Az ABB kutatása bemutatja, hogy a városok miként kezelhetik a vízhiányt a szennyvízkezelés költségeinek csökkentésével

Az ABB kutatása bemutatja, hogy a városok miként kezelhetik a vízhiányt a szennyvízkezelés költségeinek csökkentésével

Az ABB “Energy Transition Equation” című jelentése bemutaja, hogy a szennyvízkezelő vállalatok az automatizálás és a digitális technológia segítségével miként tudják évente akár 2 000 tonnával is csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást; ez a CO2-kibocsátási érték évente 30 000 tonna tömegű gleccser elolvadásáért felelős.

  • A világszerte működő több, mint 50 000 szennyvíztisztító telep, valamint az ágazat prognosztizált több, mint 7%-os növekedési üteme összesítve óriási hatást gyakorol a vízhiány és az ipari szén-dioxid-kibocsátás elleni küzdelemre.
  • Az üzemenként akár 1,2 millió dolláros átlagos működési költségmegtakarítás3 a városok számára kifizetődő lehetőséget biztosít arra, hogy több szennyvizet kezeljenek, és csökkentsék a folyókba és tengerekbe vezetett tisztítatlan szennyvíz mennyiségét.

Az ABB ma tette közzé az energetika- és szennyvízágazatra vonatkozó új jelentéssorozatának első részét, amelyben bemutatja, hogy a technológia segítségével az ipari ügyfelek miként csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, és kezelhetik hatékonyan a fenntarthatóbb jövő megteremtését szolgáló energetikai átállás folyamatát.

Tekintettel arra, hogy az ENSZ 2040-re 40 százalékos vízhiányt jósol4, az ABB kutatást végzett annak feltárására, hogyan lehetne a szennyvíz jobb felhasználásával enyhíteni a vízkészletekre nehezedő nyomást.

Hatékony kezelés esetén a szennyvíz újrahasznosítva visszavezethető a vízkörforgásba, ami értékes, de gyakran kiaknázatlan erőforrás lehet a vízhiány leküzdésében. Fontos továbbá, hogy ezzel csökkenthető a folyókba és az óceánokba vezetett tisztítatlan szennyvíz mennyisége, amely rendkívül negatív hatással van a közegészségügyre, a környezetre és a tengeri élővilágra.

„A globális adatok azt mutatják, hogy a szennyvíznek csak a felét kezelik megfelelően5” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries vezetője. „Ha a tisztítatlan szennyvizet visszaengedjük vizeinkbe az nemcsak a halászatra, az állatokra, a tengeri biodiverzitásra és a közegészségügyre van katasztrofális hatással, de egyben szörnyű »pazarlása« is ennek az erőforrásnak. Ideje, hogy többet tegyünk.”

A szennyvíztisztítás azonban sok energiát igényel, az iparág egésze a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti6 és több, mint 1,5 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok globális kibocsátásához7.

Ennek az egyensúlynak a helyreállítására törekedve az ABB kilenc hónapig tartó kutatást és modellezést végzett egy független közgazdász bevonásával annak bemutatására, hogy a folyamatautomatizálási technológiák nagyobb mértékű alkalmazása és integrálása miként eredményezhet csökkenő szén-dioxid-kibocsátást és költségmegtakarítással járó hatékonyabb szennyvízkezelést.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szennyvíztelepeken a közműcégek évente akár 2000 tonnával8 is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, ami évente 30 000 tonnányi gleccser elolvadásáért felelős CO2 mennyiségnek felel meg. Mivel világszerte több, mint 50 000 szennyvíztisztító telep létezik, így globálisan több, mint 100 millió tonna CO2-kibocsátás előzhető meg9

Az ABB kutatása bemutatja, hogy a városok miként kezelhetik a vízhiányt a szén-dioxid-kibocsátás és az újrafelhasználás céljából történő szennyvízkezelés költségeinek csökkentésével
Az ABB kutatása bemutatja, hogy a városok miként kezelhetik a vízhiányt a szén-dioxid-kibocsátás és az újrafelhasználás céljából történő szennyvízkezelés költségeinek csökkentésével

Továbbá a folyamatirányítási és digitális megoldások robusztus csomagjának alkalmazásával a víziközművek telepenként akár 1,2 millió dolláros (9,5 százalékos) éves működési megtakarítást is elérhetnek, ami bevételi forrásokat nyit meg ahhoz, hogy több szennyvizet kezelhessenek és kevesebbet vezessenek vissza a folyóinkba és a tengereinkbe.

„Az ABB elkötelezett amellett, hogy a technológiára támaszkodva vezető szerepet töltsön be olyan értékes erőforrások megőrzésében, mint a víz és az energia, és végső soron lehetővé tegye az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom és a fenntarthatóbb világ megteremtését. 2021-ben 39%-kal csökkentettük saját CO2-kibocsátásunkat a 2019-es bázisévhez képest, és a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk szellemében elősegítjük, hogy ügyfeleink akkorra legalább 100 megatonnával csökkentsék éves CO2-kibocsátásukat” – nyilatkozta Brandon Spencer.

 A globális szennyvízpiac, amelynek trendjeit a növekvő édesvízigény, a népességnövekedés és a szigorú környezetvédelmi előírások alakítják, az előrejelzések szerint a 2022-es 300 milliárd dollárról 2029-re 490 milliárd dollárra nő10

A jelentések gazdasági modellezését Steve Lucas a Developmental Economics11 független közgazdásza végezte az ABB Energy Industries-zel közösen, és azt tudományos, illetve ipari források elemzésével támasztotta alá. Az ABB 2022-ben és 2023-ban további gazdasági jelentéseket fog közzétenni az offshore (tengeri szélerőművek), az energia- és a vegyipari piacokra összpontosítva.  

A jelentés letöltéséhez és megtekintéséhez kattintson a következő linkre: solutions.abb/energy-transition

Az ABB Folyamatautomatizálási üzletága vezető szerepet tölt be a folyamat- és hibrid iparágak automatizálása, elektrifikációja és digitalizálása terén. Ügyfeleinknek termékeink, rendszereink és teljes körű megoldásaink széles portfólióját kínáljuk, beleértve a piacvezető DCS vezérlőrendszerünket, a szoftvereket, az életciklus-szolgáltatásokat, az iparágspecifikus termékeket, valamint a mérési és analitikai, illetve a tengerhajózási kínálatunkat. A világpiac második számú szereplőjeként mély szakértelmünkre, sokszínű csapatunkra és globális jelenlétünkre építünk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük ügyfeleinket a versenyképesség növelésében, a beruházások megtérülésének javításában, valamint a biztonságos, intelligens és fenntartható működésben. go.abb/processautomation 

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több, mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Megjegyzés a szerkesztőknek

Néhány kutatási adatot kerekítettünk a sajtóközlemény céljaira - a pontos számítások és adatok a jelentésben találhatók. A számítások teljes bontása itt tölthető le.

Ezek a számadatok 1 x 95 ML zöldmezős szennyvíztisztító létesítményen alapulnak, 32 éves működési élettartammal (és 4 éves fejlesztési fázissal), valamint 1 X 50ML barnamezős szennyvíztisztító létesítményen, 32 éves meghosszabbított működési élettartammal.  

Hivatkozások:

[1] Az új (zöldmezős) és a meglévő (barnamezős) szennyvízkezelő létesítményekre vonatkozó adatok átlaga.  

2 Forrás: B. Marzeion, G. Kaser és F. Maussion kutatók: A globális felmelegedés a gleccserjég egyharmadát "eltüntetheti" - Carbon BriefNature Climate Change

3 Átlagos adatok az új és a meglévő szennyvízkezelő létesítményekre vonatkozó vizsgálati eredmények alapján.

4 https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000231823_eng  

5 ESSD - Country-level and gridded estimates of wastewater production, collection, treatment and reuse (Országos és globális szintű becslések a szennyvíztermelésre, -gyűjtésre, -kezelésre és -újrafelhasználásra vonatkozóan) (copernicus.org)

6 Circular Economy: Tapping the Power of Wastewater - International Water Association (Körforgásos gazdaság: A szennyvízben rejlő lehetőségek kiaknázása – Nemzetközi Vízügyi Szövetség) (iwa-network.org)

7 Wastewater treatment for carbon capture and utilization / Szennyvízkezelés a szén-dioxid megkötésére és hasznosítására | Nature Sustainability

8 Az új (zöldmezős) és a meglévő (barnamezős) szennyvízkezelő létesítményekre vonatkozó vizsgálati eredmények átlaga.

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp