Stroomnetstabilisatie door met regeneratieve aandrijvingen en motoren aangestuurde vliegwiel energieopslag

26 juli 2022 - Motoren en aandrijvingen van ABB werken samen met KINEXT vliegwielen van S4 Energy in een Nederlandse elektriciteitscentrale om energie op uiterst efficiënte wijze op te slaan en af te geven.

Een Innovatief hybride systeem combineert een grote batterijopslag met vliegwielen om de netfrequentie stabiel te houden.

S4 Energy, een Nederlandse bedrijf gespecialiseerd in energieopslag, maakt gebruik van regeneratieve aandrijvingen en process performancemotoren van ABB voor het aandrijven van hun KINEXT-vliegwielen voor energieopslag, die ontwikkeld zijn om de Europese elektriciteitsnetten te stabiliseren. Voor een innovatief hybride opslagsysteem van 9 megawatt elektriciteit werden bij een project in Heerhugowaard zes vliegwielen geïnstalleerd in combinatie met een grote batterijopslag. Dit systeem, dat sinds april 2022 volledig operationeel is, kan energie met een snelle respons van milliseconden afgeven en opslaan. Daarmee blijft de netfrequentie binnen strikt gecontroleerde limieten en wordt de stabiliteit van het netwerk verzekerd.

Naast het stabiliseren van het net, biedt het opslagsysteem ook actieve ondersteuning aan het plaatselijke windenergiepark Luna. Hier fungeert het als een demper om onbalans in de output van de turbines te voorkomen en om productieterugval te vermijden. Met dit pilotproject wil S4 Energy aantonen dat met de integratie van een energieopslagsysteem de netto opbrengst van windenergie aanzienlijk kan worden verbeterd. Windenergieprojecten worden daardoor minder afhankelijk van subsidies.

Elke KINEXT-eenheid bevat een vliegwiel met een grote massa (5.000 kg) en een grote diameter (ongeveer 2,6 meter), dat relatief traag draait met een pieksnelheid van rond de 1.800 rpm. De motor en aandrijving van ABB haalt overtollige elektrische energie van het net en gebruikt die om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele milliseconden om in elektrische energie.

“De faciliteit van Heerhugowaard is ons nieuwste energieopslagsysteem en het eerste dat actief een windmolenpark ondersteunt. Nu streven we ernaar om onze activiteiten te versnellen en onze services uit te breiden. De expertise van ABB om vliegwielen te combineren met aandrijvingen en motoren was voor ons van cruciaal belang om dit mogelijk te maken,” zegt Dominque Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy.

“Dit project met S4 Energy is een goed voorbeeld van de betrokkenheid van ABB om te helpen elektriciteitscentrales koolstofvrij te maken,” zegt Marcel Zevenbergen, salesmanager systeemaandrijvingen bij ABB Motion Netherlands. “De combinatie van vliegwielen en batterijen biedt het beste van beide werelden, en heeft alles in zich om de levensvatbaarheid van projecten voor hernieuwbare energie, zoals windenergie en zonne-energie, verder te verbeteren. Bovendien zijn vliegwielen een geweldige oplossing voor heel wat andere elektrificatie- en industriële toepassingen.”

Over ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een toonaangevend wereldwijd technologiebedrijf dat de transformatie van de samenleving en de industrie stimuleert om een productievere, duurzamere toekomst te bereiken. Door software te verbinden met haar elektrificatie-, robotica-, automatiserings- en aandrijfportfolio, verlegt ABB de grenzen van de technologie om prestaties naar een hoger niveau te brengen. Met een geschiedenis die meer dan 130 jaar teruggaat, wordt het succes van ABB gedreven door ongeveer 105.000 getalenteerde werknemers in meer dan 100 landen. www.abb.com

ABB Motion houdt de wereld draaiende - en bespaart iedere dag energie. Wij innoveren en verleggen de grenzen van de technologie om een koolstofarme toekomst mogelijk te maken voor klanten, industrieën en samenlevingen. Met onze digitaal aangestuurde frequentieregelaars, motoren en diensten helpen wij onze klanten en partners bij het verbeteren van de prestaties, veiligheid en betrouwbaarheid. Wij bieden een combinatie van domeinexpertise en technologie om de optimale aandrijf- en motoroplossing te leveren voor een breed scala aan toepassingen in alle industriële segmenten. Door onze wereldwijde aanwezigheid zijn wij altijd dichtbij om onze klanten van dienst te zijn. Voortbouwend op meer dan 130 jaar ervaring in elektrische aandrijflijnen, leren en verbeteren we elke dag.

 
   

 


Meer informatie? Neem gerust contact met ons op 

ABB Motion Nederland
Drives Systems
Tel.: 010- 407 8505
Email: nl-drive.systems@abb.com                                                                

Media Relations
Tel: +41 43 317 71 11
Email:
shawn.traylor@us.abb.com


 


Select region / language