ABB’nin açık API platformu, akıllı teknolojisiyle bağımsız ve tatmin edici bir hayat sürmeleri için ileri yaştaki insanlara güç veriyor

center

Uygulamada açık API platformunun ilk örneklerinden birinde, ABB, ileri yaştaki insanların yaşam kalitesini arttırmak için kişiselleştirilmiş bir sanal asistana öncülük etmek üzere Lucerne Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi'ne ait iHomeLab ile birlikte çalışmaktadır.

Artan yaşam beklentisi ile birlikte toplumda yer alan ileri yaştaki insanların sayısı da artmaya devam edecektir. Sonuç olarak, ileri yaştaki insanların bağımsız bir şekilde evde daha uzun süre yaşayabilmeleri için Çevre Destekli Yaşam’a (AAL- Ambient Assisted Living) yönelik çözümler giderek daha önemli hale geliyor.

“My Life, My Way (Benim Hayatım, Benim Yolum)” projesi, destekli yaşam ortamlarında sosyal ve klinik bakım hizmetlerinin temel unsurlarına alternatif bir bütünsel bakım ve sanal destek sağlamak üzere ABB’nin yeni açık API platformunu kullanan türünün ilk proje örneğidir.

Büyük topluluk sakinlerinin daha uzun süre bağımsız yaşamasına yardımcı olmak amacıyla tasarlanan proje, birkaç uluslararası ortakla birlikte iHomeLab ve Bonacasa Smart Living tarafından hayata geçirildi. Projede, İsviçre'deki Bonacasa dairelerinde destekli yaşamı destekleyen ABB-free@home® sistemi tarafından hayata geçirilen bir sanal asistan kullanıyor.  

Anne isimli sanal asistan, ses kontrolü veya tablet aracılığıyla insanlarla etkileşime giriyor. Bu çözüm, açık API, MyBuilding portal ve ABB Ability™ bulut tabanlı platformu üzerinden ABB-free@home® kullanarak, kullanıcıların akıllı evlerinin tüm işlevlerini kolayca kontrol etmelerini sağlıyor.

ABB, akıllı ev sektörünü tamamen dönüştürmek ve bu eşsiz sanal asistan gibi yüzlerce uygulama ve çözümü entegre etmek için geliştiriciler ve ortaklara yönelik yeni olanaklar yaratmak üzere IFA 2019'da açık API platformunu tanıttı. 

“My Life, My Way (Benim Hayatım, Benim Yolum)” projesi, ABB’nin yeni açık API platformunun, son kullanıcının yararına daha fazla üçüncü taraf entegrasyonuna nasıl imkan sağladığının güçlü bir örneğidir. ABB-free@home® API'sı sayesinde, insanlar sanal asistandan Akıllı Ev menüsüne erişmelerini, dairelerindeki kapı otomasyonundan ışıklara ve görüntülü interkoma kadar 15 fonksiyonu kolayca kontrol etmelerini isteyebilirler.

Deneme, sağlık hizmeti sunumunda küresel sağlık hizmeti harcamalarının 2012-2016* yılları arasındaki yıllık %1,3 değerinden 2017-2021 yılları arasında yıllık %4,1 değerine yükseleceği tahmin edildiği kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Birçok klinisyen ve dünya çapındaki sağlık hizmeti sağlayıcısı, sağlık vakıflarında personel ve finansal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasına ve rahatlatılmasına yardımcı olmak için yenilikçi ve uygun maliyetli yollar sağlamak adına akıllı teknolojiye olumlu bir bakış açısıyla yönelmektedir.

İsviçre'deki Bonacasa Smart Living sakinleri ile yapılan denemenin temel amacı, teknolojinin kullanımında gelişim sağlayamamış insanlar tarafından sanal asistanın kabullenebilirliğini kontrol etmekti.  Detaylı bir şekilde kullanıcı davranışı analiz edilirken projenin daha da geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için önemli olan sonuçlar çıkarıldı. Deney ayrıca, insanların rahat yaşamlarını ve günlük rutinlerini sağlıklı ve destekleyici bir şekilde sürdürmelerinde sanal asistanın gerçekten yardımcı olabileceğini kanıtlamak istedi.

center

ABB’nin Akıllı Binalar iş kolu Genel Müdürü Oliver Iltisberger şunları söyledi: “Artık sağlık hizmetleri maliyetlerinin yükseldiği ve ileri yaştaki nüfusumuzun sağlık sektöründe benzeri görülmemiş zorluklara neden olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Akıllı teknoloji, hizmetlerin belirli unsurlarının otomatikleştirilebileceği yeni ve öncü yollar sunmanın yanı sıra kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltmak için insanların kendi evlerinde daha iyi, daha güvenli ve daha konforlu yaşamalarına yardımcı oluyor.”

“Bu deneme çok heyecan verici olmakla birlikte yaşam alanına bütünsel olarak entegre edilirse akıllı teknolojinin ne kadar kolay uygulanabildiğini ve açık API platformumuz sayesinde kullanıcıya göre kişiselleştirilebildiğini gösteriyor.”  

ABB-free@home®, ev otomasyon uygulamalarının mobil bir cihaz veya bilgisayar üzerinden kolayca kontrol edilmesini sağlar. İnsanlar bu denemede, ışıklar ve perdeler, HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) ve güvenli giriş sistemi dahil olmak üzere ev içindeki belirli işlevleri kontrol etmek ve yönetmek için duvardaki panellerin yanı sıra ekran avatarına sahip bir tablet kullandılar.

Zarif, kullanıcı dostu kontroller ile donatılmış ve telefonlar, bilgisayarlar veya tabletler gibi kişisel cihazlarda kullanılan akıllı teknoloji, destekli yaşam cihazlarına ilişkin etiketlemeyi ortadan kaldırıyor.  Avatar, insanların günlük yaşamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına yardımcı olurken akıllı teknolojiyle etkileşimde bulunmak için kullanımı kolay, doğal bir yol sundu.  

iHomeLab'dan Dr. Andrew Paice’in yorumları: “Bu deneyin amacı, ileri yaştaki insanlara insanlar ve teknolojiyi harmanlayarak bağımsız ve tatmin edici bir hayat sürmeleri için yardımcı olmaktı.  Arka plandaki teknoloji oldukça karmaşık haldeyken, sanal asistan son kullanıcılar için bilgisayar, TV, tablet veya akıllı telefonlarının ekranında görülen sıcakkanlı, insan görünümlü bir avatardır. İnsanlar, kendi ana dillerini kullanarak sanal asistanla konuşabilirler. Sizi çok iyi tanıyan, sizin için en iyisini isteyen ve ihtiyaç duyduğunuz şekilde ve zamanda arka planda ya da yüz yüze size hizmet veren birine yani bir bakıma hizmetlinin modern bir versiyonuna benziyor.” 

Artan yalnızlık ve soyutlanma ayrıca ileri yaştaki insan sayısındaki artışın etkisiyle, avatar projesinin aileler ve arkadaşlar arasında dijital olarak görüntülü konuşma ve anlık mesajlaşma yoluyla daha düzenli iletişim kurmalarına yardımcı olmada olumlu bir etki yarattığı görülüyor.

Destekli yaşam alanlarındaki dijital ortam, çözümlerin kolayca entegre edilmesini sağlar ve akıllı ev ile sağlık hizmetleri teknolojisini tek bir destek ve hizmet paketi halinde birleştirir.

İlaç kontrolü yönetiminden, alarm ve hatırlatıcılar ile diyet konusunda yardımcı olmaya ve bununla birlikte dijital ortam yoluyla bağımsız bir yaşam, güvenlik, iletişim ve sosyal eğlenceyi sağlamaya kadar, denemenin ardından tableti elinde bulundurmak isteyen üç kişiden ikisinde avatar geniş çapta kabul görüyor.

ABB'den Iltisberger şu sözleriyle devam ediyor: “Buna benzer sanal asistanların, günlük aktif yaşamı destekleme ve sürdürme programında veya iyileşme sürecinde ileri yaştaki ve hareket etme sorunları yaşayan insanlara yardım etmede çok önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz.”

“Yeni API platformumuzun tanıtılmasıyla, tıp alanındaki yeni gelişmeleri memnuniyetle karşılıyor ve destekli yaşam programlarına yönelik akıllı teknolojilerde büyük bir artış bekliyoruz. ABB'de, hayatın her evresinde yaşam döngüsü hizmetlerini desteklemek için akıllı ev ve bina teknolojisinin geliştirilmesine yatırım yapmak üzere ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz.” 

İsviçre'deki Bonacasa, Malters, Oensingen ve Utzenstorf'ta yer alan 1000 adet ev sahipli ve 750 adet pazarlama amaçlı (B2B) daire içeren benzersiz bir konut konseptidir. Her daire, entegre bir akıllı teknoloji ortamında çağdaş mimari ile birlikte kişiselleştirilmiş hizmetler sunar. Bu, aktif aileler, emekli olanlar veya biraz bakıma ihtiyaç duyan bağımsız olarak yaşamak isteyenler için daha güvenli ve uygun bir yaşam tarzı sağlar.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) endüstrilerdeki dijital dönüşüme yön veren bir teknoloji lideridir. 130 yılı aşan inovasyon geçmişiyle, müşteri odaklı ve dünya çapında öncü dört işkoluna sahiptir: ABB Ability™ dijital platformuyla desteklenen Elektrifikasyon, Endüstriyel Otomasyon, Hareket Sistemleri, Robotik ve İmalat Otomasyonu. ABB'nin Güç Şebekeleri işkolu 2020 yılında Hitachi’ye devredilecektir. ABB yaklaşık 147.000 çalışanı ile 100’ün üzerinde ülkede faaliyet göstermektedir.

Bağlantılar

Bize ulaşın

İndirmeler

Bu makaleyi paylaş

Facebook LinkedIn X WhatsApp