NASA’nın gelcekteki gözlemcisi Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu, Dünya’ya benzeyen başka gezegenler aramak üzere 2025 yılında fırlatılacak. İki enstrüman taşıyor: biri evrendeki karanlık enerji dağılımının gizemini incelemek için, diğeri ise uzaydaki ilk ve özel, güneş sisteminin dışını görüntüleyen kamerası CGI (CoronaGraph Imager). CGI içerisinde, Nüvü ile birlikte ABB tarafından geliştirilen, elektronik çekirdekli, yüksek hassasiyete sahip iki kamera yer alacak.
Gezegenlerin komşu yıldızlara göre çok daha sönük olması ve birbirlerinden güçlükle ayrılabilmesi sebebiyle, güneş sistemimizin dışındaki gezegen sistemlerini uzun mesafeden gözlemlemek son derece zordur. NASA’ya ait CGI karmaşık optik bileşen düzenlemesi, yıldızlardan gelen ışığı engelleyip yakındaki gezegenden gelen ışık kalıntısını son derece hassas bir kameraya gönderebiliyor. Benzersiz ABB/Nüvü görüntüleme çözümü, daha önceleri görülemeyen olağan dışı noktaların meydana çıkarılması konusunda tam olarak burada devreye giriyor.
ABB Measurement & Analytics, Kanada Genel Müdürü Marc Corriveau, konuyla ilgili olarak "Roman misyonu, güneş sisteminin dışındaki gezegenlerin görüntülenmesi için günümüzde yeryüzündeki uygulamalara kıyasla 100 ila 1000 kat daha güçlü bir görüntüleme imkanı sunan 3,2 milyar dolarlık bir proje. Bu çığır açan misyon kapsamında böylesine kritik bir bileşeni tedarik etmekten gurur duyuyoruz. Bu, başarıya ulaşmak için en ileri düzeyde teknolojik uzmanlığımızı gerektirecek heyecan verici bir proje." dedi.
Nüvü Camēras Baş Teknoloji Sorumlusu Olivier Daigle ise, "Bu devrim niteliğindeki kamera teknolojisinin, NASA'nın Jet Tahriki Laboratuvarı tarafından değerlendirilmesi için yeterli bir olgunluk seviyesine getirilmesini sağlayan Kanada Uzay Ajansı (CSA) Uzay Teknolojisi Geliştirme Programına teşekkür ediyoruz.” dedi.
Bu sözleşmenin imzalanmasının ardından ABB, özel bir uydu takımyıldızı operatörü olan GHGSAT ile zemindeki metan sızıntılarını yüksek çözünürlüklü olarak görüntüleyebilen ilave optik sensörler tedarik etmek üzere yakın zamanda yeni bir sözleşme imzaladı. An itibariyle uzayda bulunan ABB optik ekipmanları, 90 yılı aşkın süredir güvenilir bir şekilde çalışmaktadır. SCISAT sensörü, 2003 yılından bu yana, dünyanın atmosferinde bulunan 60'tan fazla molekül ve kirletici maddenin trilyonda birlik kısmına varıncaya kadar uzun vadeli bileşim değişikliklerini izledi.
Dünyanın dört bir yanındaki hava durumu ajansları, yaptıkları tahminleri, hava tahminlerinin zamanlamasını ve isabetliliğini yedi güne kadar iyileştirmek suretiyle hayat kurtaran, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesinin (NOAA) en yeni nesil kutup uydularının merkezinde yer alan ABB teknolojisine dayandırıyor. ABB sensörleri, aynı zamanda Japon GOSAT 1 ve 2 uyduları bünyesinde 2009'dan bu yana sera gazlarının dünya çapında sürekli yükselişini yüksek bir doğruluk oranıyla takip ediyor.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex), daha üretken ve sürdürülebilir bir gelecek için toplumun ve endüstrinin dönüşümüne enerji veren öncü bir küresel teknoloji şirketidir. Elektrifikasyon, robotik, otomasyon ve hareket portföyünü birbirine bağlayan yazılım ile ABB, performansını yeni seviyelere taşımak için teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. ABB'nin başarısını 130 yıla uzanan mükemmeliyet geleneği ile bugün 100'den fazla ülkedeki yaklaşık 110.000 çalışanı sürdürüyor. www.abb.com
Nüvü Camēras, 2010'dan beri ultra hassas görüntüleme çözümlerinde dünya lideridir. Kanada merkezli şirket, uzay keşfi ve gözlemleme, endüstriyel kalite kontrolü, fizik ve yaşam bilimlerinin teşhisi gibi pazarlara yönelik kameralar ve denetleyiciler tasarlıyor ve üretiyor. www.nuvucameras.com