Kun kaupungin tunnettua maamerkkiä uudistetaan, on paljon pelissä. Siksi julkisivusuojellun Original Sokos Hotel Royal Vaasan peruskorjauksessa kaikki haluttiin tehdä mahdollisimman laadukkaasti ja kestävästi. ”Vaasa on Suomen aurinkoisin kaupunki ja se tavoittelee energiapääkaupungin asemaa. Uudistetun hotellin pitää siis myös olla Vaasan näköinen”, sanoo Original Sokos Hotel Royal Vaasan hotellijohtaja Max Hellqvist.
Jo suunnittelun alkuvaiheessa päätettiin, että energiatehokkuus ja automaatio tulevat olemaan kaiken keskiössä. ”Halusimme, että vieras pystyy halutessaan käyttämään mobiilisti hotellin eri palveluja. Halusimme myös nivoa automaation varausjärjestelmiimme”, Hellqvist valottaa. Tekniikan tulee toimia taustalla helpottamassa toimintoja, jotta hotellin henkilökunta voisi keskittyä vieraiden palvelemiseen.
Automaatiojärjestelmän toimittajaksi valikoitui ABB, jonka KNX-taloautomaatiota Hellqvist pitää ylivoimaisena. ”KNX oli helppo valinta, koska se on turvallinen ja laadultaan kestävä. ABB on meille iso asiakkuus ja tuemme toisiamme. Voimme myös luottaa siihen, että paikallisena toimijana heillä huolto pelaa.”
Testausta mallihuoneissa
Hotellin 12-kerroksiseen tornirakennukseen rakennettiin kaksi mallihuonetta, jotta automaatiota päästiin testaamaan. Energiatehokkaassa hotellissa tiedetään, milloin vieras on tulossa huoneeseen, jolloin tietyt laitteet saavat virransyötön 1–2 tuntia etukäteen, ilmanvaihto tehostuu ja jääkaapit kylmenevät. Kun vieras astuu huoneeseen, valot syttyvät ja TV-ruutu toivottaa tervetulleeksi.
Huoneet olivat kuukauden ajan vieraiden koekäytössä. ”Käyttäjiltä tuli hyvää tietoa ja sellaisia näkemyksiä, joita suunnittelupöydällä ei välttämättä hoksaa ajatella. Teimme käyttäjäkokemuksen perusteella joitakin pieniä tarkennuksia”, kertoo hotellin sähkösuunnittelusta vastaava Swecon osastonjohtaja Mika Toivoniemi. Projekti on ollut hänelle mieluisa. ”Saneeraus tuo hotellin nykypäivään, kun kaikki sähkötekniikka uusitaan täysin.”
Energiatehokas kiinteistö
Hotellin saneerausprojekti on kaksivaiheinen eli ensin valmistuu 11-kerroksinen torniosa ja myöhemmin kadun toisella puolella oleva 7-kerroksinen rakennusosuus. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2025. ”Olemme pyrkineet tekemään tekniset ratkaisut siten, että meillä olisi mahdollisimman energiatehokas kiinteistö”, sanoo energia-asiantuntija Tommi Kiiskilä KPO Kiinteistöt Oy:stä, joka on hotellin omistaja ja rakennuttaja.
Hotelli tulee toimimaan vihreällä energialla. Päälämmitysmuoto on kalliolämpö, jota varten hotellin kellariin porattiin 18 kpl maalämpökaivoja. Lisäksi tornirakennuksen 11-kerroksiseen päätyseinään asennettiin aurinkopaneeleja. ”Maalämpö ja kylmälaitteiden lauhdelämpö tuottaa vuositasolla noin 90 prosenttia kiinteistön tarvitsemasta lämmitysenergiasta, aurinkopaneelit 10 prosenttia tarvittavasta sähköenergiasta”, Kiiskilä selittää.
”Voimme parhaimmillaan saada sisäisen kierron eli saavuttaa energiaomavaraisuus”, hotellinjohtaja Hellqvist arvioi.
Satsaus tulevaisuuteen
Älykkäiden huoneiden lisäksi automaatio pitää huolen, että hotellin mittavat ravintolatilat, kokoustilat ja muut oheistilat kuluttavat energiaa vain silloin, kun ne ovat käytössä. Hellqvistin mukaan hotelli katsoo tulevaisuuteen, sillä kuluttajat eivät ole valmiita käyttämään vielä kaikkia tekniikan mahdollistamia palveluita.
”Haluamme varmistaa, että tekniikka taipuu, jos haluamme parin vuoden sisään jalostaa toimintoja. Perustekniikka on nyt luotu, ja se tulee aivan varmasti kasvavaan rooliin tulevina vuosina”, Hellqvist ennustaa. ”Lopputavoitteemme on, että automaatio olisi kaiken sydän.”