Az ABB közzétette 2021-es fenntarthatósági jelentését

Az ABB közzétette 2021-es fenntarthatósági jelentését

• Erős kezdés a 2030-ig terjedő időszak fenntarthatósági stratégiájának megvalósításában
• 2021-ben az ABB 39%-kal csökkentette saját CO2-kibocsátását a 2019-es bázisévhez képest
• Az ABB az iparág egyik első olyan cége, amely nyilvánosságra hozza kínálatának megfelelőségét az EU új fenntarthatósági osztályozási rendszerében "taxonómiájában"

Az ABB közzétette 2021-es fenntarthatósági jelentését, melyben felvázolja eddig elért eredményeit a cég ambiciózus 2030-as fenntarthatósági stratégiájának négy pillére tekintetében.

„A fenntarthatóság központi szerepet játszik az ABB vállalati céljának megvalósításában, valamint abban a tekintetben is, hogy a teljes értéklánc mentén értéket tudjunk teremteni az érdekelt felek számára," mondta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója. „Nagyon örülök, hogy 2021-ben ilyen nagyszerűen indult a 2030-as fenntarthatósági stratégiánk keretében kitűzött ambiciózus céljaink megvalósítása."

Az ABB ágazatának egyik első olyan cége lett, amely nyilvánosságra hozza kínálatának megfelelőségét a fenntartható gazdasági tevékenységek új uniós osztályozási rendszerében, vagyis az „EU taxonómiájában”. Az EU taxonómiájának célja annak egyértelmű meghatározása, hogy mi tekinthető „fenntarthatónak”, hogy ezen keresztül is ösztönözze az olyan gazdasági tevékenységekbe történő beruházásokat, amelyek hozzájárulnak az EU klíma- és energiaügyi céljainak megvalósulásához, és előreviszik az európai zöld megállapodás ügyét.

Lehetővé tesszük az alacsony széndioxid-kibocsátású társadalom létrejöttét

Az ABB termékei, szolgáltatásai és megoldásai már a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégia legelső évében lehetővé tették, hogy a cég vevői CO2-egyenértéken számolva 11,5 megatonnával csökkentsék kibocsátásukat. Az ABB arra törekszik, hogy vevői 2030-ig több mint 100 megatonnával csökkentsék CO2-egyenértéken számolt károsanyag-kibocsátásukat, ami 30 millió robbanómotoros személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az ABB értékelési módszertanát harmadik fél hitelesítette.

„Hisszük, hogy a technológia a fenntartható jövő megteremtésének és az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek a kulcsa" mondta Theodor Swedjemark, kommunikációs és fenntarthatósági igazgató. „Bár jó úton haladunk afelé, hogy 2030-ra megvalósuljon működésünk célként kitűzött karbonsemlegessége, a legnagyobb hatást mégis azokon a piacvezető technológiákon keresztül fogjuk elérni, amelyekhez vevőink éppen tőlünk jutnak hozzá."

Az ABB legnagyobb energiahatékonysági potenciált képviselő technológiái között szerepelnek a magas hatásfokú motorok és hajtások. Az ipari és épületautomatikai alkalmazások széles körében megtalálható villanymotorok a világ villamosenergia-fogyasztásának 45%-át teszik ki, ami azt jelenti, hogy a hatékonyság kismértékű javítása is hatalmas mennyiségű energia megtakarításának lehetőségét kínálja. Például egy papír csomagolóanyagokat gyártó svájci cég – a Model Group – éves szinten közel 900.000 kWó-val csökkentette energiafogyasztását az ABB-től beszerzett új motorok és hajtások termelésbe állításával, ami nagyjából 200 családi ház energiafelhasználásának felel meg.

Tavaly az ABB komoly előrelépést ért el a 2030-ig megvalósítandó saját működésének karbonsemlegessége felé vezető úton azzal, hogy 39%-kal csökkentette CO2-kibocsátását a 2019-es bázisévhez képest.

Az ABB kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint 10.000 járművet számláló járműflottáját 2030-ig teljes egészében lecseréli elektromos járművekre, és a flotta működtetéséhez szükséges villamos áram 100%-át megújuló forrásból szerzi be. 2021-ben az ABB új járművekre vonatkozó megrendeléseinek 44%-a globális szinten már elektromos vagy plug-in hibrid járművekre szólt. A tanúsított zöld villamos energia, valamint az ABB által napelemekkel előállított villamos energia részaránya az előző évi 31%-ról 51%-ra nőtt. Több mint 100 energiahatékonyságot javító projekt valósult meg az ABB-nél, és ezzel a cégcsoport 17,5 GWó-nyi energiamegtakarítást ért el.

Peking (Kína), Porvoo (Finnország) és Ede (Hollandia) csatlakozásával az ABB Mission to Zero™ programja három további telephellyel bővült, melyek mindegyike az ABB digitális és okos energiagazdálkodási megoldásait alkalmazza, ezzel is rámutatva a vállalatcsoportnak azon elkötelezett törekvésére, hogy példát mutasson, ha a kibocsátás csökkentéséről van szó.

Óvjuk erőforrásainkat

2021 decemberében az ABB bemutatta a körforgásos gazdálkodás új, vállalati szintű megközelítését is. 2030-ra az ABB termékeinek és megoldásainak legalább 80%-ára kiterjed majd ez a megközelítés, és azok értékelésére a kulcsfontosságú teljesítménymutatók pontosan meghatározott körében, a termékéletciklus egyes szakaszainak megfelelően kerül majd sor. Az ABB – annak érdekében, hogy a termékek tervezési és beszerzési folyamatait még körkörösebbé tegye – folytatta például egy sor olyan projekt megvalósítását, amelyek célja a teljesen megújuló, újrahasznosítható, illetve biológiailag lebomló erőforrások felkutatása termékeinek előállításához.

Amennyiben ez a hozzáállás megfelel a helyi körülményeknek és jogszabályoknak, az ABB működése során nem szállíttat hulladékot lerakóhelyre Jelenleg az ABB globálisan mintegy 440 telephelyének 40%-áról semmiféle hulladék nem kerül ki a lerakókba. Az egyik ilyen telephely az ABB Smart Power kisfeszültségű megszakítókat előállító gyára az olaszországi Frosinonéban. Az olasz kormány által „világítótorony üzem” elismerésben részesített gyár – mely 2020-ban elérte azt a célját, hogy nulla termelési hulladékot helyezzen el a hulladéklerakókban – máris túlteljesítette az Európai Unió körforgásos gazdaságról szóló intézkedéscsomagjában rögzített célt, mely szerint 2035-re a hulladék legfeljebb 10%-a kerülhet lerakókba.

Elősegítjük a társadalmi haladást

2021-ben az ABB a még sokszínűbb és befogadóbb munkakörnyezet kialakítása terén is hatalmas előrelépést ért el. A felsővezetői pozíciókat betöltő nők aránya az előző évi 13,5%-ról 16,3%-ra nőtt. Az ABB a 2030-ig szóló sokszínűségi és befogadási stratégiájával összhangban 25%-ra kívánja növelni ezt az arányt. Az ABB az egész világra kiterjedően új, nemi szempontból semleges szülői szabadságolási programot vezetett be, melynek lényege, hogy az alkalmazottai közül az elsődleges gondviselőknek világszerte 12 hét, a másodlagos gondviselőknek pedig 4 hét fizetett szabadságot biztosít. A Csoport több mint 400 olyan közösségépítő kezdeményezéssel is hozzájárult a társadalmi fejlődéshez, amelynek középpontjában az oktatás, valamint a közösségen belüli sokszínűség, befogadás és gondoskodás áll.

2021-ben tíz év után először az ABB-nél nem történt halálos munkahelyi baleset. Ezenkívül a munkavégzés során elszenvedett sérülések miatt kieső munkaidő 44%-kal csökkent, ami rámutat azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a cég annak érdekében tett, hogy folyamatosan fejlessze világszínvonalú és a fenntarthatóság biztosítására irányuló törekvéseinek szerves részét képező munkabiztonsági gyakorlatát.

Integritás és átláthatóság

Az ABB folyamatosan bővíti vállalatirányítási és integritást erősítő programjait. A tisztességes és átlátható működéshez az anyagok felelősségteljes beszerzése is hozzátartozik. Annak érdekében, hogy az ABB az ellátási lánc minden elemében fokozza a fenntarthatóságot, új „fenntartható ellátásibázis-menedzsment” rendszert vezetett be, mely a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási (ESG) teljesítmény valamennyi aspektusára kiterjed. Az ABB célja, hogy 2030-ra az új rendszer alapján a beszerzésre fordított kiadásainak 80%-át fedezze a fókuszországokban.

Az ABB a 2030-as fenntarthatósági célok teljesítése érdekében az ESG célok megvalósulását felsővezetői díjakkal is ösztönözni kívánja. A 2021-es évre szóló ESG „peremfeltétel” azoknak a stratégiai és végrehajtási terveknek a kidolgozása volt, amelyek az 1. és a 2. alkalmazási körbe tartozó ÜHG-kibocsátás csökkentéséhez, illetve ellensúlyozásához szükséges kulcsfontosságú cselekvéseket és tevékenységeket vázolják, hogy az ABB saját működése tekintetében 2030-ra megvalósíthassa a teljes karbonsemlegességet (a 2019-es bázishoz képest). Az év végén az Igazgatóság megállapította, hogy ennek feltételei maradéktalanul teljesültek.

A teljes fenntarthatósági jelentés és a 2030-as fenntarthatósági stratégia további részletei itt érhetők el.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy olyan globális piacvezető technológiai cég, amely energiát ad a társadalom és az ipar átalakulásához a még termelékenyebb, ugyanakkor fenntartható jövő megvalósítása érdekében. Az ABB folyamatosan tágítja a technológia határait azzal, hogy villamosítási, robotikai, automatizálási és mozgásvezérlési portfóliójához szoftvereket rendel, és ezzel új szintre emeli azok teljesítményét. A kiválóság több mint 130 évre visszatekintő történetével rendelkező ABB sikereinek kovácsa a világ több mint 100 országában dolgozó körülbelül 105.000 tehetséges munkavállalója. www.abb.com

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp