Enerqo luottaa Kabeldon-jakokaappeihin sähköbussien latausasemien sähkönsyöttöratkaisuissa

Enerqo luottaa Kabeldon-jakokaappeihin sähköbussien latausasemien sähkönsyöttöratkaisuissa

Bussiliikenne kaupungeissa sähköistyy vauhdilla ja samassa tahdissa rakennetaan latausinfraa. Sähköbussien latausasemia toimittava Enerqo panostaa infran rakentamisessa laadukkaiden laitteiden lisäksi eri tahojen yhteistyöhön. 

Bussiliikennettä sähköistetään kiivaasti koko Euroopassa. EU vauhdittaa kehitystä vaatimalla, että 40 prosenttia kaupunkiliikenteestä pitäisi olla vähäpäästöisiä vuoteen 2026 mennessä. Suomessakin muutos on ollut nopeaa. Vuonna 2021 noin 70 prosenttia ensirekisteröidyistä busseista oli jo sähköisiä. Sähköistämisbuumi heijastuu luonnollisesti suoraan latausinfrastruktuurin rakentamiseen. Vuonna 2020 perustettu, raskaan liikenteen latausjärjestelmiä tarjoava Enerqo on saavuttanut Suomessa tukevan markkina-aseman: Enerqon toimittamilla latauslaitteilla ladataan noin 75 prosenttia Suomen sähköbusseista.

“Salainen aseemme on syvällinen asiakasymmärrys, joka tulee meillä oman talon puolesta: sisaryrityksemme Yutong Eurobus Scandinavia tuo maahan maailman suurimman sähköbussien valmistajan Yutongin autoja, joten tunnemme hyvin myös sähköbussien sielunelämän”, Enerqon myyntijohtaja Mikko Summala sanoo.

Toinen salainen ase on Enerqon kyky toimittaa kokonaisratkaisuja kilpailijoita nopeammin. Tämä vaatii tiivistä yhteistyötä eri suuntiin. Kun sekä energiayhtiöt että laite- ja sähkökeskusvalmistajat ovat mukana luupissa, kyetään toimitus toteuttamaan jouhevasti.

“Roolimme osaavana täyden palvelun talona korostuu tässä. Otamme esimerkiksi asiakkaan puolesta selvää, minkälainen sähköliittymä paikalle tarvitaan ja minkälaisella aikataululla sellainen on mahdollista saada. Esimerkiksi sähkökeskusten toimitusajat ovat useita kuukausia ja liittymien yli puoli vuotta”, hän esimerkittää.

Summala korostaa, että sähköbussien latausasemien rakentaminen vaatii jo sähköinfralta todella paljon.

“Tavalliseen 630 A pienjänniteliittymään saadaan korkeintaan yksi 360 kW laturi kiinni, eli käytännössä jokaiselle asemalle tarvitaan korkeajänniteliittymä, mikä on tyypillisesti kaikille liikennäitsijöille ihan uusi juttu.”

"Kabeldon vastaa erinomaisesti latausasemien sähkönsyötön vaatimuksiin, koska se on kestävä ja modulaarinen”, Enerqon myyntijohtaja Mikko Summala kertoo. Kuva: Enerqo

Sähkönsyötöllä kriittinen rooli latausasemilla

Enerqo on aloittanut vuonna 2022 yhteistyön sähkölaitteiden toimittaja Gistele Oy:n kanssa. Gistele toimittaa Enerqolle latausasemien sähkönsyöttöön eri kaliiberien pakettiratkaisuja. Nämä kokonaisuudet on rakennettu kokonaan ABB:n komponenteilla Kabeldon-jakokaappeihin.

“Latausasemien sähkönsyötöllä on kriittinen rooli monessa mielessä, toimintavarmuus tietysti ykkösenä. Asemia todennäköisesti laajennetaan ennen pitkää, joten sähkönsyötöltä vaaditaan joustavuutta ja laajennettavuutta. Kabeldon vastaa erinomaisesti esimerkiksi näihin vaatimuksiin, koska se on kestävä ja modulaarinen”, Summala sanoo.

“Lisäksi meille on etu jo huollonkin kannalta, että näissä kokonaisuuksissa voidaan käyttää samoja laitteita ja vain konfiguroida ne asiakaskohtaisesti”, hän jatkaa.

“On kuvaavaa, että huoltoautossamme on tällä hetkellä 12 eri avainta erinäköisiin sähkökaappeihin. Pyrimme jatkossa mahdollisimman pitkälle standardoituihin ratkaisuihin.”

Helppo ja nopea asentaa

Enerqolla ja Gistelellä on ollut jo useita yhteisiä projekteja sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa ja synergiseksi todettu yhteistyö jatkuu myös kuluvana vuonna.

Myös Gistelen myyntijohtaja Tapio Aro-Heinilä suosii Kabeldoneja, koska loppuasiakkaan hyötyjen lisäksi ne ovat kiitollisia asennettavia. Komponentit on helppo saada paikalleen ja kosketussuojausten ansiosta ne ovat turvallisia huoltaa myös jännitteisenä. Gistele tarjoaakin asiakkailleen mielellään ABB:n tuotepaketteja.

“ABB on tunnettu ja luotettava toimija, jonka komponentit sopivat saumattomasti yhteen ja jotka ovat todella nopea koota kokonaisuuksiksi. Lisäksi dokumentaatio kuten kuvat, suunnitelmat ja osaluettelot tulevat valmiina mukaan ja lisäksi tarvittaessa saa ammattimaiset tukipalvelut”, Aro-Heinilä summaa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp