrum på Ericssons huvudkontor.
Båda hennes föräldrar var civilekonomer, men pappan var också tekniskt intresserad så tillsammans skruvade de isär prylar för att se hur de fungerade och satte sedan – i bästa fall – ihop dem igen.
Steget in till civilingenjörsutbildningen på KTH var naturligt. Hon blev sedermera doktor och docent i fusionsplasmafysik, och kunde ha blivit kvar på högskolan.
"Jag hade nog tänkt bli professor, men så småningom blev jag frustrerad över att tillämpningarna av allt jag jobbade med låg så långt in i framtiden. Och så upptäckte jag Ericsson: ett världsledande företag som satsade på tidig utveckling inom intressanta teknologier som passade mig."
Det har gått 22 år sedan Sara Mazur började på Ericsson, och hon har hunnit med en rad roller på både forsknings- och affärssidan innan hon 2012 blev chef för Ericsson Research.
Hur ser din jobbvardag ut idag?
"Haha, det tråkiga svaret är möten, möten, möten och möten. Jag spenderar så mycket tid som möjligt med mina anställda och mina projekt. Det är väldigt roligt att arbeta med människor, att titta på förutsättningarna för varje person och hur man på bästa sätt kan hitta en match mellan vad personen vill göra och en arbetsuppgift. Forskare är begåvade, nyfikna personer och man vinner väldigt mycket om man kan få dem engagerade i arbetet. Men det svåraste i mitt uppdrag är faktiskt inte att vara chef över 650 personer. Det svåraste är att se till att vi satsar rätt. När vi får förtroendet att investera forskningspengar för Ericsson ska vi göra det på ett sätt som genererar värde för Ericsson. Det är spännande och det är svårt."
70 till 80 procent av allt Ericsson Research gör mynnar ut i en tjänst eller produkt som genererar värde för företaget.
"Det är den absoluta majoriteten av det vi gör. Men det får inte vara 100 procent, för då tittar vi för smalt. Vi måste också våga prova saker som aldrig blir någonting."
Hur gör du för att se framtidens behov?
"Vi har en process vi kallar för technology intelligence, som innebär att vi kontinuerligt är ute och skannar av vad som händer i teknikvärlden omkring oss, och vad som kan vara intressant för Ericsson. Vi samarbetar med universitet och högskolor och vi samarbetar med företag som ABB, Saab Scania och Volvo som är våra forskningspartners. Och vi är 650 personer som alla ägnar en del av sin tid åt att vara ute och trendspana inom sitt område."
Just nu ligger mycket fokus för Ericsson på 5G. Medan 4G i första hand innebär mobilt bredband är 5G redan från början byggt för att möta kraven från uppkopplade, digitaliserade industrier och samhällsfunktioner.
"5G ska klara tusen gånger större datavolymer, det ska vara hundra gånger snabbare och det ska klara många fler uppkopplade enheter på ett mycket mer kostnads- och energieffektivt sätt. Och så ska systemen vara supertillförlitliga, supertillgängliga och ha väldigt kort fördröjning. Att vi klarar av alla de här kraven gör att 5G kan adressera många fler ”use cases” än mobilt bredband. Det gör den här teknologin mycket mer intressant för till exempel ABB och andra industriaktörer."
Ett bra exempel kan man hitta i ett berg utanför Boliden i Västerbotten. I Kankbergsgruvan har Ericsson byggt ett tidigt 5G-nät, och tillsammans med ABB, Boliden, Volvo, SICS, Vinnova, Luleå tekniska universitet och Telia Sonera undersöker de vad som kan åstadkommas med allt från fjärrstyrda hjullastare till säkerhetslösningar. Genom att jobba med partners från andra industrier lär de sig vilka utmaningar andra står inför, som Ericsson kan hjälpa till att lösa. På så sätt uppstår innovation.
Idag ser Sara Mazur fyra nyckelteknologier som definierar digitaliseringen av industrier: Nät (5G), internet of things (sensorer och IOT-plattformar), molnteknologier och maskinintelligens. De hänger ihop, och Ericsson vill leda utvecklingen framåt inom varje område.
Hur gör ni för att bli bäst i världen på det?
"Bäst i världen på kommunikation, det vill jag påstå att vi redan är. Vad gäller 5G ligger vi långt före våra konkurrenter. Men en grundförutsättning för att bli bäst på något är att man investerar tidigt i teknologier. När vi börjar titta på en ny teknologi brukar andra säga att nej, det där är inte intressant. Vilket är alldeles korrekt, det är inte intressant affärsmässigt just då. Men några år senare visar det sig att de frågar efter precis det, och då är det bra att vi började tidigt. Gör vi vårt jobb bra så är det så det fungerar. Och Ericsson investerar väldigt mycket i tidig forskning och utveckling. Man blir inte bäst om man inte satsar."
Fakta
Sara Mazur
Gör: Chef för Ericsson Research
Andra uppdrag: Hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet, ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, styrelseledamot i Saab, Chalmers, SICS North och Wallenberg Autonomous System and Software Program.
Ålder: 51 år
Bor: Kummelnäs, Saltsjö-boo
Familj: Man, en dotter som är 13 år, en son som är 10 år och en bonusdotter som är 24 år.
Fritidsintressen: Har en häst tillsammans med min dotter. Tycker väldigt mycket om skidåkning, god mat och gott vin, och så är jag intresserad av gamla hus. Det betyder att vi har ett hus från 1874, och ägnar en stor del av vårt liv åt att renovera det.
Okänd talang: Är fantastiskt bra på att montera ihop Ikeamöbler. Det är som vuxenlego.
Brinner för: Att få jobba med ny teknologi och lära mig nya saker varje dag, och jobba tillsammans med fantastiska människor på projekt som gör skillnad i människors liv.
Text: Sam Sundberg
Foto: Evelina Carborn