Az ABB zöld hidrogént előállító üzemek részére kifejlesztett energiagazdálkodási rendszerével akár 20%-kal is csökkenthetők a termelési költségek

  • Az ABB Ability™ OPTIMAX® segít a hidrogéntermelő vállalatoknak, hogy akár 20 százalékkal is csökkenteni tudják az alap villamosenergia-költségeiket. 
  • A szoftver növeli a zöld hidrogén előállításához használt energiaigényes elektrolizáló rendszerek hatékonyságát.
  • Az előrejelzési, és a napon belüli tervezési funkciókat magában foglaló megoldás biztosítja, hogy a vállalatok versenyképesen kereskedhessenek az országos hálózattal.

Az ABB bevezeti az ABB Ability™ OPTIMAX® energiagazdálkodási rendszerét a zöld hidrogén-előállítási piacra, amely az üzemi folyamatok energiafogyasztásának valós idejű átláthatóságának biztosításával elősegíti a termelési költségek csökkentését.

A megújuló forrásból származó villamos energia felhasználásával az elektrolízis során a vizet hidrogénre és oxigénre választják szét: az így előállított zöld hidrogént széles körben olyan energiahordozónak tekintik, amely fontos szerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megvalósításában. A magas előállítási költségek és az energiaigényes folyamatok azonban napjainkban jelentős kihívásokat jelentenek.

A Green Hydrogen Catapult, egy vezető energetikai vállalatokból álló globális kezdeményezés szerint ahhoz, hogy a termelési kapacitást a szükségesnek tartott szintre, azaz a mai szint 50-szeresére lehessen növelni, a zöld hidrogén előállítási költségének 50 százalékkal, 2 dollár/kg alá kell csökkennie 2026-ra.

Az ABB OPTIMAX® nagyban segíti e cél elérését, mivel a hidrogéntermelő üzem életciklusának minden szakaszát támogatja, kiszolgálja, a tervezési és technologizálási fázisban végzett szimulációtól a valós idejű vizualizációig és a működés közbeni felügyeletig. A szoftver a két irányú energiaáramlás és szén-dioxid-kibocsátás mérése alapján kontextuális (környezetfüggő) adatokat szolgáltat, amelyek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják az üzem folyamatainak támogatásához szükséges optimális energiafogyasztási szinteket, és minimalizálhatják a veszteségeket.

A megoldás által kínált átláthatóság az üzemben működő minden egyes elektrolizáló modul hatékonyságának és biztonságának növelésére is alkalmazható, segítségével szabályozható a modulok sebessége és biztosítható, hogy azokat csak igény szerint és szükség esetén használják.

,,A zöld hidrogén előállításának felfuttatása jelentős tőkebefektetést és magas üzemeltetési költségeket igényel” - nyilatkozta Sleman Saliba, az ABB Folyamatautomatizálás üzletágához tartozó energiagazdálkodási részleg globális termékmenedzsere. ,,A hidrogén-előállító üzemek üzemeltetési költségeinek közel 70 százalékát az elektrolízis során a vízmolekula felbontásához szükséges villamosenergia teszi ki. Az OPTIMAX® segítségével az üzemeltetők a beruházási költség 1-3 százalékát jelentő technológiai fejlesztéssel a lehető leghatékonyabb módon működtethetik ipari folyamataikat, és akár 20 százalékos csökkenést érhetnek el az alap villamosenergia költségek terén.”

A napon belüli tervezési funkció beépítése lehetővé teszi, hogy az üzemeltetők az OPTIMAX® segítségével előre is tervezhessenek, ezáltal versenyképesen kereskedhessenek az országos energiahálózattal és olyan körkörös energiarendszert alakíthassanak ki, amely a megújuló energia rendelkezésre állásának és a keresletnek az előrejelzésén alapul, figyelembe véve a piaci villamosenergia-árakat is. ​

A megoldás arra is használható, hogy optimalizálja a zöld hidrogén integrációját a meglévő hidrogénhálózatokba és a jövőben kiépülő infrastruktúrába.

Az ABB Folyamatautomatizálási üzletága vezető szerepet tölt be a folyamat- és hibrid iparágak automatizálása, elektrifikációja és digitalizálása terén. Ügyfeleinknek termékeink, rendszereink és teljes körű megoldásaink széles portfólióját kínáljuk, beleértve a piacvezető DCS vezérlőrendszerünket, a szoftvereket, az életciklus-szolgáltatásokat, az iparágspecifikus termékeket, valamint a mérési és analitikai, illetve a tengerhajózási kínálatunkat. A világpiac második számú szereplőjeként mély szakértelmünkre, sokszínű csapatunkra és globális jelenlétünkre építünk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük ügyfeleinket a versenyképesség növelésében, a beruházások megtérülésének javításában, valamint a biztonságos, intelligens és fenntartható működésben. go.abb/processautomation

Az ABB vezető technológiai vállalat, amely piacvezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, és termékeivel elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a termékek gyártását, a berendezések hajtását, energiaellátását és üzemeltetését. A több, mint 130 éves működési kiválóságra visszatekintő ABB közel 105 000 alkalmazottja elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com.

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp