The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja be a világ különböző tájairól. A sorozat következő része a bécsi The ROCK Radisson RED Hotelben tesz látogatást. A The ROCK alapvető funkcióinak zavartalan működtetése érdekében a tervezők az ABB technológiája mellett döntöttek.

A „Kőbe zárt zene” videosorozat pár perces filmalkotásai azépítészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.

A sorozat következő része az osztrák fővárosba látogat, hogy szemügyre vegye a The ROCK Radisson RED Hotelt, mely a köz- és a magánszféra, a régi és az új, a funkció és a művészet sajátos elegyét adja.

Bécsben mindenből történelem, kultúra és szépség árad. A fejlesztés helyszínéül szolgáló telek a nyüzsgő Leopoldstadt kerületben, közvetlenül a Dunába ömlő csatorna mellett fekszik. Ez a helyszín valóban többet érdemel egy szokványos szállodánál.

A feladat végrehajtására az ideális jelölt az INNOCAD volt, melynek figyelemre méltó projektjei közé tartozik Ausztriában a Golden Nugget, amit Mies van der Rohe-díjra jelöltek, valamint a grazi Történeti Múzeum új kiállítás-trilógiája. Az INNOCAD projektjei sajátosak és összetéveszthetetlenek, ugyanakkor produktívak, praktikusak, és közösségi tereket is magukban foglalnak. Martin Lesjak társalapító „új holizmusnak” nevezi ezt a filozófiát, melynek központi gondolata, hogy az építészetet többféle nézőpontból kell megközelíteni, és holisztikus módon kell támogatni a közösségeket, nem csak az esztétika irányából.

A The ROCK ennek a felfogásnak az egyik lenyűgöző mintapéldája. A 179 szállodai szobán kívül ez a félig közterületnek számító épület rendezvényteret, nyilvános tetőtéri bárt és teraszt, udvart, éttermet és edzőtermet is magában foglal. Mindezt úgy, hogy megfelel az önkormányzat építési szabályzatában előírt szigorú magassági, terjedelmi és árnyékhatás-határértékeknek.

A korlátok azonban kreativitást szültek, és Oliver Kupfner vezető építész elmagyarázta, hogyan tudta a csapat okosan megvalósítani a koncepció egészén belül az előírások betartását. A titok nyitja a hotel homlokzatában rejlik, melynek szabályos rácsszerkezetet képező ablaksorai a precízen megtört lezárásokkal egy sziklaképződményre emlékeztetnek. Azon túl, hogy a megtört vonalvezetés vonzza a tekintetet, elvesz kicsit az épület tömegéből, utat engedve a fénynek, hogy az utca és a többi ingatlan is megfürödhessen benne. Ez teremti meg azt a kapcsolatot beltér és kültér között, amit a szálloda minden pontján hangsúlyozottan érzünk.

  • The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával
  • The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával
  • The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

A csupaüveg földszinttől az óvárosra nyíló kilátáson át a konzolos teraszig minden arra csábít, hogy kitekintsünk a szálloda épületéből. És akkor már David Leitner 24 méteres falfestményéről sem feledkezhetünk meg, melyben az utcai művészet tükröződik. Ez egy részben közösségi, részben kereskedelmi funkciót betöltő élő épület.

Az építészek az ABB kisfeszültségű kapcsolóberendezése mellett döntöttek a The ROCK alapvető funkcióinak zavartalan működése érdekében. Ez a technológia tervezésénél fogva észrevétlen marad, amit viszont egész biztosan érzékelnek a vendégek, az a közösségi terek KNX DIN sínre szerelt készülékekkel okosan szabályozott világítása és hőmérséklete. A matt fekete TENTON vezérlők és a vezetékezés tartozékai megkönnyítik a rendszer kezelését és maguk is hozzájárulnak a belső tér elegáns, modern megjelenéséhez. Ezek a megoldások – az újrahasznosítható anyagok alkalmazásával, a távfűtéssel és az épületen elhelyezett napelemekkel együtt – egy energiahatékony és fenntartható szállodát alkotnak.

A The ROCK egy olyan projekt, mely minden szempontból igazán különleges. Sajátos design, mely egyszerre tartja tiszteletben és gazdagítja a városképet. Egy hely, ahol megpihenhetünk, vagy akár dolgozhatunk, ehetünk-ihatunk és társadalmi életet is élhetünk. Egy épület, mely belépésre csábít, miközben odabent minden arról szól, ami odakint zajlik. A The ROCK végül is az lesz, amivé tesszük.

  • The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával
  • The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával
  • The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) piacvezető globális technológiai vállalat, mely a hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását. Az ABB energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióit különböző szoftverekkel összekapcsolva tolja ki a technológia határait, hogy ezzel magasabb szintre emelje a teljesítményt. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerét a világ több mint 100 országában foglalkoztatott mintegy 105 000 munkatárs garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp