Gärna ett trevligt mingel, men först en ordentlig analys. För även om nätverkande hittills mest har associerats med att byta visitkort menar proffsen att det är långt, långtifrån allt som ryms i begreppet. Och det är definitivt inte den med flest kontakter när man dör som vinner.
Morgon. Du tar det sista ur tandkrämstuben och noterar mentalt att skaffa ny under dagen. Så på väg hem från jobbet slinker du in i första bästa kvartersbutik och plockar upp en tub från hyllan. Du betalar, går hem och nästa gång det är dags att köpa tandkräm går du lika gärna till en helt annan butik.
”Det här är typiskt för en transaktionsekonomi där det är helt oväsentligt för kunden vem det är som säljer varan eller tjänsten”, säger Jackie Kothbauer, personlig varumärkesexpert och proffs på att nätverka.
”Jobbar du i en sådan situation, då behöver du inte nätverka. Men för de flesta andra är det en nödvändighet för att lyckas med sina affärer.”
För idag jobbar fler och fler i det som Jackie Kothbauer kallar för en relationsekonomi. Där är köpen större, mer komplicerade och betydligt dyrare än en tub tandkräm. Där har också personen som levererar varan eller tjänsten direkt inverkan på resultatet, till exempel juristens erfarenhet eller konsultens kompetens, och för att vara säker på att du får precis det du vill ha väljer du inte första bästa utan någon som du har förtroende för.
”Och förtroende byggs i relationer, och för att hitta de här relationerna och bygga det här förtroendet är professionellt nätverkande helt avgörande”, konstaterar Jackie Kothbauer.
Därmed inte sagt att du måste springa på vartenda mingel som finns och stoppa fickorna fulla med visitkort. Snarare tvärtom.
Mingel är bara en liten del
”Många sätter likhetstecken mellan att mingla och att nätverka, men mingel är bara en liten del av nätverkande”, förklarar Sophia Sundberg, föreläsare och författare till boken ”Nätverka bör man – men hur gör man”.
För att känna många människor har inget värde i sig om det inte också finns ett upparbetat förtroende i de här relationerna.
”Förtroende är inget man får utan något man förtjänar”, slår Sophia Sundberg fast.
”Om man fastnar i mingelfällan och bara ägnar sig åt att träffa nya människor, ja då har du många kontakter men få som du känner. Jag skulle säga att vill du börja nätverka effektivt ska du dra ner på mingeltiden, gå igenom vilka du redan känner och identifiera vilka du vill lära känna på djupet.”
Analysera ditt nätverkande
För precis som alla andra affärskritiska uppgifter bygger även bra nätverkande på en grundlig analys.
”Marknaden för mingel och professionella nätverk, både fysiskt och online, svämmar över av möjligheter och istället för att skjuta vilt och brett behöver du bestämma dig för vad du har för mål om du ska hinna med och få ut något av ditt nätverkande”, konstaterar Jackie Kothbahuer.
Är du rekryterare kanske du inte behöver gå med i nätverk för andra rekryterare, utan snarare fundera på var du fyller på din portfölj av lämpliga kandidater. Är du chef kanske du behöver lära känna fler möjliga medarbetare, men du kanske lika gärna behöver få ett större nätverk av personer som kan stötta dig i ditt ledarskap.
”Om du inte vet vem du är, vad du behöver och var du träffar de här människorna så spelar det ingen roll hur mycket du minglar för då kommer du ändå ingen vart med ditt nätverk”, säger Jackie Kothbauer.
Vårda dina kontakter
När analysen väl är gjord gäller det sedan att förverkliga den. Att gå igenom vilka man känner, både privat och yrkesmässigt, och fundera på vilka man vill bygga en djupare relation med.
”Nio av tio glömmer att de redan känner väldigt många människor, och att vårda och underhålla de här kontakterna är en minst lika viktig del av nätverkandet som att träffa nya människor”, påpekar Sophia Sundberg.
Och att göra det handlar mer om att vara nyfiken på den andra personen än om att pladdra på om sig själv.
”Skillnaden mellan att känna många och att ha ett nätverk är att i det senare fallet vet du faktiskt något om de här människorna, vilka de är och vad de behöver”, säger Sophia Sundberg.
”Då kan du hjälpa dem och de kan hjälpa dig och tillsammans lyfter ni varandra mer än vad var och en klarar själv.”
Sophia Sundbergs bästa nätverkstips
- Fundera vad som passar bäst för just dig utifrån din personlighet. Alla kan nätverka, men du måste hitta ditt sätt. Och du måste ha tålamod, det här är något som tar tid.
- Var nyfiken på människor du möter, ta till exempel på dig nätverksglasögonen när du tränar eller på skolans luciafirande.
- Nätverkande handlar inte bara om dig, det handlar lika mycket om att sprida det goda vidare och hjälpa dina kontakter. Ju mer man gör för andra desto mer får man tillbaka i framtiden.
Jackie Kothbauers bästa nätverkstips
- Att vårda och underhålla sina kontakter är viktigt, men du hinner aldrig träffa alla hela tiden. Välj ut vilka som är viktigast för dig att ha regelbunden kontakt med och fundera på hur ofta du skulle vilja träffa de här personerna.
- Använd digitala kanaler som LinkedIn eller nischade yrkesgrupper på Facebook för att utöka ditt nätverk. Där är oftast en avslappnad atmosfär och det är ett bekvämt och direkt sätt att nätverka.
- Var inte rädd för att vara personlig. Både du och dina kontakter har en privat likaväl som en yrkesmässig sida och de hänger ihop. Visa nyfikenhet och empati så kommer ditt nätverkande att leda längre.
Text: Karin Aase
Foto: istockphoto, Emma Shevtzoff