Hur drivs innovation och svensk konkurrenskraft framåt? Samarbete mellan etablerade storföretag och kreativa startups är en väg. Att både viljan och förutsättningarna finns visade ett event hos SynerLeap.
”Nu kör vi!” Det var en förväntansfull Peter Löfgren, vd på SynerLeap, ABB:s nya tillväxthub, som kickade igång eventet Scaling Together - Overcoming the Barriers in Corporate-Startup Collaboration. Att det är ett angeläget ämne var tydligt: SynerLeaps lokaler var fyllda till bredden av representanter från bland annat startups, investerare, inkubatorer och universitet. Alla hade de kommit till Västerås för att lyssna på ledande experter, nätverka och besöka SynerLeap och ABB:s forskningslabb.
Samtidigt som svenska storföretag hör till världens äldsta, hör våra startups till de mest kreativa. Budskapet slogs därför tidigt fast:
"Vi måste öka farten i samarbetet mellan små och stora företag", sa Bengt Eliasson från Silicon Vikings, medarrangör av eventet.
Flexibilitet krävs
Och förutsättningarna att lyckas är goda. Det svenska innovationsklimatet är gott, Stockholmsregionen är tvåa efter Silicon Valley bland världens topp tio startupregioner. Men steget till samarbete mellan startups och storföretag kräver vidgade vyer och nya arbetssätt.
"Vi måste bli mer flexibla. Stora företag måste dela med sig av kompetens, och stängda innovationsmodeller behöver bli öppna innovationsmodeller. Samarbete är en win-win där startups får stöd att växa och stora företag får förnyelse och ny kompetens", sa Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet.
Presentationer från bland andra Reforminstitutets Stefan Fölster, Aleksandar Zuza IF Metall, Bertil Thorvaldsson ABB och Martin Anderlind från SGF Energy varvades under dagen med diskussioner och nätverkande. Att svensk innovationskraft är stark blev tydligt i utställningen i SynerLeaps lokaler. Furhat Robotics var en av 32 utställare och lockade många intresserade som ville interagera med det mössprydda robothuvudet. För Furhats Preben Wik var det extra roligt att tillbringa dagen i hjärtat av ABB:s forskningscenter.
"Första gången jag såg YuMi så var det en match made in heaven. Där var en robotkropp utan huvud. Och här har vi ett robothuvud utan kropp!"
Nätverk och nytänkande
I en annan del av utställningen stod Gleechis Jakob Johansson och demonstrerade Virtual Grasp, mjukvaran för realistiska handrörelser som kan interagera i realtid. Gleechi har varit med i SynerLeap från starten, och samtidigt som Jakob berättade om företagets potential och utmaningar, så bytte han kontakter och möjligheter med andra besökare.
"Det är jätteviktigt för oss att nätverka, och det är en riktigt bra mix av människor från olika delar av industrin här idag", sa Jakob Johansson.
Mycket nätverkande och många kreativa diskussioner blev det under dagen. Och de allra flesta var överens om vikten av samarbete för att nå framgång. När Peter Löfgren summerade dagen var han riktigt nöjd:
"Med passion, entreprenörskap och lite muskler kan man nå långt! Det har varit en kanondag, och vi är på god väg att skapa förtroende mellan de här båda världarna."
Fakta
Om SynerLeap
Tillväxthubben SynerLeap är ett ekosystem som ska ge företag möjligheter att växa och expandera inom tre områden: industriautomation, robotik och energi. SynerLeap drivs i ABB:s forskningscentra Corporate Research, tillsammans med partners som Automation Region, Almi, Vinnova, Mälardalens högskola och Västerås Stad.
Några röster från eventet
Karin Wiik, projektledare Automation Region
"Det är viktigt förstå poängen av att mingla och nätverka, och jag hoppas på många nya kontakter idag. Automation Regions mål är att skapa gemensamma forskningsprojekt med näringsliv, offentlig sektor och akademi. För att nå dit måste vi vara med och skapa former för samarbete."
Agneta Jacobson, Teyi, som skrivit rapporten ”Corporate Innovation Powered by Startups”
"Innovationsklimatet är bra i Sverige, men vi måste se till att behålla det. Förbättrat samarbete mellan stora och små är ett sätt. Kombinationen av de etablerade företagens kunskap och muskler, och kreativiteten och flexibiliteten hos startups kan vara skillnaden mellan succé och misslyckande."
Dan Gemvall och Tobias Fröberg, BoldArc, som utvecklar lösningar för visualisering av arkitektur
"Det har varit en inspirerande dag. SynerLeap är en ny bekantskap och vi är här för att visa upp oss och nätverka. Att vara en del av en tillväxthubb som SynerLeap tror vi skulle kunna bidra till att BoldArc når sina mål och att det skulle bli lättare för oss att nå ut till kunder."
Donnie SC Lygonis, affärsutvecklingscoach KTH Innovation
"Många av utställarna kommer från KTH Innovation, och jag känner mig som en stolt tonårsfarsa när jag går runt här. Det har hänt mycket vad gäller kommersialiseringen av svensk forskning under de senaste fem-sex åren, och initiativ som SynerLeap är jättebra, för vi behöver fler ställen där man kan få avsättning för sina idéer.
Film
Scaling Together 2017
Text: Lena Bergman
Foto: Jonas Bilberg