Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét

Az ABB automatizálási, energetikai és műszerezési megoldásokat szállít a Hydrogen Energy Supply Project (HESC; hidrogén energia ellátási lánc) kísérleti projekthez.

A tiszta hidrogén Ausztráliában történő biztonságos és hatékony előállítását, valamint a hidrogén Japánba történő szállítását célul tűző HESC-projekt világszerte az első kezdeményezések közzé tartozik, amelynek keretében kereskedelmi technológiát kívánnak kidolgozni a hidrogén cseppfolyósításához és szállításához. A projekt keretében a barnaszén-gázosítást, a hidrogéngáz cseppfolyósítását, tárolását, valamint a cseppfolyós gáz olyan speciális tartályhajóba való töltését kívánják vizsgálni, amely azt az ázsiai csendes-óceániai térségben szállítaná.

Az ABB automatizálási, energetikai és műszerezési megoldásokat szállít a Hydrogen Energy Supply Project kísérleti projekthez.
Az ABB automatizálási, energetikai és műszerezési megoldásokat szállít a Hydrogen Energy Supply Project kísérleti projekthez.

A mérföldkőnek tekinthető HESC kísérleti projekt országos szinten mintegy 2 milliárd ausztrál dollárnak megfelelő exportlehetőséget ígér, amellyel Ausztrália globális vezető szerepre tehet szert a hidrogénlőállítás1 terén. Az ausztrál kormány úgy véli, hogy a kísérleti projekt döntő lépés azon az úton, amelyen Ausztrália nemzetközileg is meghatározó tényező válik a hidrogéntermelésben. A központi ausztrál kormány és Victoria állam kormánya egyaránt 50 millió ausztrál dollár (34 millió USD) összeggel kívánja támogatni az 500 millió ausztrál dollárnyi költségvetéssel tervezett HESC kísérleti projektet2.

A kísérleti projekt létesítményeinek építése 2019-ben kezdődött Port of Hastingsben. A program kísérleti szakasza 2020-tól megközelítően egy évig működik majd. Az ABB Ausztráliából és Japánból is kapott megrendeléseket: villamosítási és műszerezési termékek szállítására nyert megbízást Ausztrálban, illetve automatizálási termékekre szóló megbízást nyert Japánban, a Kawasaki Heavy Industries-tól.

“Az ABB örömmel tekint az együttműködés elé, amelynek célja, hogy a világ első, kísérleti projektje keretében a káros anyagok kibocsátásának csökkentése mellett, kereskedelmi technológiát dolgozzunk ki a tiszta hidrogén Ausztráliában történő cseppfolyósítására, majd Japánba történő szállítására,” – nyilatkozat Peter Terwiesch, az ABB Ipari Automatizálás divíziójának vezetője. „A technológiai vezető szerepet játszó ABB magas színvonalú termékekkel, globális tapasztalattal és élenjáró innovációval büszkélkedhet”.

Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét.
Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét.

Kevin Kosiko, az ABB Energy Industries ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: “Az energiaágazatban kiemelkedő szaktudásunk és tapasztalatunk kiaknázásával világszerte jelentős projektekben támogatjuk a vevőinket, akiknek lehetővé tesszük, hogy a holnap világa számára zöldebb és fenntarthatóbb energiaforrásokat hozzanak létre.”

Az ABB Ausztráliába villamos berendezéseket szállít és épít be. Az ABB a szerződése alapján kisfeszültségű kapcsolóberendezéseket, elosztótáblákat, villamos energia minőségét javító komponenseket, szünetmentes tápegységeket, teljes körű tervezési, projektirányítási és üzembehelyezési szolgáltatásokat, műszerezést, motorokat és hajtóműveket szállít a Victoria állambeli Port of Hastingsben lévő új hidrogéncseppfolyósító és -töltő terminálhoz. A terminálban a Latrobe Valley-ben barnaszén gázosításával előállított hidrogént fogják cseppfolyósítani és tárolni.

Japánban, Kobe városában cseppfolyós hidrogén fogadására alkalmas terminál épült. A mélyhűtött, cseppfolyósított fölgáz-terminálok építésében nagy tapasztalattal rendelkező ABB Bailey Ltd. automatizálási és biztonsági rendszerek szállításával támogatja a helyi üzem tevékenységét.

Az előrejelzések szerint a hidrogén a világ energiaigényének akár egyötödét is fedezheti majd. A hidrogén előállítására és kereskedelmére szakosodott piac értéke 2050-re elérheti a 2,5 billió amerikai dollárt3. A szénből, olajból és gázból is viszonylag kevés saját forrással rendelkező, de a világ ötödik legnagyobb energiafogyasztójának számító Japán azzal számol, hogy a jövőben a szállítás és az energiatermelés igényeinek fedezésében komoly szerepet játszik majd a hidrogén4. A cseppfolyósítási technológia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hidrogént térfogatának 1/800-ra lehessen sűríteni, ami lehetővé teszi a hidrogén nagy távolságokra történő, hatékony szállítását. A szakemberek úgy vélik, hogy üzemanyagként történő hosszú távú felhasználása lehetséges megoldást kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentére is.

ABB Ipari Automatizálás: az ABB Ipari Automatizálás divíziója megoldások széles körét, többek között iparág-specifikus integrált automatizálást, villamosítási és digitális megoldásokat, vezérlési technológiákat, szoftvereket és fejlett szervizszolgáltatásokat, mérési és analitikai, tengerhajózási és turbófeltöltési termékeket kínál a feldolgozó, valamint a hagyományos és a digitális technológiákat ötvöző hibrid iparágak számára.Az Ipari Automatizálás divízió a második számú piaci szereplő a saját szegmensében. A kiemelkedő szakmai tudására és tapasztalataira támaszkodó divízió világszínvonalú automatizálási termékeket, rendszereket és megoldásokat, valamint kiegészítő digitális és kollaboratív megoldásokat szállít az alkalmazások széles köréhez és a különböző szektorok számára. A divízió termékeivel és megoldásaival elősegíti, hogy ügyfelei versenyképesek maradjanak, javítsák a befektetésük megtérülési mutatóját, működésük biztonságos legyen, és javítsák termelékenységüket.

¹Ausztrál kormány: “Megkezdődött a mérföldkőnek számító kísérleti HESC-projekt (Australian Government, ‘Landmark pilot hydrogen project underway’); https://trademinister.gov.au/releases/Pages/2019/sb_mr_190719.aspx
²Ibid. Az amerikai dollárban kifejezett összeg csak megközelítően azonos az ausztrál dollárban denominált értékkel.  
³A Hydrogen Council becslése, amely HESC projekttel kapcsolatos sajtóközleményben jelent meg. A közlemény címe: “A világ első projektje, amelynek célja, hogy a jövő tiszta, energetikai megoldását kínáló hidrogén-előállítás és -szállítás terén globális ellátási láncot hozzon létre” (angolul:  ‘A world-first project to create a global supply chain for hydrogen, the clean energy solution of the future’, https://hydrogenenergysupplychain.com/media-release-a-world-first-project/
⁴Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium, Japán: Új stratégiai ütemterv hidrogéntechnológia és üzemanyagcellák fejlesztéshez (angolul: ‘Formulation of a New Strategic Roadmap for Hydrogen and Fuel Cells’; https://www.meti.go.jp/english/press/2019/pdf/0312_002a.pdf
      

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp