ABB Smart Power sai uuden kokoonpanolinjan

ABB Smart Power sai uuden kokoonpanolinjan

ABB:n kanavakumppani JOT Automation toteutti ainutlaatuisen kokoonpanolinjan ABB Smart Powerin uudelle kytkintuotteelle. Kaksivaiheinen projekti jatkuu huippunopean linjaston parissa.

ABB:n rakennusteollisuudessa käytettävä kytkintuotesarja oli tullut elinkaarensa päähän, ja korvaava, uuden sukupolven energiatehokkaampi versio samasta kokoluokasta oli valmis. Kytkintuotteita Vaasassa valmistavaan ABB Smart Power tarvittiin enää tuotteelle räätälöity kokoonpanolinja. Linjan elinkaareksi arvioitiin 25 vuotta, joten tällaisessa pitkän tähtäimen investoinnissa luotettavuus on äärimmäisen tärkeää.

Toimittajaksi valikoitui JOT Automation, josta oli Vaasassa jo aiempaa kokemusta. Vaakakupissa painoivat JOT:n tarjoamat tekniset ratkaisut. ”Tämä on jo toinen kokoonpanolinja, jonka olemme tehneet JOT:n kanssa. He ovat pystyneet kehittämään juuri oikeanlaisen ja selkeän teknisen ratkaisun”, sanoo projektipäällikkö Juha Sohlberg ABB Smart Powerilta.

  • Kytkinten kokoonpanolinjan toimitus on kaksiosainen, ja ensin toteutettiin suurempien runkokokojen linja. JOT Automation suunnitteli linjan mekaniikan ja sähkösuunnittelun Oulussa, josta se siirrettiin Vaasaan.
  • Myös ABB:n robotit ahertavat 16-soluisella, paljon automatisointia ja laitteita sisältävällä kokoonpanolinjalla.
  • "JOT Automationin hyvällä teknisellä osaamisella saatiin aikaan hieno kokonaisuus", kertoo ABB Smart Powerin tuotantopäällikkö Jani Keränen.

Ensimmäinen linja valmis

Kokoonpanolinjan toimitus on kaksiosainen, ja ensin toteutettiin suurempien runkokokojen linja. JOT hankki tarvittavat robotit ABB Roboticsilta, ja suunnitteli linjan mekaniikan ja sähkösuunnittelun Oulussa, josta se siirrettiin Vaasaan. Isokokoisella kokoonpanolinjalla tuotetaan kahdeksaa erityyppistä kytkintä. ”Haaste oli juuri variointi, eli se miten suunnitellaan laite, joka pystyy tekemään erilaisia tuotteita ilman työkaluvaihtoa”, kertoo JOT Automation ohjelmapäällikkö Timo Juntunen.

Nyt kaikki on suunniteltu siten, että linjastolla pystytään käsittelemään kaikkia variantteja vaihtamalla ainoastaan ohjelmistoa kunkin tuotteen kohdalla. Vastaanottokokeet tehtiin joulun alla, jonka jälkeen JOT suoritti pientä hienosäätöä ja koulutusta.

”Tämä on 16-soluinen paljon automatisointia ja laitteita sisältävä monimutkainen kokoonpanolinja, joka on saatu toimimaan todella hienosti”, Sohlberg kiittelee. Kytkimien valmistus tulee olemaan nopeasyklistä ja valmistusmäärät isoja, kun linjasto starttaa keväällä 2024.

Projekti jatkuu

Nyt kun ensimmäinen linjasto on todettu toimivaksi, suunnittelutyö haastavamman ja huomattavasti nopeamman linjan parissa on täydessä vauhdissa. ”Askelmerkit on hyvät, koska meillä on nyt oppeja seuraavaan vaiheeseen”, sanoo JOT Automationin globaali asiakkuuspäällikkö Tomi Kyllönen.

Valmista pitäisi tulla vuoden loppuun mennessä. ”Kun pienemmän runkokokoon linja valmistuu, saamme koko tuotevariaation ja portfolion myyntiin ja valmistukseen”, kertoo ABB Smart Powerin tuotantopäällikkö Jani Keränen.

Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä yhteistyön tuloksiin. ”Olemme kasvaneet yhdessä projektin mukana”, JOT:n Kyllönen toteaa. ”Asiakkuus ja yhteystyö ABB Smart Powerin kanssa ollut hyvää, koska meitä ohjaa yhteinen päämäärä.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp