Vaasan Lindparkenissa eletään mukavan kestävästi ABB:n KNX-kiinteistöautomaation avulla

Vaasan Lindparkenissa eletään mukavan kestävästi ABB:n KNX-kiinteistöautomaation avulla

Täydellisen remontoinnin läpikäyneessä talossa asukkaat asuvat energiatehokkaasti ja kestävästi.

Mikael Ingo on asunut puolisonsa kanssa Vaasan Rantakadulla tammikuusta lähtien. Siinä ajassa ABB:n KNX-kiinteistöautomaatio on tullut osaksi hänen päivittäistä arkea.

– Ennen nukkumaanmenoa viimeinen asia, mitä teen, on sammuttaa asunnosta kaikki valot. Ja nyt kun aamuisin on taas pimeää, niin ensimmäiseksi aamulla sytytän asunnon valot.

Eläkkeelle tammikuussa jäänyt Ingo arvostaa sitä, että hänen ei tarvitse kulkea kaikkia huoneita läpi, vaan hän voi yhdellä painalluksella sytyttää valot kaikkialle asuntoon.

Järjestelmän avulla on myös helppo asettaa jokaiseen huoneeseen erilainen lämpötila.

  • Energian säästäminen on ABB:n kiinteistöjärjestelmällä helppoa. Kun asunnosta poistuu lyhyemmäksi aikaa, Ingo painaa poissa-painiketta ja valot sammuvat koko asunnossa.
  • Lindparkenin kaikissa asunnoissa kiinteistöautomaatio on vakiona.

Omat asetukset omien mieltymysten mukaan

Lindparkenin kaikissa asunnoissa kiinteistöautomaatio on vakiona. Jokaisella asukkaalla on omat mieltymyksensä siitä, miten he haluavat sitä käyttää ja millä välineellä.

Vaikka automaatiota voi ohjata myös ääniohjauksella tai puhelimella, Ingo käyttää järjestelmää seinälle kiinnitetyn kosketusnäytön avulla.

– Järjestelmää on helppo käyttää. Aluksi tarvitsin hieman koulutusta.

Koulutuksen ansiosta Ingo onkin tallentanut järjestelmään muutaman erilaisen valaistusvaihtoehdon. Näin hän saa yhdellä painalluksella kaikkiin huoneisiin halutun valaistuksen.

Ilmanlaadun mittausta

Ingo esittelee järjestelmän käyttöä tottuneesti ja näyttää, mitä tietoa ohjauspaneelista löytää ja mitä kaikkea sillä voi tehdä. Järjestelmä näyttää ajantasaisen tiedon esimerkiksi energiankulutuksesta, lämpötiloista ja asunnon hiilidioksidipitoisuudesta.

Ingo kertoo, että ilmanlaadun mittaaminen on osoittautunut hyödylliseksi toiminnoksi.

– Kun meillä on enemmän vieraita, hiilidioksidin määrä kasvaa. Silloin ilmanvaihto tehostuu.

Helppoa energiasäästöä

Energian säästäminen on ABB:n kiinteistöjärjestelmällä helppoa. Kun asunnosta poistuu lyhyemmäksi aikaa, Ingo painaa poissa-painiketta ja valot sammuvat koko asunnossa. Jos kotoa olla poissa pidemmän aikaa, käytetään poissa-painikkeen toista vaihtoehtoa ja sen jälkeen ilmanvaihto toimii hitaammin, kaikki valot sammuvat ja lämmitys menee pienemmälle.

– Me käytämme sitä toimintoa usein. Huoneiden lämpötila laskee muutamalla asteella.

Poissa-toimintoon voi myös asettaa kaikkien työtasojen pistorasioiden katkaisemisen ja vesihanojen sulkemisen.

Kun asukas sitten saapuu kotiin, kotona-painikkeella valot syttyvät, sähköt palaavat ja ilmanvaihto ja lämmitys lähtee taas normaalisti päälle.

Kestävää asumista

Ingo kertoo viihtyneensä uudessa asunnossa erittäin hyvin. Isoista ikkunoista avautuu näkymä merelle.

Paikka on rauhallinen. Ikkunan alta menevällä kadulla ei ole jatkuvaa liikennettä, vaikka asummekin keskustassa. Olemme tässä myös hyvin lähellä luontoa. Pyörä- ja kävelytiet menevät meren rantaa aina Suvilahteen asti. Tykkään seurata täältä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja oravia.

Luonnonläheisyys ja kestävä asuminen korostuukin Lindparkenissa. Katon aurinkopaneelit tuottavat aurinkoiseen aikaan sähköä asukkaille.

Energiatehokas rakennus ja uutuutta huokuvat materiaalit yhdessä kiinteistöautomaation kanssa mahdollistavat kestävän asumisen.

– Kestävyys on jatkuvasti tärkeämpää ja tärkeämpää. Tässä pitäisi olla huoletonta asua seuraavat 20 vuotta.

Lindparkenin tärkeimmät toiminnot, jotka on yhdistetty KNX-järjestelmään:

Poissa-painike sammuttaa kaikki valot ja työtasopistorasiat, sulkee vesihanat ja -liitännät sekä pesukoneet, pienentää ilmanvaihtoa ja tarvittaessa lämmityksiä

Kotona-painike sytyttää pimeällä eteisen valot, kytkee työtasojen ja pesukoneiden pistorasiat päälle, avaa vesiliitännät, palauttaa ilmanvaihdon ja lämmityksen normaali tasolle.

Tilanneohjaukset: yksi painike ohjaa valot ja muut ohjaukset halutuiksi yhdellä painalluksella

Puheohjaus: halutut ohjaukset esim. Apple Sirillä puhelimen ja älykaiuttimen kautta omalla äidinkielellä.

Ajastusten (esim. parveke- tai jouluvalot) ja valaistuksen tilanneohjauksien muokkaaminen.

Ovipuhelin soittaa näyttöpaneeliin ja/tai mobiililaiteeseen. Kuva- ja puheyhteys sekä oven avaaminen molemmista laitteista.

Ilmanlaadunvalvonta ja hälytykset

Reaaliaikainen kulutustieto, mm. vesi, lämpömäärä, sähkö.

Käyttöveden sulkeminen vikatilanteessa lisävahingon välttämiseksi

Palohälytykset myös taloyhtiölle ja ilmanvaihtojen sammutus keskitetysti.

Ohjelmalliset varaukset, esim. saunavaraus, asuntokohtainen kulutuksen vertailu. Mahdollisuus luoda erilaisia palveluita ohjausten ja käyttöliittymän ympärille.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp