Kesätyö ABB:n kuljetuksista vastaavassa keskuksessa tarjoaa sopivasti vastuuta ja haastetta

Tuotantotaloutta Tampereen yliopistossa opiskeleva Hermanni Taimisto on työskennellyt jo kolmena kesänä ABB:llä. ”Koko ajan saa oppia uusia asioita ja kiinnostavaa tekemistä riittää”, Hermanni kuvaa harjoittelijakokemustaan keskuksessa, joka vastaa ABB-tuotteiden kuljetuksista.

Hermanni aloitti ABB-kesätyöt toissakesänä kuljetussuunnittelutehtävissä Motion-liiketoiminta-alueen Center of Expertise Logistics -keskuksessa (CoE-L). 

"Vastasin ABB:n Vaasan-moottoritehtaan EU-rekkakuljetuksista”, Hermanni kertoo. ”Vastuu laajeni toisena kesänä Helsingin-tehtaiden ja Viron Jurin-tehtaamme kuljetuksiin. Tuotteiden kokoluokka ja operoitavat määrät muuttuivat, missä oppi taas uutta. Lisäksi pääsin jo viime kesänä kehittämään järjestelmiä, prosesseja ja raportointia, mihin meni noin puolet työajastani. Se oli hyvä yhdistelmä keskuksen ydintekemistä sekä taustatukea ja kehitystyötä.”

Tänä kesänä Hermanni on keskittynyt CoE-L:n järjestelmä- ja raportointikehitykseen. “Joka vuosi olen päässyt tekemään uusia ja aiempaa haastavampia tehtäviä”, Hermanni kiittelee. “Opiskelin kandivaiheen sivuaineena datateknologioita, mikä on tukenut hyvin tämän kesän projekteja Reporting, System & Analytics Traineena.”

  • ”On ollut tosi antoisaa saada laajentaa omaa osaamistaan", kolmatta kesää ABB:llä harjoittelijana työskentelevä Hermanni Taimisto sanoo.
  • ”Nuoret ovat meille todella iso voimavara. On meidänkin etu, kun he katsovat asioita uusin silmin ja haluavat kehittää asioita kanssamme”, Hermannin esihenkilö Niina Haapalainen sanoo.
  • Hermanni viihtyy kansainvälisessä työympäristössä. Vaasassa toimii yksi viidestä ABB Motionin CoE-L-tiimeistä vastaten Pohjois-Euroopan Trade and Logistics -toiminnasta sekä niihin liittyvästä järjestelmä- ja prosessikehityksestä. Muut keskukset sijaitsevat Puolassa, Meksikossa, Intiassa sekä Kiinassa. 
  • "Harjoittelijana tärkeintä on olla valmis oppimaan uutta. Opinnot antavat hyvän pohjan työelämässä menestymiselle, mutta kaikkea ei tarvitse osata – pitkälle pääsee sillä, että on itse valmis ottamaan asioista selvää", Hermanni sanoo.
  • ABB pääsi järjestämään harjoittelijoiden perinteiset kesäjuhlat kolmen vuoden tauon jälkeen. ”Ne olivat kyllä kaiken odottamisen arvoiset”, Hermanni sanoo. ”Juhlienkin kautta tuntee itsensä arvostetuksi. Oli myös hienoa tutustua siellä uusiin ihmisiin.”
  • Motion-liiketoiminta-alueen Vaasassa sijaitsevan Center of Expertise Logistics -tiimin esihenkilönä toimiva Niina Haapalainen pitää harjoittelijoiden kanssa työskentelystä. "Toivomme, että he siirtyvät aikanaan vakituisiin töihin monien mahdollisuuksien ABB:lle."

Joustavasti Tampereella ja Vaasassa

Hermanni tekee kesätöitä pääasiassa Tampereelta käsin. Lapsuutensa kotikaupungissa Vaasassa sijaitsevassa keskuksessa hän pistäytyy välillä. ”On kätevää, kun voin työskennellä niin kotitoimistolla Tampereella kuin ABB:n toimipisteissä Hervannassa tai Pirkkalassa ja välillä nähdään työkavereiden kesken Vaasassa”, Hermanni toteaa. ”Korona-ajasta oli ensimmäisenä kesänä se etu, että siinä oppi hyvin etätyöskentelyn toimintatavat.”

Hermannin esihenkilö Niina Haapalainen kiittelee Hermannin suoriutumista. ”On ehdoton etu meille, että Hermanni on ollut käytettävissä jo useampana kesänä ja ollut halukas ottamaan vuosi vuodelta lisää vastuuta. Hermannilla on mukautumiskykyä erilaisiin tilanteisiin, mikä on näissä tehtävissä tärkeää. Tehtävä vaatii myös hyviä sosiaalisia taitoja, sillä päivän mittaan täytyy olla monenlaisten ihmisten kanssa tekemisissä niin talon sisällä kuin ulkopuolella. Hermanni on myös ollut aktiivinen kehittämään asioita.”

”Se että täällä annetaan paljon vastuuta ja luotetaan siihen, että hommat hoituvat, onkin ihan parasta. Arvostan sitä tosi paljon, sillä se tekee työstä mielekästä ja niinhän sitä myös oppii paljon”, Hermanni toteaa. ”On ollut tosi antoisaa saada laajentaa omaa osaamistaan kesä kesältä.”

Kesätöissä verkostoituu

ABB työllistää kesäisin lähes 800 nuorta. CoE-L:ssäkin on useampi harjoittelija, joille tarjoutuu näköalapaikka eri tehtaisiin, tuotteisiin ja yksiköiden toimintaan.

”Nämä nuoret ovat meille todella iso voimavara. Sen lisäksi että he mahdollistavat vakituisten kesälomat, he tuovat tiimiin uutta virtaa ja ideoita. Nuoret ovat fiksuja ja hyvin kouluttautuneita ja heillä on hienoja ajatuksia. On meidänkin etu, kun he katsovat asioita uusin silmin ja haluavat kehittää asioita kanssamme”, Niina sanoo ja toivoo, että harjoittelijoita saataisiin sitoutettua aikanaan vakituisiin töihin ABB:lle.

Hermanni toteaa, että työelämässä oppii paljon. ”Varsinkin ensimmäisen kesän jälkeen huomasin, kuinka paljon siitä on esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen liittyvissä opinnoissa hyötyä, kun pystyy sitomaan opiskeltavia asioita oikeaan liiketoimintaympäristöön omien kokemustensa pohjalta. Tämä on todellakin ollut näköalapaikka moniin asioihin.”

Haastavinta Hermannin mielestä on ollut huomioon otettavien asioiden määrä, kun lähdetään kehittämään jotain globaalissa organisaatiossa. ”ABB on valtava yritys ja muutos voi vaatia pitkän prosessin”, Hermanni kuvaa. ”Mutta ei siitä pidä lamaantua, vaan kannattaa ottaa se haasteena. Täällä oppii määrittelemään muutoksessa huomioitavat seikat ja kokonaisuuden hallintaa. Projekteissa oppii myös tuntemaan erilaisia ihmisiä eri tehtävistä. Vähitellen sitä omaa jo jonkinlaisen verkoston, mikä auttaa asioiden edistämisessä. Palkitsevinta on ollut se, kun on saanut ison ja haastavan ongelman ratkaistua ja vietyä sen toteutukseen.”

Hermannin kesään on mahtunut myös urheilua. Kilpauintitaustalta triathloniin siirtyneenä hänen vapaa-aikansa kuluu mukavasti treenaamisen parissa. ”On kiva, että ABB tarjoaa myös kesäharjoittelijoille Edenred-edun, jolla voi harrastaa esimerkiksi liikuntaa tai kulttuuria tai käydä hieronnassa tai hammashoidossa. Hienoa on myös se, että lisäksi ABB tukee melkoista valikoimaa liikuntatapahtumia ympäri Suomen. Tätä etua onkin tullut käytettyä”, urheilullinen teekkari toteaa maisterivaiheensa kynnyksellä.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp