Autonóm olaj- és gázipari működéssel a széndioxid-kibocsátás 300 000 tonnával csökkenthető

Autonóm olaj- és gázipari működéssel a széndioxid-kibocsátás 300 000 tonnával csökkenthető

Az ABB legfrissebb kutatásai arra mutatnak rá, hogy a nyílt tengeri kitermelést végző társaságok helyszínenként évente akár 300 000 tonnával tudják csökkenteni a globális széndioxid-kibocsátást, ami annyit tesz, mintha 150 000 gépkocsit kivonnánk a forgalomból. Az autonóm működésre való áttérés növeli az energiaellátás megbízhatóságát és kiszámíthatóságát.

Az ABB egy újabb „Energy Transition Equation” című jelentést tett közzé, melyben bemutatja, hogy ipari ügyfelei hogyan csökkenthetik széndioxid-kibocsátásukat és szervezhetik meg energetikai átállásukat a fenntarthatóbb jövő érdekében.

A kilenc hónapig tartó kutatómunka és modellszámítások nyomán kiadott jelentés rávilágít arra, hogy az autonóm működéshez szükséges automatizálást, digitalizálást és villamosítást szolgáló technológiák korai bevezetése és integrálása hogyan csökkentheti évente több mint 300 000 tonnával egy-egy nyílt tengeri létesítmény széndioxid-kibocsátását (ami megközelítőleg 25%-os csökkenésnek felel meg). Ez annyit tesz, mintha 150 000 belsőégésű motorral hajtott gépkocsit hirtelen kivonnánk a forgalomból. Ez a CO2-kibocsátási érték évről évre 5 millió tonna gleccserjég felolvadását okozza.

„A világnak több energia kell” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries elnöke. „Az olaj- és gázipari infrastruktúra még a megújuló energiaforrások előteremtésének legkedvezőbb forgatókönyvei szerint is további befektetéseket igényel, hogy energiaszükségletünk kielégítése érdekében biztosított legyen az ellátás rendelkezésre állása és stabilitása. Itt az ideje tehát, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával valóban végrehajtsuk ezeket a befektetéseket annak érdekében, hogy a szénhidrogén alapú energiatermelés a lehető legfenntarthatóbb legyen, miközben tovább folytatjuk a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztéseket” – tette még hozzá.

A jelentés arra is kitér, hogy a vállalatok miként érhetnek el akár évi 30 millió dollár értékű megtakarítást termelésük hatékonyságának növelésével, miközben akár 120 000 dollár nettó bevételi többletre is szert tehetnek az autonóm működésnek köszönhetően. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a cégek nyílt tengeri létesítményekben foglalkoztatott munkavállalóinak átcsoportosítása a veszélyes tengeri munkakörökből az új szárazföldi munkakörökbe.

Autonóm olaj- és gázipari működéssel a széndioxid-kibocsátás 300 000 tonnával csökkenthető
Autonóm olaj- és gázipari működéssel a széndioxid-kibocsátás 300 000 tonnával csökkenthető

Ennek végrehajtása során a munkaadók biztonságosabb munkakörnyezet, illetve munka és magánélet egyensúlyának megteremtését kínálhatják dolgozóiknak, és a munkavállalók átképzésével pótolni tudják az iparágra jellemző képességhiányokat, hogy ezzel is támogassák az olaj- és gázlelőhelyek feltárásának és kitermelésének adatalapú megközelítését.

2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájának keretében az ABB 2021-ben 39%-kal csökkentette saját CO2-kibocsátását, és várakozásai szerint működése az évtized végére teljesen karbonsemlegessé tehető. A stratégia részletesen bemutatja, hogy az ABB hogyan támogatja ügyfeleit világszerte abban, hogy 2030-ig legalább 100 megatonnával csökkentsék éves CO2-kibocsátásukat, ami olyan, mintha 30 millió belsőégésű motorral hajtott gépkocsi egyik napról a másikra eltűnne az utakról.

A jelentés gazdasági modellszámításait a független közgazdász, Steve Lucas, a Developmental Economics cég vezetője az ABB Energy Industries szakembereivel együttműködve, tudományos és iparági források elméleti kutatásokon alapuló adatainak felhasználásával végezte el. Az ABB 2023-ban fogja közzétenni az energia- és vegyianyag-piacokkal foglalkozó tanulmányait.

Ha szeretné elolvasni a jelentést, kattintson ide: solutions.abb/energy-transition

Megjegyzések a szerkesztőknek

Ezek a számok napi 1 x 150000 hordó (olaj) befogadóképességű FPSO (úszó, terméktároló és kirakodó hajó) és 1 x 150000 hordó (olaj) hozamú rögzített olajfúró platform hipotetikus forgatókönyvein alapulnak. Mindkettő esetében 15 éves üzemi életciklus és 5 éves fejlesztési fázis feltételezésével éltünk. Egyes adatokat kerekítve jelentettünk meg a sajtóközleményben. A pontos számok és számítások megtalálhatók a jelentésben, illetve letölthetők erről a címről: https://search.abb.com/library/Download.aspx?DocumentID=4JZZ000395A&LanguageCode=en&DocumentPartId=&Action=Launch

Az ABB Process Automation üzletága vezető szerepet tölt be a feldolgozóipar és a hibrid iparágak automatizálásában, villamosításában és digitalizációjában. Termékeink, rendszereink és teljes körű megoldásaink gazdag portfóliójával, ezen belül pedig első számú elosztott vezérlőrendszerünkkel, szoftvereinkkel, életciklus-szolgáltatásainkkal, iparág-specifikus termékeinkkel, valamint mérési, analitikai, és tengerhajózási kínálatunkkal állunk ügyfeleink rendelkezésére. A globális piac második számú szereplőjeként mélyreható szakmai ismereteinkre, sokszínű csapatunkra és globális jelenlétünkre építve elkötelezetten segítünk ügyfeleink versenyképességének növelésében, beruházásaik megtérülésének javításában, továbbá abban is, hogy biztonságos, intelligens és fenntartható módon működjenek. Go.abb/processautomation

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több, mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több, mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Endnotes

  1. Átlagos éves feltárás rögzített és úszó zöldmezős létesítményekben
  2. Forrás: Mit jelent pontosan 1 tonnányi CO2? Mi kézzelfoghatóvá tesszük. - Climate Neutral Group
  3. Átlagos éves feltárás rögzített és úszó zöldmezős létesítményekben
  4. Forrás: Global warming to date could ‘obliterate’ a third of glacier ice - Carbon BriefNature Climate Change, by the researchers B. Marzeion, G. Kaser and F. Maussion.
  5. 5https://developmenteconomics.co.uk/contact-us

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp