Arka Plan
BOTAŞ, 13 Mart tarihli açıklamasında, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ), Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisinin Genişletilmesi Projesinin ikinci aşamasında tasarım, tedarik ve kurulum işlerini Çin menşeli Camc Engineering ile Türkiye’den IC İçtaş İnşaat’a verdiğini duyurmuştu.
BOTAŞ, 1,2 milyar dolar değerindeki anlaşmanın 1800 gün boyunca süreceğini açıkladı. Toplam tutar üç farklı para birimiyle ödenecek: 808,2 milyon ABD Dolarına ek olarak 198,8 milyon Euro (228 milyon ABD Doları) ve 585,3 milyon Türk Lirası (112 milyon ABD Doları).
27 Haziran 2018 tarihinde Dünya Bankası ve Çin önderliğindeki Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), 10 Şubat 2017 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan tarafından başlatılan Tuz Gölü tesis çalışması için toplamda 1,2 ABD Doları tutarında krediye onay verdi.
Tesis, Türkiye’nin gaz depolama kapasitesini genişletme planlarının bir parçası durumunda.
Genişletme çalışmasının 2023 yılında tamamlanması bekleniyor ve çalışma, doğal gaz talebinin karşılanmasına yardımcı olmanın yanı sıra, ülkenin enerji güvenliğini de daha iyi hale getirmeyi amaçlıyor.
Ayrıca, gaz ithalatı kaynaklı maliyetlerinin azaltılmasına ve Türkiye’nin gaz şebekesinin operasyonel esnekliğinin iyileştirilmesine yardımcı olacak.
Türkiye, gaz talebinin en az yüzde 20'sini karşılayacak yeterli depolama kapasitesine sahip olmayı hedefliyor. Çalışmanın sonunda Tuz Gölü tesisi, Türkiye'nin neredeyse yıllık 50 milyar metreküpe tekabül eden mevcut doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10’luk kısmını karşılayacak kapasiteye sahip olacak.
Tuz Gölü tesisi an itibariyle 600 milyon metreküplük depolama kapasitesine sahip.
YGD kapsamında ilk altı yeraltı oyuğu 2017'nin Şubat ayında hizmete girdi.
Genişletme projesi, an itibariyle dünyada yapım aşamasında olan bütün depolama projeleri arasında en büyük proje olma özelliğine sahip.
Türkiye, bu proje ile yeraltı gaz depolama tesisinde doğal gaz depolama kapasitesini 1,2 milyar metreküpten 5,4 milyar metreküpe çıkaracak.
Projenin ikinci fazının lansmanıyla, 60 yeraltı oyuğu ile tam kapasiteli olarak çalışan tesis için 2023 yılına kadar 48 ek oyuk açılacak.
Tesis, Tuz Gölü'ne 40 kilometre uzaklıkta, Aksaray ilinin Sultanhanı ilçesinde bulunuyor.
Gerekçe
- Yakın müşteri ilişkileri ile müşteri beklentilerinin tam olarak karşılanması
- Botaş'taki mevcut ekipman varlığı
- Sektöre özel çözüm konusunda küresel referanslar
- Yerel ekipman/sistem/hizmet/mühendislik alanlarında yetkinlik
Çözüm
ABB, yaklaşık 15.000 I/O ile 100'den fazla (DCS ESD F&G) Kontrol Ünitesi sayesinde Yeraltı Gaz Depolama Genişletme Tesisinin Kontrol Sistemini temin edecek.
- Tatlı Su ve Tuzlu Su Hattı, Yeraltı Tesisi ve Liç Tesisi; RTU, DCS, ESD ve SCADA Kapsamı
- Yeraltı Tesisi (İlk Gaz Dolumu, Yangın ve Gaz), Yüzey Tesisi ve Montajı; DCS, ESD, F&G ve SCADA Kapsamı
Mühendislik, imalat, montaj, yapılandırma, test ve muayene, dokümantasyon, paketleme ve teslimat dahil olmak üzere %100 yerel kaynaklar kullanılarak sağlanacak.
Faydaları
Bu proje için ABB ürünlerinin kullanmasının en büyük avantajı, SF1 ve SF2'nin özgün bir sistemde birlikte entegre edilebilmesidir.
- Her iki tesise ait tüm Grafik sayfaları ve ön yüzler aynı anda yine her iki tesisin operatör iş yerleri için de mevcuttur.
- Kontrol Üniteleri, ABB AC800M uçtan uca protokol aracılığı ile iletişim kurabilir. Sistemler arasında ağ geçidi yapılandırmasına gerek duyulmamaktadır ve dolayısıyla her iki taraftan da kritik yapılandırmaya, test sürecine ve devreye alınmasına gerek yoktur.
- Denetim düzeyindeki tüm Kontrol Verileri tutarlıdır ve hangi tesisten geldiklerine bakılmaksızın her iki Yüzey Tesisinden de yönetilebilir.
- Her iki tesisin Olaylar ve Alarmlar listeleri, SF1 ve SF2 birleşik proses olay analizi için orijinal olarak birleştirilir.
- Gerekli olduğu takdirde, SF1’in yapılandırması ve aynı yapılandırma felsefesi için kullanılan yapılandırma kitaplıkları yeniden kullanılabilir.
- Hem SF1 hem de SF2 özgün sistemler sayesinde, SF1'deki değişiklikler için daha az çaba/zaman/veri gereklidir.
- SF1'in SF2'ye entegrasyonu için minimum duruş süresi.
- Herhangi bir ICSS tesisinde yapılan herhangi bir değişiklik (DCS, ESD, F&G mantığı, grafik, trend alarmı ve olay vb.), otomatik olarak diğer tesis için bile geçerli olacaktır.
- Botaş Operatörleri/Mühendisleri halihazırda sahip oldukları mevcut yetkinlikleri kullanmaya devam edecektir; herhangi bir ilave sistem/operasyon/mühendislik arayüzüne ihtiyaç duyulmayacaktır.
- SF1 ve SF2 arasında, her iki tesis için kullanılan AC800M HI kontrol üniteleri sayesinde, F&G ve ESD güvenlik sinyalleri minimum FDRT (proses emniyet süresi) ile aktarılabilir.
- Bu iletişim için herhangi bir ilave ekipmana gerek yoktur.
- ESD, F&G ve DCS Kontrol Üniteleri için herhangi bir ilave ekipman gerekmeden yedekli iletişim sağlanabilir.
- Özgün sistem sayesinde hem SF1 hem de SF2 bakımından arıza tespiti daha kolay olacaktır (Operatörler/Mühendisler sadece birkaç tık ile kök nedene kolaylıkla ulaşabilirler)
- Birleştirilmiş proses değişken trendlerinin karşılaştırılması için eşsiz veri depolama ve arşiv imkanı.
- Tüm sistem yedeklemeleri tek noktadan kolayca arşivlenebilir.
- İletişim bağlantısının kesilmesi durumunda iki sistem bağımsız şekilde kendi bulundukları tesislerde çalışabilir.
- İlave yedek parça temini, depolama ve yönetim ihtiyacı yoktur.
- Operatörler SF1 ve SF2 arasında paylaştırılabilir.
- Kontrol Sistemi için benzersiz bir bakım sözleşmesi.
Sonuç
Yerel kaynakların (mühendislik, proje, satış ekipleri ve yönetim) yoğun çalışmalarına ve İtalya LBL ve CSE HUB düzeyinde verilen büyük yönetim desteğine ek olarak, müşteriyle yakın bir şekilde yürütülen iş birliği, kazanılan projede kilit bir unsur oldu.