Compact palletiseren met de leanpalletizer van ABB

Efficiënt, gebruiksvriendelijk en goedkoop.

Onlangs introduceerde ABB de LeanPalletizer, een compacte en efficiënte end-of-line palletiseeroplossing die relatief weinig plaats inneemt en tegelijk een grote capaciteit aankan. De industriële ABB-robot is een nieuw en flexibel concept voor het plaatsen van, in eerste instantie, dozen op pallets. De LeanPalletizer omvat de robot met dozengrijper, besturing van de transportbaan, palletiseersoftware en palletiseerapp.
“Vanuit de sector kwam meer en meer de vraag om palletiseeroplossingen die voordelig geprijsd en compact zijn”, vertelt business developmentmanager discrete automation & motion Haayo Terpstra. Als antwoord hierop introduceerde ABB de LeanPalletizer, een compacte én efficiënte end-of-line palletiseeroplossing.


Ontwikkeling


Voor de ontwikkeling ervan sloeg Haayo Terpstra de handen in elkaar met Ron Nakken, senior application engineer. Haayo stond in voor het marktonderzoek en ontwerp van het nieuwe concept, terwijl Ron zich bezighield met de bijhorende palletiseersoftware.

Tot voor kort lag de focus van palletiseeroplossingen in de eerste plaats op grote bedrijven, maar met de LeanPalletizer wordt nu ook op de kleine en middelgrote ondernemingen gemikt. De uitdaging was dan ook niet mis: een klein, goedkoop en eenvoudig te hanteren concept ontwikkelen. Om daarbij niets aan het toeval over te laten schakelde Haayo alle mogelijke tools in om het project tot een goed einde te brengen. Zo had hij verschillende gesprekken met collega's, machinebouwers en eindgebruikers.
“Uiteindelijk stelden we drie teams samen”, vertelt hij. “De vrije denkers gingen in de eerste plaats over de ideeën. De practici bekeken dan in hoeverre die ideeën uitvoerbaar waren. De derde groep, de critici,
namen alles onder de loep. Alle medewerkers waren uiteindelijk laaiend enthousiast over het concept omdat ze er actief aan meegewerkt hadden.”


ABB IRB 4600 robot


Het resultaat was een robotcel waarbij de integratie van de sokkel, robot en dozenaanvoerbaan als één geheel werden geïntegreerd. Het hart van de LeanPalletizer is de ABB IRB 4600 robot. Een middelgrote zesassige robot met een hanteercapaciteit van 45 of 60 kg. De robot heeft een compacte bouw met groot
werkbereik en een hoge bewegingssnelheid.

De afmetingen van de cel zijn in minimale toestand 3x2x3 m (LxBxH) en is leverbaar in een linker- en rechteruitvoering. De robot haalt een stapelcapaciteit van 15 dozen per minuut, dus tot 900 cycli per uur. De positie van een pallet ten opzichte van de robot is zo gekozen dat een cel niet breder wordt dan 2 m en dozen tot 2 m in de hoogte kunnen worden gestapeld. De grijper is een kortere variant van de ABB FlexGripper Vacuüm om dozen per stuk te hanteren. Voor de besturing van de LeanPalletizer wordt de besturing van de robot gebruikt.


Goedkoop en gebruiksvriendelijk


ABB is erin geslaagd om het concept prijsgunstig te houden door een eenmalige engineering met bijhorende palletiseersoftware. Klanten kunnen de LeanPalletizer binnen een dag zelf opstarten. De lage aanschaftijd maakt een terugverdientijd van iets minder dan twee jaar mogelijk, met productie tijdens
dagdienst. Voor maximaal gebruiksgemak ontwikkelde ABB ook een app die zowel werkt op de huidige Flexpendant van de robot, als op een Windows PC, tablet of smartphone. Via de app heeft de operator toegang tot alle procesparameters om maximaal en zonder risico in te werken op het palletiseerproces. Via de bibliotheek kunnen eenvoudig palletpatronen worden gekozen. “Bestaande palletiseerpakketen vieden veelal te veel mogelijkheden, waardoor ze niet meer gebruiksvriendelijk zijn”, vertelt Ron. “Wij kozen voor een maximale efficiënte met net voldoende functionaliteit. Iedereen kan de LeanPalletizer bedienen.”


Veiligheid


De LeanPalletizer is voorzien van de ABB SafeMove-optie en heeft asbegrenzing op bewegingsas 1. Daarnaast wordt de opening voor aan- en afvoer van pallets bewaakt door een veiligheidslichtscherm. Via een vrijgaveknop aan de binnenkant van de robotcel wordt voorkomen dat de robot onbedoeld wordt gestart middels het bedieningskastje net buiten de toegangsopening.
Select region / language