ABB, Boliden ja LKAB ovat testanneet maailman ensimmäisen automaattisen robottipanostajan, jolla parannetaan maanalaisten kaivosten turvallisuutta

ABB, Boliden ja LKAB ovat testanneet maailman ensimmäisen automaattisen robottipanostajan, jolla parannetaan maanalaisten kaivosten turvallisuutta

  • ABB kehittää yhdessä suurten ruotsalaisten kaivosyhtiöiden kanssa kaivosympäristöjen turvallisuutta parantavaa automaatiota ja robotiikkaa.
  • ABB Robot Charger havaitsee kallioseinämään poratut reiät ja asentaa niihin räjähdyspanokset, mikä tarkoittaa, että ihmistä ei tarvita panostukseen.
  • Teknologian kehitystyö valmistuu tänä vuonna, minkä myötä robotin ohjaimet luovutetaan pian asiakkaalle.

ABB on onnistuneesti testannut alan ensimmäisen maanalaisten kaivosten automatisoidun robottipanostusteknologian yhteistyössä kaivosyhtiöiden Bolidenin ja LKAB:n kanssa. Tavoitteena on parantaa kaivosten turvallisuutta automatisoimalla yksi kaivostoiminnan viimeisistä käsin tehtävistä töistä: räjäytysreikien panostaminen räjähteillä.

Maanalaisten kaivosten räjäytysaikataulut voivat vaihdella, mutta suurissa kaivoksissa räjäytyksiä tehdään jopa 15 kertaa päivässä. ABB:n Robot Charger havaitsee porausreiät automaattisesti ja täyttää ne räjäytyspanoksilla ilman, että paikalla tarvitaan ihmistä. Näin työntekijöiden ei tarvitse olla lähellä tukematonta kallioseinämää räjäytyssarjojen aikana.

Valmistuneet testit osoittavat, että Robot Chargerin integrointi kaivoskuorma-autoon, sen kommunikointi bulk-emulsion ja näköjärjestelmän kanssa sekä toisen robottikäsivarren liittäminen sytytinlaitteen ja sytyttimen kokoamista varten sujuvat tehokkaasti. Se varmistaa täyden ulottuvuuden kaikkiin porausreiän tasoihin ja kallioseinämän osiin ja mahdollistaa etäohjauksen operaattoreille.

ABB Robot Charger mahdollistaa kallion räjäyttämisen etänä maanalaisessa kaivostoiminnassa.

Toiminta on aloitettu Boliden Garpenbergissä, joka on maailman tuottoisin maanalainen sinkkikaivos. Se sijaitsee 180 kilometriä Tukholmasta luoteeseen.

ABB aloittaa nyt kehitystyön viimeisen vaiheen. Siinä on tarkoitus toteuttaa täydellinen räjäytyssarja, jonka yhteydessä robotin hallinta luovutetaan kokonaan asiakkaalle. ABB aloittaa myös keskustelut muiden kaivosyhtiöiden kanssa selvitelläkseen heidän kiinnostustaan osallistua yhteiskehityshankkeeseen, jossa teknologiaa testattaisiin erilaisissa kaivosympäristöissä ja Pohjois-Euroopan ulkopuolisilla alueilla, joissa on erilainen ilmasto ja kallion koostumus.

”Tämä on merkittävä kehitysaskel ABB:lle ja laajemmin koko toimialalle, jolle turvallisuus on erityisen tärkeää ja osa yleisiä ESG-sitoumuksia”, sanoi Vedrana Spudic, Head of Technology, Business Line Mining, ABB. ”Robotti paikantaa kallioseinämään poratut reiät konenäköjärjestelmän avulla. Nämä vastikään tehdyt testit osoittavat, että robotilla ylletään kaikkiin reikiin ja ne voidaan panostaa täysin automaattisesti. Tämän ansiosta ihmisiä ei tarvita pienellä, tukemattomalla alueella aivan kallioseinämän edessä.”

  • Teknologiaan kuuluu näköjärjestelmiä ja automaatioratkaisuja, jotka kommunikoivat kaivoskuorma-auton, nosturin ja ABB:n teollisuusrobotin kanssa.
  • ABB Robot Charger havaitsee kallioseinämään poratut reiät ja asentaa niihin räjähdyspanokset.
  • ABB Robot Charger varmistaa täyden ulottuvuuden kaikkiin porausreiän tasoihin ja kallioseinämän osiin sekä mahdollistaa etäohjauksen.

ABB:n kehittämä robottipanostusteknologia, näköjärjestelmät ja automaatioratkaisut kommunikoivat kaivoskuorma-auton, nosturin ja ABB:n teollisuusrobotin kanssa. Ratkaisu voidaan jälkiasentaa mihin tahansa kuorma-autoon.

ABB:llä on 130 vuoden kokemus kaivosteollisuudesta, ja se on edelläkävijä sähköistämisen, automaation ja digitalisaation integroinnissa kaivosteollisuuteen.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp