ZÜRICH (ZWITSERLAND), 25 JUNI 2018

ABB voorziet de nieuwe cruiseschipvloot van Virgin Voyages van elektriciteit en aandrijving met de hoogste energie-efficiëntie

ABB levert het complete pakket aan elektriciteit en voortstuwing voor de nieuwe vloot van Virgin Voyages.

Het eerste vaartuig van Virgin Voyages, dat in 2020 moet worden opgeleverd, zal de eerste van drie innovatieve schepen zijn die met milieuverantwoordelijkheid in het achterhoofd ontworpen en gebouwd zijn.

Elk van de vaartuigen van 110.000 bruto ton zullen voorzien zijn van Azipod®-voortstuwing van ABB, een stuurbaar voortstuwingssysteem zonder tandwielkast waarbij de aandrijvingsmotor zich in een verzonken houder buiten de scheepsromp bevindt. Azipod®-voortstuwing is de industriestandaard geworden van de cruisesector, met het bewezen vermogen om het brandstofverbruik met maximaal 15 procent te verminderen vergeleken met traditionele ‘shaftline’-voortstuwingssystemen.
Afbeelding met dank aan Virgin Voyages

“Het ecologisch duurzaam maken van Virgin Voyages staat centraal in onze visie en we zijn blij dat de Azipod®-voortstuwing zal helpen bij het bereiken van dit doel. Gecombineerd met een uitstekende wendbaarheid was het een natuurlijke keuze voor onze schepen,” aldus Stuart Hawkins, Senior Vice President, Marine & Technical Operations bij Virgin Voyages.

“De Azipod® elektrische voortstuwing staat als geen ander voortstuwingssysteem voor innovatie en efficiëntie en is fundamenteel voor onze visie op elektrische, digitale en verbonden scheepvaart,” aldus Peter Terwiesch, president van de industriële automatiseringstak van ABB. “Bouwend op 25 jaar ervaring en ontwikkeling blijft onze Azipod®-voortstuwingstechnologie schepen de toekomst van e-mobiliteit in leiden, wat onze betrokkenheid bij een technologie met superieure prestaties, betrouwbaarheid, veiligheid, veiligheid en milieuprofiel onderstreept.”

Twee Azipod® XO-eenheden, met een gezamenlijk voortstuwingsvermogen van 32 MW (43.000 pk) zullen elk van de drie schepen voortstuwen. Naast de hoogste energie-efficiëntie bieden de Azipod® XO-eenheden, waarbij ‘X’ voor ‘next generation’ staat en “O” voor besturing op open water, een hoge wendbaarheid en minimaal geluid voor een verhoogd passagierscomfort.

Elk vaartuig zal voorzien zijn van ABB's volledige elektriciteitscentraleconcept – een oplossing die bestaat uit elektriciteitsgeneratoren, hoofdschakelborden, distributietransformatoren en een afstandsbedieningssysteem voor het manoeuvreren van de Azipod®-eenheden vanaf de brug. De combinatie van Azipod®-voortstuwing en het ABB elektriciteitscentraleconcept maakt het mogelijk om alle apparatuur te configureren voor geoptimaliseerde prestaties die leiden tot een toegenomen efficiëntie en een lagere uitstoot.

In lijn met ABB’s “Electric. Digital. Connected.”-benadering die de digitale en verbonden toekomst van de schepen behelst, hebben deze vaartuigen de mogelijkheid om contact te leggen met de infrastructuur van de ABB AbilityTM Collaborative Operations Centers. Dit netwerk maakt gebruik van remote monitoring van de apparatuur en gegevensanalyse om voorspellend onderhoud, geplande interventies of zelfs technische ondersteuning op afstand mogelijk te maken.

De viertaktmotoren die de elektriciteitsgeneratoren aandrijven – vier per vaartuig – zullen worden uitgerust met ABB's TPL-C turboladers die ontworpen zijn om veeleisende operaties aan te kunnen en die consistent voor grote cruiseschepen gekozen worden vanwege hun betrouwbaarheid en efficiëntie.

Elk schip zal meer dan 278 meter lang en 38 meter breed zijn, en plaats bieden aan 2.700 passagiers en 1.150 bemanningsleden. Alle drie de schepen zullen worden gebouwd in de Fincantieri-werf in het Italiaanse Genua, waarbij de leveringen van het tweede en derde vaartuig respectievelijk in 2021 en 2022 gepland staan.

Sinds de eerste installatie meer dan 25 jaar geleden heeft Azipod®-voortstuwing zo’n 700.000 ton aan brandstof bespaard terwijl er een kleine 15 miljoen bedrijfsuren werden gerealiseerd bij een indrukwekkende beschikbaarheidsgraad van 99,8 procent. In maart 2018 verwierf Azipod®-voortstuwing zijn 100e contract voor het aandrijven van een cruiseschip.

Door de plaatsing buiten de scheepsromp maakt het Azipod®-voortstuwingssysteem ruimte vrij voor meer hutten. Vanwege het minimale geluid en trillingen verbetert Azipod®-voortstuwing tevens het comfort van de passagiers en bemanning. Het vermogen van de eenheid om in alle richtingen te draaien doet de toegang van de cruiseschepen tot havens, waar er geen hulp van sleepboten aanwezig is, toenemen. De opties voor Azipod®-voortstuwing lopen nu van 1,5 tot 22 MW.

Meer informatie:

ABB Media Relations Benelux
Veerle Van Asbroeck
Country Communicatons Manager
Tel.: +32 486 13 40 82
E-mail: veerle.van-asbroeck@be.abb.com
Select region / language