Yhä vähemmän muoviroskaa – ABB Asennustuotteet ja Sonepar etsivät green deal -sopimukseen sopivia yhteistyötapoja

ABB:n Porvoon tehdas haluaa olla oman alansa vastuullisin kumppani Pohjoismaissa. Kun sähköasennustuotteita valmistava tehdas liittyi green deal -sopimukseen, jossa halutaan vähentää ja kierrättää rakentamisen muoveja, huomattiin, että saman sopimuksen on tehnyt myös tärkeä yhteistyökumppani Sonepar Suomi Oy. Tästä syntyi idea etsiä valmistavan yrityksen ja sähkötarviketukkurin yhteistyönä fiksuja ratkaisuja muovin vähentämiseksi asennustuotteiden pakkaamisessa.

– Green deal -sopimus ja sen noudattaminen antaa hyvän pohjan yhteistyölle. Rakennusalalla pakkausjätettä syntyy valtavasti. Me haluamme tuotteen valmistajana sopimukseen liittymällä kertoa, että kannamme oman kortemme kekoon, sanoo ABB:n Asennustuotteiden Porvoon tehtaan johtaja Marko Utriainen.

Hän uskoo, että mitä tiiviimmin koko arvoketju saadaan yhteistyöhön, sitä vaikuttavampia tuloksia saadaan myös aikaan.

– Vastuullisuuden saralla jokainen yritys on jo tehnyt isoja loikkia, mutta ne eivät vielä riitä. Uskon, että tulevaisuudessa vastuullisuus korostuu arvoketjussa yhä vahvemmin. Näen, että kun kehitämme konkreettisia vastuullisuustekoja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, löydämme uusia havaintoja, joiden avulla voimme kehittää toimintaa vielä lisää. Tämä on samalla fiksua toimintaa taloudellisesti ja hyvä mahdollisuus erottautua myös kilpailijoista, hän listaa green deal -yhteistyön hyötyjä.

Samalla linjalla on Soneparin laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Tero Pippola. Aikaisemmin SLO-nimellä tunnettu, ja 2.5.2022 uuden nimen saanut sähkötarviketukku Sonepar haluaa myös olla vastuullisuustoimien etujoukoissa Suomessa.

– Haluamme kehittää vastuullisuutta ja viedä toimintaamme eteenpäin. Green deal -sopimus on hyvä merkki siitä, että rakennusalan muovijätettä halutaan vähentää ja kierrättää. Jos pääsemme yhdessä suuren valmistajan kanssa miettimään, miten voimme edistää asiaa yhdessä, olemme todella hyvällä tiellä. Tuotteiden kierrätettävyys ja pakkausmateriaalin vähentäminen lähtee liikkeelle jo tuotteen suunnittelusta, mutta jos pystymme yhteistyöllämme löytämään yhteyksiä valmistamisen ja jakelun välillä, se voi avata ihan uudenlaisia näkökulmia ja ajatuksia, Tero Pippola sanoo.

Muovinkierrätystä ABB:n Porvoon tehtaalla
Muovinkierrätystä ABB:n Porvoon tehtaalla
center

Yhteistyö alkanut tutustumisesta

Ensimmäisiä askelia green deal -yhteistyössä on jo otettu. ABB:n Porvoon tehtaan ja Soneparin väki ovat vierailleet toistensa luona ja keskustelua on jo käyty ensimmäisistä mahdollisista pilottihankkeista.

– Pakkaaminen ja logistiikka ovat selkeä aihio, jossa voimme yhdessä Soneparin kanssa jakaa ajatuksia ja ymmärrystä strategisesti. Kun pohdimme, miten tuotetaan arvoa loppuasiakkaillemme, löydämme varmasti konkreettisia toimenpiteitä, joita voimme edistää, Marko Utriainen miettii.

Tero Pippolan mukaan esillä on jo ihan konkreettisia ideoita, joilla sekä pakkauspahvin että -muovin määrää voitaisiin mahdollisesti vähentää.

Vaikka pakkausmuovin vähentäminen kuulostaa helpolta, Marko Utriainen muistuttaa, että sähkötuotteiden pakkaamisessa se ei sitä välttämättä ole.

– Sähkötuotteissa pakkaamisella on yllättävän suuri funktio. Emme voi tehdä kompromisseja turvallisuudessa emmekä laadussa. Esimerkiksi tuotteiden etikettitiedot ovat turvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeitä. Sekä laadun että turvallisuuden vuoksi tuotteiden on myös pysyttävä ehjinä ja puhtaina aina tehtaalta asennustyömaalle asti. Tämän vuoksi on myös tärkeää, että asioita pohditaan yhdessä ja ymmärretään kaikkien osapuolien näkökannat, hän sanoo.

Sekä Marko Utriainen että Tero Pippola uskovat, että hyvin alkanut yhteistyö poikii pian lisää kerrottavaa.

– Yhdessä saamme aikaan oikeasti enemmän, ja yhdessä ideoiden kehittäminen on järkevää. On hienoa, että green deal -sopimuksen kautta löysimme toisemme. Esimerkiksi muovijätteen vähentäminen vaatii oikeasti viitseliäisyyttä ja sitä, että meidän pitää ymmärtää toistemme ongelmat. Kun molemmilla osapuolilla on aito halu edistää asiaa, saamme aikaan järkeviä ideoita, jotka muuttuvat helpommin konkretiaksi kuin silloin, jos ponnistelisimme yksin, Tero Pippola sanoo.

Lue lisää Rakentamisen muovit green deal -sopimuksesta: https://sitoumus2050.fi/rakentamisen-muovit#/

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp