JPJ-Wood sai mittavat säästöt taajuusmuuttajilla

JPJ-Wood sai mittavat säästöt taajuusmuuttajilla

Juupajokelainen sahayritys JPJ-Wood tilasi viime keväänä ABB:lta 30 taajuusmuuttajaa kuivaamoonsa. Kun sähkönkulutus mitattiin ennen asennusta ja käyttöönoton jälkeen, tulos osoitti selvää säästöä.

Kuivaamon mittaustulos taajuusmuuttajien asennuksen jälkeen oli JPJ-Woodin varatoimitusjohtaja Manuel Luodelahdelle ennakko-oletuksen mukainen: ei sinänsä yllättävä mutta positiivinen.

”Voidaan puhua 10–20 prosentin säästöistä. Jos ennen muutoksia kuivaamon sähkönkulutus oli arviolta 3000 megawattituntia, nyt säästämme ainakin 300 MWh. Tämä tarkoittaa euroissa helposti viisinumeroisista summaa vuodessa”, Luodelahti kertoo.

Uudet taajuusmuuttajat ovat toimineet moitteettomasti ja tuoneet toivottuja säästöjä. ”Meillä on yleisesti ottaen uudet koneet ja ohjaukset, eli tuotantopuolella ei tämän jälkeen ole merkittäviä nipistyskohteita.”

"Ei ole mitään hyötyä ajaa kaasu pohjassa, jos pärjää vähemmällä" kertoo JPJ-Woodin varatoimitusjohtaja Manuel Luodelahti.

Energiatehokkuuteen satsataan

Omalle tontille on sen sijaan suunnitteilla uusiutuvaa energiaa, sillä JPJ-Woodilla energiatehokkuus ja tulevaisuudessa myös energiaomavaraisuus kulkee kaikessa mukana. Sahalla tarvittava lämpö tuotetaan sahauksen sivutuotteista, puun kuoresta ja hakkeesta omalla tontilla Juupajoen kunnan kanssa perustetussa yhteisyrityksessä. JPJ-Wood on lämpöenergian suhteen yliomavarainen ja ensi kesänä aloitetaan sähköntuotanto, vaikkakin alkuun vain pienessä määrin.

”Tuossa on hyvä joutilas peltopläntti toimiston edessä, johon on tarkoitus tehdä maa-asenteinen aurinkopaneelikenttä kuluvan vuoden aikana. Tulevaisuudessa olisi hieno juttu, jos voitaisiin tuottaa sähköä isommassakin mittakaavassa. Tämä olisi mahdollista höyryturbiinilla varustetulla lämpölaitoksella ja saisimme samoilla päästöillä kuin nytkin tuotettua lämmön lisäksi sähköä.”

Luodelahti uskoo, että omavaravaisuuteen pyrkiminen ja hajautettu sähköntuotanto kiinnostaa niin yrittäjiä kuin päätöksentekijöitäkin.

Lisäksi hänellä on vinkki yrittäjille, jotka vielä miettivät taajuusmuuttajien hyötyjä. ”Taajuusmuuttajat ovat tulleet huokeammaksi vuosien varrella, joten kynnys investoida niihin on varmaan matalampi kuin 10 vuotta sitten. Ei ole mitään hyötyä ajaa kaasu pohjassa, jos pärjää vähemmällä.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp