KNX edistää COfLOW’n konseptikerrostalojen digitaalisuutta ja vähähiilisyyttä

KNX edistää COfLOW’n konseptikerrostalojen digitaalisuutta ja vähähiilisyyttä

COfLOW-niminen rakennusyritys haluaa uudistaa rakennusalaa kehittämillään konseptikerrostaloilla. ABB:n KNX-osaamista hyödynnetään uudentyyppisten vuokra-asuntojen kiinteistöautomaatiossa. Tavoitteena on sekä ohjata asuntoja fiksulla datalla että tehdä asukkaiden asumiskokemuksesta mukavaa ja helppoa.

– Olemme pieni, mutta notkea rakennusyritys. Uskomme, että koostamme huolimatta tai ehkä juuri sen ansiosta meidän on mahdollista kiihdyttää rakennusalan muutosta, sanoo Jari Lehtinen, toinen COfLOW’n perustajaosakkaista. Yritys on rakentanut vuokra-asuntoja Tuusulaan ja Kirkkonummelle. Starttaamassa on uusi kohde Järvenpäähän. Kaikki kohteet on toteutettu COfLOW’n kehittämällä konseptikerrostalomenetelmällä ja kaikissa kohteissa kiinteistöautomaatiota ohjaa asuntojen osalta KNX-ratkaisu.

COfLOW’n tavoite on tulevina vuosina puolittaa kerrostalorakentamiseen käytettävä aika. Jari Lehtisen mukaan tavoite onnistuu, kun tehtaalla tehdään paljon esivalmistusta, poistetaan prosessista hukka ja turha työ sekä käytetään kiinteää kumppanuusverkostoa, jossa vaihdetaan tietoa ja opitaan yhdessä tuotteesta ja rakentamisen tehokkuudesta. ABB:n KNX-ratkaisu onkin osa yrityksen kehittämää ASSI-konseptia.

Jari Lehtinen (oikealla), toinen COfLOW’n perustajaosakkaista, innostui KNX:n mahdollisuuksista. COfLOW’n rakennusprojekteissa ABB:lta mukana ollut Zan Pujol (vas.) pitää KNX:ää fiksuna valintana kerrostalon talotekniikkaratkaisuksi.
Jari Lehtinen (oikealla), toinen COfLOW’n perustajaosakkaista, innostui KNX:n mahdollisuuksista. COfLOW’n rakennusprojekteissa ABB:lta mukana ollut Zan Pujol (vas.) pitää KNX:ää fiksuna valintana kerrostalon talotekniikkaratkaisuksi.

KNX:n avulla hallinta asumisen tekniikkaan

Jari Lehtisen mukaan hän innostui KNX:n mahdollisuuksista ymmärtäessään, että sen avulla voidaan vähentää ylimääräistä säätämistä ja juoksemista.

– Ymmärsin varsin nopeasti, että KNX on alusta, jonka kautta rakennuksen talotekniikkaa voidaan ohjata, seurata ja ymmärtää. Sen avulla saamme hallinnan asumisen tekniikkaan yhdellä sovelluksella, eikä meidän tarvitse seurata kymmeniä eri mittareita ja säätöjä.

Hallittava data auttaa myös säästämään energiaa, ja sitä kautta saadaan rakennusten käytönaikaiset kulut kuriin.

– Meille on tärkeää, että toteuttamamme rakennukset ovat energiatehokkaita ja mahdollisimman vähähiilisiä, Lehtinen sanoo.

Helppokäyttöinen talotekniikka-alusta parantaa myös asukkaiden asumiskokemusta. Kun tekniikka toimii, asunto on mukava ja miellyttävä asua.

– Esimerkiksi joissakin meidän yksiöissämme ei ole ollenkaan valokatkaisijoita. Osin automaattisesti toimivia valoja säädetään pelkästään talotekniikkapaneelin, kansankielellä KNX-näytön kautta. Tulevaisuudessa säädöt tullaan varmasti tekemään puhelimen kautta – tätä kohti olemme jo menossa.

  • Älykkään rakennusautomaation avulla helpotetaan kiinteistön omistajan, huoltajan ja asujan elämää.
  • KNX:n hallintaan saadaan rakennuksen kaikki ohjaukset, mittaukset ja säädöt.

KNX – joustava ja monipuolinen alusta

COfLOW’n rakennusprojekteissa ABB:lta mukana ollut Zan Pujol pitää KNX:ää fiksuna valintana kerrostalon talotekniikkaratkaisuksi.

– KNX on monipuolinen. Siihen on suhteellisen yksinkertaista tulevaisuudessa lisätä uusia palveluja, kun niille tulee tarve, Pujol kertoo.

Kun KNX:n hallintaan saadaan rakennuksen kaikki ohjaukset, mittaukset ja säädöt, on tekniikkaa kokonaisuutena helppo havainnoida ja analysoida.

– KNX kerää dataa ABB:n serverille. Tieto voidaan viedä myös pilveen ja näin tekniikan hallinta on erittäin joustavaa ja fiksua.

Zan Pujol muistuttaa, että älykkään rakennusautomaation avulla helpotetaan kiinteistön omistajan, huoltajan ja asujan elämää. Myös rakentaja voi sen avulla varmistua siitä, että tuote vastaa suunnitteluvaiheessa asetettuja tavoitteita.

– Toimiva automaatio helpottaa huomattavasti esimerkiksi energian kulutuksen seuraamista. Sen avulla on helppo huomata, jos joihinkin asioihin pitää puuttua tai tarvitaan korjauksia. Pidemmän päälle automaation avulla voidaan siis säästää sekä rahaa että luontoa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp