Oulun Energia Areena tunnetaan tuttavallisemmin Raksilan urheilukeskuksessa sijaitsevana noin 6 500 katsojan jäähallina ja Oulun Kärppien kotihallina. Taajuusmuuttajien toimitus liittyi jäähallin neljä vuotta kestäneeseen ja syksyllä 2021 valmistuneeseen perusparannusprojektiin. Uudet taajuusmuuttajat ovat osa jäähallin kylmäkoneen kompressorien ja moottorien ohjausjärjestelmää ja tuovat toimintavarmuutta jään tekemiseen.
Energiatehokaita laitteita sovitulla toimitusajalla
Kohteessa on aiemmin ollut haasteita sähkön harmonisissa yliaalloissa ja niistä aiheutuneesta jännitteen säröytymisessä. Aikaisemmalla tekniikalla sähkökeskuksen jännitesärö oli pahimmillaan erittäin huonolla noin 10 % tasolla ja yliaaltovirrat ilman suodatusta huonolla noin 500A:n tasolla.
”Tilanne aiheutti jäähallin muulle sähkökuormalle toimintaongelmia. Uusilla laitteilla yliaallot saatiin tehokkaasti suodatettua jo siellä missä niitä syntyy. Uusissa mittaustuloksissa yliaaltovirrat ja särötasot ovat hyvin matalia ja yliaaltojen suodatusta ei juuri tarvita. ABB:n laitteiden valintaan vaikutti uuden energiatehokkaan teknologian lisäksi toimituksen kokonaishinta ja nopea toimitusaika. Vaikka aikataulu oli haastava, niin toimitukset saatiin sovitussa ajassa Helsingin tehtaalta”, kertoo Oulun kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen talotekniikan päällikkö Jyrki Kumpuniemi.
Useita hyötyjä uudesta taajuusmuuttajateknologiasta
ABB:n uusi Ultra Low Harmonic -taajuusmuuttajateknologia parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja käyttövarmuutta kustannustehokkaasti. Kun normaali diodi-/tyristoritasasuuntauksella varustettu taajuusmuuttajakäyttö tarvitsee noin 1,35 kertaa ylimitoitetun muuntajan näennäistehon osalta, niin ABB Ultra Low Harmonic -ratkaisun osalta kerroin on 1,1 näennäisteholle. Tämä tarkoittaa jopa 20 % kustannussäästöä syöttömuuntajissa. Generaattori- ja syöttökojeistojen mitoituksessa ei ole tarvetta ottaa huomioon verkon särön aiheuttamia laatuongelmia. Tästä hyötyinä ovat 50 % pienempi generaattori ja 10–30 % pienemmät syötön katkaisijat. Säästöjä syntyy myös kaapeloinnissa ja komponenteissa. Harmonisen särön aiheuttamien häviöiden pieneneminen ja virtapiikkien poistuminen pienentää kohteen sähkönkulutusta. Tilansäästöäkin syntyy, kun erillistä tilaa suotimille ei tarvita.
”ABB:n ACH580 -taajuusmuuttajasarjan yleisiä hyötyjä ovat sen helppo liitettävyys automaatiojärjestelmiin ja erilaisille moottoreille. Sitä voidaan etähallita Drive Composer PC -työkalulla Ethernet-verkossa. Markkinan kompakteimpia HVAC-taajuusmuuttajia on myös mahdollista asentaa vieri viereen pieneenkin asennustilaan”, toteaa ABB:n asiakkuuspäällikkö Juho Mustonen.
ACH580-31-taajuusmuuttajat ovat osa ACxx80-sarjan taajuusmuuttajia, joihin kuuluvat ACS380, ACS480, ACS/ACH/ACQ580, sekä ACS880. Sarjan taajuusmuuttajien yhtenevät käyttöliittymät, rajapinnat ja ominaisuudet tuovat synergiaetuja ja helpottavat niiden käyttöä.
Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n ulkoisilla kanavilla 11/2021