ABB Ability wijst maintenance van Titan, een van de grootste kranen in West-Europa, meteen in de juiste richting

In Hoboken, Antwerpen, is er een zicht dat je maar moeilijk mist. Smulders Projects, maker van stalen funderingspalen voor windmolenparken op zee, opereert er al jaren op de historische Cockerill Yards de Titan kraan, naar verluidt een van de grootste kranen die je kan vinden in West-Europa.

 

7 verschillende AC en DC drives beheren elke beweging die de gigantische kraan kan maken. En deze moeten ten allen tijden goed functioneren. Tom Frans, maintenance & facility manager van de Hoboken-site, legt dit haarfijn uit.

“De Titan is de slagader van Smulders Projects in Hoboken. Bij elke stap in het productieproces van onze stalen transitiepalen komt de kraan in actie. Vanaf het moment dat de kraan niet meer werkt, om een of andere reden, hebben we twee dagen alvorens heel de site stilvalt. Er ontstaat meteen een backlog in elke stap van het productieproces. Aangezien elke paal een kleine 400 ton weegt, is het ook niet mogelijk om zo maar even een vervangkraan ter plekke te krijgen.”

Omdat het blijven draaien van de kraan een absolute prioriteit is voor het bedrijf, beslisten ze in de zomer van 2020 om een pilot te lanceren met ABB Ability™ Smart Sensors. Deze sensoren meten continue de staat van je assets op basis van een groot aantal parameters, en houden zo voortdurend toezicht. De sensoren werden initieel geplaatst op twee DC drives van de kraan, en na een 2-3 dagen implementatie en training van het personeel, stond de pilot in de startschotten. Al snel volgden de andere 3 DC drives.

6 maanden later werden de twee overige AC drives ook mee opgenomen in het project, om de volledige werking van de kraan onder continue toezicht te stellen.

Volgens Tom Frans was dat absoluut geen moeilijke beslissing. “De kraan valt absoluut niet vaak stil, maar door de cruciale rol die de kraan inneemt binnen de rentabiliteit van de site is het absoluut van belang dat bij het verschijnen van een probleem, we onmiddellijk op de hoogte zijn zodat het euvel meteen opgelost wordt.”.

Voor deze pilot geïnstalleerd werd, kon er niets online bekeken worden. Dat zorgde ervoor dat er bij de kleinste storing een technieker ter plaatse moest komen, om dan te beginnen zoeken naar het probleem. Nu kan er bij een issue meteen naar ABB Service gebeld worden via het online portaal, en in negen van de tien gevallen stuurt ABB het maintenance team meteen digitaal in de juiste richting.

“Het is enorm fijn dat we met de ABB Ability Smart Sensors meteen zo’n 80% van mogelijke oorzaken van een probleem kunnen uitsluiten. Dat maakt zoeken naar de oplossing zo veel gemakkelijker!” Zegt Tom Frans.

En wat met het kostenplaatje van de operatie? “Vanaf we één keer per jaar een uur of twee besparen dankzij ABB Ability, betaalt het systeem zich al terug.”, aldus Tom Frans. “We kunnen hier tot 200 000 euro per dag verliezen bij storingen, dus time is money!”

Wat vroeger een heuse titanenklus was, met de nodige risico’s, is dankzij de implementatie van ABB Ability Smart Sensors gemakkelijker, sneller en zo dus ook veel kostenefficiënter geworden.

Kom hier meer te weten over ABB Ability!

 
   

 


For more information please contact:

Media Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: media.relations@ch.abb.com

Investor Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: investor.relations@ch.abb.com

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
SwitzerlandSelect region / language